Andra skoldagen som juriststudent! Beskrivning

Började klockan 13 men var på området redan 12.35 eftersom jag skulle köpa en bok innan. Hade problem att hitta rätt ställe där vi skulle vara, de förvirrar mig! Så jag ringde en som var i min grupp och frågade efter vägen. Kom fram i tid, men läraren var däremot 7 min sen, fast hon förvarnade oss för det i förrgår.

Så satte vi igång och fick lära oss lite nya ord och skillnad mellan fast egendom och lös egendom. Var ganska intressant och inte riktigt så lätt som man kan tänka sig! Förstod då också varför det heter fastighet...

Sedan var det tipspromenad. Tror det var 10-12 frågor där man skulle ta reda på alla möjliga saker. Jag, P och T som jag var med då och alla går i min lilla grupp (grupp 2 i grupp 4) slog ihop oss. Jag bestämmer mig för att se om jag kan logga in på datorn med mina gamla uppgifter, vilket jag kunde, och leta reda på en del svar där. När jag skriver in mitt personnummer på ett ställe säger P:
P - Är du född 88?
Jag - Ja..
P - I april?
Jag - Jaa...
P - 14?
Jag - Jaa..
P - Aha! Jag fyller år 9 april, född 88.
Det är en kompis till mig och min farfar var födda det datumet.
T - 14 april?
Jag - Ja.
T - Jag också!

Så nu har jag äntligen träffat någon som fyller år samma dag som jag! Han är dock född -84.

Sedan rusade vi iväg till aulan där Paneldebatten skulle hållas. 8 stycken olika människor var där, alla hade gått juristlinjen. Nu var de tingsnotarie och VD, advokat och åklagare, bolagsjurist och försvarare, domare och forskare.
Det började med att vi skulle se hur våra fördomar stämde in. J som höll debatten hade olika yrkesskyltar. Tex stod det Domare. Så höll han upp skylten ovanför någon och vi skulle räcka upp handen om det var en domare vi såg i den där personen. När majoriteten räckte upp handen fick den personen den titeln. Sista skylten var VD och sist kvar var den enda som inte var klädd i kostym/dräkt och såg lite mindre strikt ut. Han blev skitglad. Han var nämligen forskaren. Vi hade några rätt men det mesta var fel.

Så började en 2 timmar lång utfrågning från allt vad de tjänar till hur det fungerar med barn, familj och fritid. Hur de tänker när de ska anställa folk och hur viktiga betygen egentligen är - gäller AB på allt? AB=högst. Åsikterna gick i sär. Försvararen, VDn, Åklagaren och Domaren hade alla usla betyg, och det hade ju gått bra för dem ändå. AB var inte viktigast tyckte de utan det sociala nätverket man skaffar sig under studieåren var viktigare. Forskaren och Tingsnotarien höll inte med, satsa på AB från början för annars kanske ni märker i slutet att det ni vill bli kräver höga betyg- var deras melodi.
Försvararen är dessutom med i Advokaterna som går på tv, börjar på måndag kl 21. Han hette Johan. Åklagaren hade tack vare den serien även kommit med på en kant. Annars gillade ingen av Åklagaren/försvararen media speciellt mycket.
Det fick berätta det bästa och sämsta med jobbet. Hur många timmar jobbar de egentligen på en vecka? Ingen jobbade bara 40 timmar, och de flesta var överrens att de första fem åren efter examen var hundår, där man måste jobba mycket och visa framfötterna. Det var ju inte så roligt att höra. Alla hade varit mellan 27-31 år när de tog examen, eller någon kanske var äldre än så tom. Själv kommer jag vara runt 25 år.

Efter detta fick vi en kort paus innan det var dags för föreläsning av Carl Klingsporr. Föreläsningen hette "Att skriva tenta". Det är ju faktiskt bra att få veta hur man ska göra just här. Carl kom från Djursholm, hade skjorta och en tröja knuten över axlarna. Han gick lite speciellt, som många snobbar gör (ursäkta fördomen) och talade väldigt snobbigt.
Han gick igenom reglerna för tentan. Man fick ha med sig penna, icke skrivbart sudd och lagboken, inget annat.

