En torsdag på landet

Igår morse var vädret vackert, sedan kom det en skur som hette duga. (se rutan på bilden här nere)
Men efter det var det fint väder igen, om något kallt. Fast då gick jag ju i shorts, tunn t-shirt och barfota hela dagen förstås...

Under dagen utökades gänget från 9 personer till 15. Kusin Es två systrar kom med sina föräldrar och kusinerna J och V kom också. Idag kommer deras bror O och föräldrarna. Det blir fullt hus!
Farfadern har köpt sig en till husvagn, för vi kommer väl bara bli fler och fler som kommer framöver och då blir det platsbrist. Nästan hela släkten på denna sida av Js släkt är här, de enda som saknas är de från Gotland och de är 5 personer.

Som vanligt när kusinerna ökar i antal blir också lekandet än mer intensivt. Det blev fotboll igen men också andra lekar.
Det första vi gjorde var att svågern och svägerskan A och jag löste korsord.

Senare lekte vi någon klapplek på bordet, någon annan lek och en lek som gick ut på att man är två lag och en säger "två händer, tre fötter och ett huvud" och så ska man i laget ha bara de sakerna i marken samtidigt. Fast den sista hann vi inte köra så mycket.



I sista leken var det killarna mot tjejerna, och vi var en mer än dem (då alla killar inte var på plats vid tillfället)...


Dessutom är Mira en väldigt mysig katt som hoppade upp i mitt knä 2 minuter innan Star Wars filmen var slut i förrgår.
Vi såg episode 5 i förrgår och 6 igår. Så idag blir det en av de nyare filmerna!

Sol och arbete

Idag har vädergudarna varit på vår sida. Gick ut på trappen med frukosten och började sjunga, i huvudet, What a wonderful world. Därefter blev det "we have joy, we have fun, we have seasons in the sun". Varför påverkar vädret humöret så? Jag blev genast på mitt solskens humör (fyndigt). Fick ut J på trappen också och vi spelade lite fotboll.

Börjar med bilder på vädret imorse...

Efter frukosten hämtade jag lite nyttigt att göra och pysslade med det i solen. Sedan solade jag lite. Det blev lunch: makaronipudding, och jag tror det var isterband i...
Hela gänget blev satta på arbete vilket till största delen innebar att jag och J fixade ved, och resten av ungdomarna la stenplattor på marken. Js farmor klippte gräset, svärfar drog ut spikar ur plank och sågade sönder träpallar. Js farfar höll på med lite allt möjligt. Efter någon timme i gassande sol blev det saft och bullar i solen. Ja, det var tre sorters kakor också. Sedan var det dags att arbeta igen! Fortsatte i någon timme, tidsuppfattningen är inte på topp. Kanske tre timmar sammanlagt?

Vi gjorde ungefär en hel vägg med ved.

Efter detta blev det fotbollsspelande igen, dels i form av målvaktsträning och dels passar och dribblingar när svägerskorna hakade på. Efter detta blev det brottning, sedan boxning med vantar och sedan blev det fotboll igen.

Deras kusin E och jag är ungefär lika bra på boxning...
fast han är ju något längre än mig.


Svåger och E boxas, och svägerskan J och J sätter igång de med.
Jag och svägerskan A kollar nöjt på.


Det blev middag som var morotssoppa med räkost, vilket inte slank ner mycket alls hos mig. Blev två rostade mackor och en banan istället... Nackdelen när inte svärmor är med, hon ser till att det finns rester till mig när det är fisk eller soppa till mat.
Till efterrätt blev det gotländska saffrans pannkakor med olika sorters sylt och grädde.

Nu spelar killarna instrument och svägerskan J löser Rubiks kub.

Snart blir det bad och bastu som gäller. Ikväll ska killarna spela Star Craft, precis som igår kväll. Vi tjejer ska se Star Wars, vi såg episode fyra igår och ska försöka hitta femman idag annars blir det sexan.

Ja, idag har man inte suttit mycket på baken inte... förrän nu när man uppdaterar bloggen!


...och avslutar med en bild på vädret ikväll.

Uppfyller nyårslöftet

Middagen blev någon form av gädda med citron, potatis och romsås. Kom ihåg nyårslöftet, tänkte jag och tog för mig.

Var faktiskt inte så illa, ätbart iaf.

