18 mars en toppendag

Eftersom jag är lite efter så tar vi gårdagen till att börja med. Måste säga att det var en sjukt bra dag.
Jag vaknade. Kände mig snygg i spegeln och glasögonen var rena. Jag tog tåget till stan och bytte till ett annat tåg. Där träffade jag Js morbror! Det var roligt att snacka en lite stund. Senast vi sågs var någon timme sammanlagt på julafton. Då J låg hemma med influensan och på kvällen hade jag influensan också. Så vi hade lite att ta igen kan man säga.

Så träffade jag några klasskompisar som, liksom jag, var lite tidiga. Vi gick in i klassrummet (ja det är upplåst fast inte läraren kommit) och jag och min projektgrupp började ordna inför redovisningen. Vi fixade så powerpointen funkade, drog ner dess stora duk och så. Vid ett tillfälle skulle vi byta från PP till en sida på nätet så vi gjorde i ordning det. Våra klasskamrater fylldes på bland bänkarna och vi delade ut "utdelningslappar", som var ett obligatoriskt moment, till dem.
Så var vi helt redo. Saknades bara en sak, läraren. Hon kom, några minuter sent och såg oss stå framför tavlan med PP påslagen och redo att börja så log hon riktigt brett och slog sig ner bland studenterna på första bästa plats.
-Åh vad roligt det ska bli. Jag är så nyfiken på det här. Jag står ju på internetabonnemanget så är det jag som åker dit på fildelning? Tror alla här undrar vad som gäller. Och där står ni, experterna, och ska berätta det för oss. Ska bli så spännande. Kör igång ni!
Och jag som hade inledningen körde igång. Berättade vad vi skulle berätta om lite kort bara så de visste vad de skulle få höra. G tog över och berättade om Upphovsrättslagen som den ser ut idag, hur den såg ut innan ändringen 2005, bakgrunden till ändringen, EG-direktiven som gör att vi måste ändra vår lag osv.
Sedan var det min tur igen. Nu skulle jag berätta om Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område- 2004/48/EG. Ni känner nog till den vid namnet IPRED. Jag är vår IPRED-expert (observera på fildelningsdelen, jag kan inte hela IPRED-lagen utantill!). Drog igenom vad som gäller från 1 april 2009 och besvarade lärarens fråga om hon åker dit för barnens eventuella fildelning för att hon står på Internetabonnemanget.
Sedan tog D över och berättade hur tekniken fungerar. Han liknade det hela med en bok. Han t.o.m. hade med sig en pocket och rev ut sidor ur den för att demonstera. Mycket smart drag (bokliknelsen hade vi länge, men att demonstrera med en bok IRL var en idé D berättade för mig kvällen innan och jag tyckte det var jättebra).
P tog över och berättade om The Pirate Bay, som också ingick i vår del av arbetet och dess rättegång. Han visade hemsidan och berättade om målet.
Vi hjälptes åt att få med alla detaljer om allting och fick massa frågor från lyssnarna, lärare som studenter.
Efter ca 20 minuter sa P till läraren:
-Vi har sprängt den där 8 minuters gränsen rätt hårt nu.
-Nej men fortsätt det är så intressant! svarade hon.
Så vi fortsatte i en kvart till. 35 minuter ungefär tog det med redovisning, demonstration och svar på frågor. Det verkade vara ett ämne som de flesta var intresserade av, även om de inte ville ställa några frågor om deras egna eventuella fildelning.

Det bästa av allt var att varken innan, under eller efter var jag nervös. Jag var cool som en Piggelin-glass. Det är första gången någonsin jag har ställt mig framför en grupp på ca 25 man och redovisat och inte varit det minsta nervös över huvud taget. Tycker att man borde ha varit det kanske, första riktiga redovisningen på juristprogrammet. Men icke. Kände mig helt trygg.
Läraren hade läst igenom alla gruppers arbeten under kvällen innan och de andra grupperna var helt färdiga, hon hade ju inte sett vår redovisning än så hon var inte riktigt klar. Iaf ropade hon till sig oss på rasten sedan och sa
-Vilken redovisning! Det var jättebra. Det var faktiskt en av de bästa redovisningarna jag någonsin sett på den här kursen.
Det känns ju bara lite bra att höra... Så fick vi vårt arbete också och omdömet började med "Toppen!" och så bladdrar hon på några meningar till i samma anda. Det känns så otroligt bra.
Dessutom fick vi maxpoäng att ha med sig till tentan. Är så att man under kursen kan tjäna poäng som man kan utnyttja på tentan. Ligger man och balanserar mellan två betyg kan man stoppa in dessa poäng och kanske väga över till det högre, dock inte mellan underkänt och godkänt. Vi fick alltså max= 2 poäng. Innan hade vi redan förvärvat 1 poäng. Så 3 poäng extra till tentan, yeey!

Sedan var det lunch och efter det plugg i bibblan. Där i biblioteket slog jag mig ner på en plats och kom på att jag behövde gå på toa, lämnade ryggan och gick. När jag kom tillbaka sa tjejen mitt emot mig "Sara! Sara!" Jag stirrade på henne och det tog några sekunder innan jag kom på vem hon var. M som gick i min gymnasieklass, vi har inte setts på några år nu. Hon läste engelska. Efter en stund frågade hon om jag och J fortfarande var tillsammans. Javisst, svarade jag och pekade att ringen satt kvar på fingret. Hon såg imponerad ut. Jojo, vi blev ju ihop under min första termin i ettan på gymnasiet så lite imponerande är det väl...
Klockan 17 bröt jag upp från plugget och åkte därifrån.

Knackat på porten har

Skriv i slottsdammet här:

Går under vilket namn?:
Är du viktig?

Kontaktadress: (publiceras ej)

Blogg/hemsida?:

Värt att nedtecknas är:

Trackback
RSS 2.0