C - Nu ska jag berätta vad icke skrivbart sudd är för annars får jag en massa mail om det. Det har alltså förekommit att studenter skriver på suddet och skickat detta emellan sig. Därför får det inte vara möjligt att skriva på suddet. Bästa sättet att undvika detta är att ha ett färgat sudd.
Sa han med en väldigt snobbig ton. Men finns ju några i klassen som är på det sättet "Min pappa är advokat", "jag ska arbeta med värdepapper när jag är klar" osv. Så så konstigt är det faktiskt inte med en sådan föreläsare.
Han berättade att han för tillfället reser mycket mellan Djursholm och New York. Han har indirekt arbetat med en skattepolitik, något sådant, åt Obama (sus i publiken). Vad den gällde skulle släppas imorgon, idag alltså. "Har ni aktier i USA? *tittar på klockan* Börsen stänger snart. Annars säger jag "SÄLJ SÄLJ SÄLJ!"

Han fortsatte med att ta fram en exempel uppgift. Var ca en a4 med många stycken med en berättelse om Berra (glömt namnet men det funkar bra).
Berra är 17 år och går på gymnasiet. Han arbetar extra på Mörrums Bananers AB och när han är där första arbetsdagen ber hans chef Sverker honom att lasta in bananer i skåpbilen. Berra får hjälp av Kerstin som är receptionist och arbetar deltid och får sjukpenning då hon skadat armbågen. Tillsammans lastar de in bananerna i skåpbilen och Berra åker från Sthlm mot Linköping som är hans slutmål.

Han blir dock väldigt hungrig på vägen och stannar vid en ensam korvkiosk. Skriker att han vill ha den största menyn de har. Oleg, som korvgubben heter, gör ordning en meny. Enligt skylten ska denna korvmeny kosta 69 kr. Oleg vill dock ha 139 kr och hävdar att han har rätt att göra så enligt fri marknadslagen (eller vad den heter). Berra blir arg, skriker "Gubbe" och betalar. Han blir dock inte mätt utan tar sig en banan från sin last och äter den också.

Vad han inte vet är att chefen Sverker smugglar knark i bananerna och efter ett tag blir Berra påverkad. Han kör av vägen ut på en åker. Stina, som äger åkern ser detta och rusar ut. Hon drämmer en stekpanna i Berras huvud. En polisbil åker förbi och stannar. Skriver en paragraf 4 (tror jag det var) och lämnar sedan platsen.

Definiera problemen och diskutera kring dessa.


Detta var väldigt ihoptryckt men de stora dragen är här. Så kom facit.

1. Berra är 17 år, han får inte arbeta utan föräldrars tillstånd, har han detta? (För att få AB i betyg ska man svara så här osv)
2. Mörrums Bananer AB är för likt ett redan existerande varumärke, är detta varumärkesintrång?
3. Kerstin får sjukersättning för skadad arm men kan lasta in bananer i skåpbil?
4. Berra är 17 år och får inte köra bil.
5. Berra får inte åka utanför staden i tjänsteärende utan målsmans tillstånd.
6. Oleg hävdar en falsk lag, han har inte fri marknad.
Här sa Carl något som förvånade mig mycket. Oleg låter baltiskt eller slaviskt. Man borde därför diskutera om brottets karaktär är så grovt att han skulle få sitt uppehållstillstånd indraget! Men om han är baltisk så gäller specialregler.
7. Är "Gubbe" lika förolämpande som "Kärring"? Finns nämligen ett gammalt fall som kallas Kärringbråket och där någon hade utropat "kärring" till någon, kärringen tog detta till domstol och vann då det var mycket förolämpande. Ska Gubbe klassificeras som lika förolämpande?
8. Han får inte äta från lasten han kör åt någon annan.
9. Han kör påverkad.
10. Han gör intrång på Stinas åker. Hon har rätt att skydda sina ägor och kan därför inte dömas för att ha slagit Berra i huvudet med stekpanna. Berra gör däremot intrång och förstörelse av annans ägor.

Medan Carl gick igenom svaren räckte några studenter upp handen och frågade saker. "Hur ska man känna till paragrafer?" "Det lär du dig" svarade Carl. "Måste man alltid ha påföljd?" "Nej du kommer lära dig när det behövs skrivas, men inte alltid, nej" var svaret. Någon ställde en fråga jag inte hörde. Svaret var dock "Om du inte kan veta det så bör du kanske tänka på en annan karriär än jurist för det passar dig nog inte".
En sådan dryg jäkel alltså.