Resan till norrland och första dagen här

Igår kom vi fram till norrland klockan 20.45. Vi reste hemifrån 10.00, plockade upp svågern M på Arlanda och gick på Biltema i Sundsvall. Min fader och farmor åkte till Jämtland och låg en timme före oss på vägarna. Efter några timmars bilresa ringde pappa och frågade om vi skulle åka på riksväg 90 (han viker av innan dess), vilket vi skulle göra. Den vägen hade rasat, hade de sagt på radion! Vi la om rutten och när vi kom fram kollade jag nätet, och visst var vägen avstängd där vi skulle ha kört! Tack för tipset!

Toapaus i Höga kusten, med utsikt över Höga Kuste- bron.

Vi blev serverade köttfärspaj när vi kom fram och umgicks lite grann innan vi gick till sängs vid midnatt.

Vi vaknade upp till ett molnigt väder, som efter någon timme övergick i regn. Regn som höll i sig i några timmar och övergick i endast molnigt för någon timme. Sedan blev det åter regn och nu skiner solen.

Till lunch blev vi serverade omelett, prinskorvar och spenat. Jag diskade efter, då vi alla blir tilldelade en eller ett par diskningar. Efterrätt i form av pepparkakor (så vi skulle bli snällare, men det funkade inte så bra på svågaren- han behöver flera nu!). Middagen blev någon form av gädda med citron, potatis och romsås. Kom ihåg nyårslöftet, tänkte jag och tog för mig. Var faktiskt inte så illa, ätbart iaf.
Efterrätten blev egenodlade jordgubbar (årets första), vaniljsås och rabarberpaj.

Vi har inte gjort jättemycket. Svägerskan J, som ju flyttar till england i tre år i september för att studera animation, har målat en kvinna som står vid ett tempel under dagen (min idé med templet). Den bilden blir hennes bakgrundsbild på datorn. De andra har spelat lite fotboll, men inte mycket.
J roar sig med att skjuta gummisnoddar på folk för tillfället.

Dagens och gårdages stora nöjen har varit Rubiks kub. Det finns två kubar tillgängliga och svågern och deras kusin E kan lösa dessa genom formler. Svågern har lärt svägerskan A, som sitter och övar, och svägerskan J försöker lösa kuben utan formel men ber om hjälp på traven ibland. Nu började J lösa en av kubarna.
Själv har jag spelat tetris en stor del av resan och dagen idag.

I bastun har elden börjat ta sig, så snart blir det bastu (och bad?).

And off I go

Klockan har passerat halv tolv och jag har inte ens packat ner hälften av allt jag ska ha med mig på norrlandssemestern som startar imorgon. Dessutom hade jag tänkt duscha och raka mina vackra ben innan jag lägger mig, så behöver jag inte ha rakhyveln med tänkte jag.
Kanske dags att sätta fart?
Vi hörs imorgon kväll eller så!

Vi ska faktiskt ut idag mitt lilla fejs och jag

Klockan stod på 8 imorse och ändå blev det ingen frukost. Ajabaja. Klockan 10 mötte jag mor (faktiskt 10 över då jag var lite sen) och sedan gick vi i två timmar i skogen. Tittade på en änd-familj som var sammanlagt sju stycken! En unge simmade runt, runt fram och tillbaka och pep. Resten av familjen låg på stranden och halvsov, tvättade sig eller bara myste. Såg himla skönt ut!
Vädret var bra att gå i, solen sken igenom molnen ibland och då blev det varmt, men annars perfekt.

Klockan var då strax efter 12 när vi var klara och jag hoppade på tåget med mor och åt en ost och skinkfralla till lunch i vby och köpte en blomma från farmor till P. P är pappas äldsta kompis, sedan de var små grodyngel har de lekt ihop och idag är det Ps 65 års dag! Mor och far, och farmor, skulle dit på lunch/middag och farmor kom i sista stund på att hon ville ge en blomma...

För övrigt såg vi massor av grodor, mest små, små bebisar. Tycker det är himla roligt för jag vet att när jag träffade J för 5 år sedan berättade han att groddjuren här nästan var utrotningshotade, ja i princip. Och att de nu hade planterat in en massa för att hoppas på att det tar fart.
Nu finns de överallt! Helt underbart roligt. Dock är paddorna lite knäppa för när mörkret faller och asfalten på vägen är varm hoppar de dit och lägger sig, och många blir självklart påkörda...

