IPRED, TPB, fildelning

Som en del vet fick jag till uppgift att göra projketarbete om fildelning och TPB-rättegången i min förra kurs. Därför tycker jag att det är extra intressant att läsa om IPRED och att domen snart faller för TPB (på fredag). Jag har mina egna teorier och uppfattningar, som är stödd på diverse lagrum, professorers uppfattningar, påläsning i böcker och tidningar, gamla rättsfall och egna livet.

Media säger att IPRED sänkt internettrafiken. Ja, det tror jag. De säger att detta inte varit någon fas, då det gått 2 veckor nu och trafiken inte har stigit än. Nej, men det är väl klart. Jag tror att många väntar in TPB-rättegångens domslut, väntar tills det finns bra alternativ att ladda hem via utan risk, eller helst bra lagliga alternativ, och tills man lärt sig det systemet och tills de som blivit åtalade enligt IPRED kommer till rättegång. Det kanske aldrig blir rättegång, det kanske blir friande domar, det kanske blir fällande domar på de som laddat upp eller ner stora mängder- men inte de små mängder som "normal konsumenten" brukar. Jag tror internettrafiken kommer vara lägre under ett tag framöver och sedan öka igen. Vi får se om jag får rätt.

Sedan tycker jag det är så roligt att läsa om de kändisar som faktiskt stödjer fildelning. Själv tror jag att de som ÄR upphovsmän tjänar på fildelning, medan de mellanbolag som skivbolag och filmbolag förlorar på det. Som en professor från KTH sa som vittne i rättegången, de som laddar hem musik är mer benägna att gå på konserter, köpa tshirts och andra produkter varav större procentandel går till upphovsmännen. Alltså tjänar upphovsmannen på fildelningen. Det tycker jag verkar rimligt.

Nu skriver Metro om Paulo Coelho, som skrivit bl.a. Alkemisten (vilken jag har läst + en annan av honom, gillar hans böcker för övrigt), och han ville vittna till TPBs fördel i rättegången.
Så här står det också "Paulo Coelho har tidigare delat ut delar av hans litterära verk på torrentsidor som The Pirate Bay. Han påstod då att han sålde tiotusentals fler böcker efter att några få kapitel delats ut gratis." Precis, smakprov stimulerar köpkraften! Skulle ni köpa en parfym om ni inte fick lukta först? Bara köpa en flaska för några hundra och hoppas att den är bra och lita på andras omdömen. Antagligen inte. Så varför inte få smakprov på filmer, böcker och musik?

Kriminalisera inte fredliga människor, skapa bra, lagliga alternativ åt folket istället. Folk vill inte vara oärliga. Kan man välja på att vara antingen laglig eller olaglig på samma villkor skulle iaf nästan alla välja det lagliga!


Knackat på porten har
Skrivet i slottsdammet av: jayne

Gomorron

Bra åsikt där. Jag stödjer dig!

Vilken fin design du fått... kände först inte igen mig här... jättefin!!!

Önskar dig en superskön torsdag, snart helg igen

2009-04-16 @ 07:12:08
Blogg/hemsida: http://jayne.blogg.se/

Skriv i slottsdammet här:

Går under vilket namn?:
Är du viktig?

Kontaktadress: (publiceras ej)

Blogg/hemsida?:

Värt att nedtecknas är:

Trackback
RSS 2.0