Så fick vi en kort paus. Hon brevid mig stirrade på mig med skräck i ögonen "Jag kommer aldrig klara det! Det är ingen idé!", en annan berättade efter att hon hade slutat lyssna för hon kände sig så otroligt pressad och tänkte att det nog går åt helvete om hon märker hur svårt det är. Många antecknade frekvent. Jag skrev några korta stödord bara. Tänkte att det ger sig och jag får titta på gamla tentor.

Så tog Carl till ordna igen. Han la fram ett nytt exempel och bad en student läsa, då Carl blev trött på sin egen röst. Studenten började läsa:
"En föreläsare står och berättar för de nyblivna studenterna hur man ska skriva en tenta.. osv" Ju längre studenten läste högt ju mer förstod man att allt var ETT STORT J*VLA SKÄMT! Vi hade blivit grundlurade allihop. Allting var Bullshit!
Carl sa "Glöm allting, det var inte sant! Inget av det! Jag heter för övrigt inte Carl Klingsporr och jag brukar inte klä mig så här." Upp kom hela Juridiska Föreningen som stod bakom skämtet. Så totalt lurade vi blev. Även studenterna som ställt frågor var från föreningen.

Sedan fick vi kransar att ha runt halsen i olika färger. Min grupp fick vita. Vi fick ca 5 faddrar som ska ta hand om oss nu i början. Sedan bar det av till Juristernas hus och middagen! Otroligt god mat. Pastasallad med rostbiff och lite grönt, yakitori, veg. alt., parmaskinka, salami, jättegott bröd osv. och till dettta en läsk vardera.
Höken, läraren, talade lite. Öfverfaddern talade. Kåren talade (tråkiga människor...). Sedan blev det liiite spex (mer på torsdag, fredag och lördag nästa vecka). En kille satte sig med gitarr och sjöng en egenskriven låt som hette "Vad jag önskar att jag visste om sociala sammanhang innan jag började på juristprogrammet". Det var tolv punkter i stil med:
- Börja inte varje mening med "Jag tycker att diabilder är mycket bättre än digitalkamror", det tycker ingen annan. Tydligen.
- Berätta inte att dina förfäder vandrade i Egypten, ingen annan tycker att det är intressant. Har jag märkt.
osv
Den var iaf väldigt rolig.

Sedan lottade Juristernas Bokhandel ut 15 lagböcker. Jag vann inte. *attans*

Sedan gick Höken och festen drog igång! Det var en ganska vanlig fest, tror inte ni behöver mer beskrivet!
Det var min andra skoldag det!

Knackat på porten har
Skrivet i slottsdammet av: "han som läste"

Hej! Kul att jag hittade den här bloggen när jag googlade på Carl Klingsporr



Jag är i grupp 5, kul att råkas :P

2009-01-25 @ 18:00:38
Skrivet i slottsdammet av: Sara

Haha ja man får passa sig med det man skriver på internet, alla kan ju läsa!



Om du känner igen mig kan du ju hälsa så jag vet vem du som läste är :-)

Ha det gott!

2009-01-25 @ 18:50:26
Blogg/hemsida: http://smuppra.blogg.se/
Skrivet i slottsdammet av: Anonym

.. är rätt dålig på att känna igen folk via bilder men jag får väl försöka.

2009-01-25 @ 19:01:27
Skrivet i slottsdammet av: Sara

Förstår dig, samma problem här. Vad heter du i förnamn då? Så kan jag iaf haja till om jag hör det :-)

Men du måste inte tillkänna ge dig om du inte vill, helt frivilligt :-)

2009-01-25 @ 19:03:09
Blogg/hemsida: http://smuppra.blogg.se/
Skrivet i slottsdammet av: jag igen!

Jag heter Johan och är i grupp 5, efternamnet börjar på F. Du kan ju kolla i FastReg (tips!) och sedan skriva en rad på facebook eller så

2009-01-25 @ 19:59:10

Skriv i slottsdammet här:

Går under vilket namn?:
Är du viktig?

Kontaktadress: (publiceras ej)

Blogg/hemsida?:

Värt att nedtecknas är:

Trackback
RSS 2.0