2007 planterade de dessutom in vattensalamandrar, både stora och små. Har inte tittat så noga men inte sett någon än, fast de finns nog där ändå.
Tycker verkligen det är mysigt att bo så nära naturen, och vi passerade många hundägare med hundar, folk som joggade eller promenerade och turister (camping ett par hundra meter härifrån) som tydligen tycker detsamma.
För övrigt var det en hare på vår uppfart när J skulle köra in bilen inatt. Apropå vilda djur. Och katten hade lämnat en död råtta i köket som han inte ens hade ätit på själv- snällt va?!

Så visst har vi skog och natur även i sthlm, fast man inte tror det.

Lite kort om helgen

Igår kom ingifta morbror M och kusin U på besök också. Så jag och J åt middag med mor, far, M, L och U. Så blev det efterrätt på det i form av glass och jordgubbar. Vi såg på filmen Patrik 1,5 och sedan begav sig jag och J hemåt.

Idag är M på jobb och L och U shoppar med mor. Själv ska jag kliva in i duschen och sedan möta upp dem. Ikväll blir det middag med mor och far. Skönt att få umgås lite bara vi. Var ju typ månder sedan sist. Måste passa på för på måndag far jag och J till norrland, men datorn följer med så jag kommer uppdatera då iaf.

Mor ska vara med på någon tjejgoing på jobbet, vilket innebär att de ska gå 8 km tillsammans. Igår mätte vi ut två rundor som är drygt 8 km här i områdena som vi ska öva på. Första gå-passet är imorgon förmiddag!

Pojkflickan

- ÄR DU EN RIKTIG TJEJ?

Allmänt...
[x] Du har fler än tio nagellack.
[vet inte] Du har en parfym som kostade mer än 500.
[ ] Du har eller har haft lösnaglar.
[/] Har haft en bild på dig själv som bakgrund på datorn. (och J)
[x] Har minst fem klädesplagg som du inte använder.
[X ] När du var liten ville du vara en prinsessa.
[X ] Du brukar gå på stan med din mamma.
[X] Du har haft rosa på ditt rum.

Utseende...
[x] Du har färgat håret.
[x] Du har slingat håret.
[x] Du har alltid din mobil med dig.
[ ] Du dansar vilt när du är ensam hemma.
[ ] Du går aldrig ut utan att vara sminkad.
[ ] Du har inpackning i ditt hår minst en gång i veckan.
[ ] Du älskar att gå till frisören.
[/] Du solar hellre än att bada.

Intressen...
[ ] Du älskar skor.
[x] Du älskar färgen rosa.
[/] Du älskar shopping.
[/ ] Du älskar dekorationer.
[ ] Du älskar speglar.
[x] Du älskar skolan.
[ ] Du älskar delfiner.
[/] Disneyfilmer.
[/] Ljus.
[/] Blommor.
[/ ] Mjukisdjur.

 Har shoppat på...
[x] MQ
[ ] Kompaniet
[ ] Victoria's Secret
[x] H&M
[ ] Aima
[ ]New Yorker
[ ] NK '
[ ] Top Gun
[ ] Taily Weijl
[ ] Bijou Birgiette
[ ] City Girl
[ ] Colosseum
[ ] Sisters

Säger ofta...
[ ] Whatever.
[ ] Oh My God!
[ ] Vet inte.
[ ] Cutie
[ ] Hot
[ ] Säkert
[x] Ursäkta?
[ ] Fabulous

Du läser...
[ ] Frida
[ ] Cosmopolitan
[ ] Glamour
[ ] Elle
[ ] Teen Vouge
[ ] Bravo
[ ] Solo
[ ] Bravo Girl
[ ] Star Flash 
[ ] Bild

Du gillar dessa filmer...
[ ] Elizabetown
[/] Eva och Adam
[x] Freaky Friday 
[ ] Ciao Bella
[ ] A Walk To Remember
[ ] Sweet Home Alabama
[ ] Where The Heart Is
[x] Just My Luck
[ ] John Tucker Must Die
[ ] The Holiday
[ ] Girls United
[ ] How To Lose A Guy In Ten Days
[ ] The Hot Chick
[ ] My Girl

Du brukar kolla på...
[ ] Lost
[ ] Top Model
[ ] Project Runway
[ ] Desperate Housewives
[ ] The Simple Life
[ ] Men In Trees
[ ] 8th & Ocean
[ ] Grey's Anatomy
[ ] OC
[ ] Laguna Beach/The Hills
[ ] Nip/Tuck
[ ] One Tree Hill
[x] Heroes

Du tycker om denna musik...
[ ] Paris Hilton
[ ] Jessica Simpson
[ ] Mariah Carey
[ ] J-Lo
[/] Britney Spears
[ ] Beyonce Knowles
[ ] Christina Aguilera
[ ] Hillary Duff
[ ] Lindsay Lohan
[ ] Gwen Stefani

Resultat: 21

0-20 mer pojke än tjej
20-30 pojkflicka
30-40 rätt så tjejig
40-50 du är en tjej
50-60 du är riktigt flickig

Vuxenpoäng

Idag när jag och J var och handlade råkade vi vid kassan hamna bakom en barnfamilj med en kundvagn fullsmockad med varor. Ja, det var faktiskt det bästa alternativet, för det var bara två kassor öppna och i den andra kön stod det redan 3 vagnar som var halvfulla på rad. Jag och J hade ju bara ca 5 varor, men inte hjälper det oss utan vi får snällt vänta på vår tur.

Men vi tröttnade och när vi var klara med vår betalning gick vi till informationsdisken och skaffade två saker. Det ena var ett extrakort till samma "konto" som mitt, åt J. Får vi mer bonus förhoppningsvis, när båda kan handla på var sitt håll. Det andra var att skaffa ShopExpress. Dvs den där laserpistolen man kan klicka på varor och lägga i vagnen och därmed slippa lägga upp alla varor på bandet i kassan. Den är än så länge bara kopplad till mitt kort, men tror man kan lägga till Js kort sedan när han fått hem det.
Förhoppningsvis slipper vi långa och sega kassaköer nu!

Något annat som är vuxenpoäng är körkort. Men jag har ju spytt galla över allt sådant där ett tag nu. Så himla dyrt! Dessutom märker man verkligen att bilskolor försöker mjölka en på pengar, och det blir bara fler och fler obligatoriska kurser man måste gå igenom som tillsammans ökar kostnaden med mer än 1000 kr. Det är ändå mycket pengar för en student.
Så när jag läste om detta i Expressen blev jag faktiskt lite tillfredsställd. Skönt, inte bara jag som ser rött på bilskolor!
Läs detta om ni är intresserade...

Zombie

Är det något fel på mig? Igår kväll var jag så trött att jag nästan somnade stående och i sängen hamnade jag klockan 22.30. Helt normalt för en som brukar lägga sig efter 00. När jag lagt mig ner kände jag en sorts balans som mättade min trötthet. Detta gjorde att jag låg i 25 minuter och tänkte på allt mellan himmel och jord. 25 minuter vet jag att det var för jag tittade på klockan när jag bestämt mig för att jag måste sova nu, trodde ju det gått typ tre timmar...

Jag somnade och vaknade när J la sig. Hans bäddmadrass hade åkt på sniskan och han orkade inte fixa det och ville inte väcka mig, utan klämde sig ner i min säng nära, nära mig. Jag vaknade naturligtvis, och att väcka en supertrött Sara mitt i natten är inte att rekommendera. Jag var inte trevlig! Stackarn kände sig så ovälkommen att han tänkte lägga sig på soffan, men jag höll fast honom. Så lätt ska han inte komma undan!
Det hela slutade med att jag drog täcket över huvudet medan han bäddade sin säng i ordning, och sedan tvingande jag honom att lägga sig nära mig i min säng. Ville bara att hans säng skulle gå att sova bra i så jag kan putta dit honom om jag tröttnade på att sova trångt... J förstod inte riktigt min logik. (J la sig sent för att han skulle göra sin bror en tjänst som krävde att han var uppe länge...).

Jag somnade iaf, men det känns som den stunden av vakenhet varade i flera timmar den med, men med tanke på min tidigare miss är det troligare att det var en kvart.

Så vaknade jag vid 11, dvs inräknat den vakna stunden (sådant kan ju faktiskt förstöra hela nattsömnen...) låg jag där och halvsov i över 12 timmar. Och jag var nästan lika trött för det.
Tvingande mig själv upp och sparka igång dagen, men vad sjutton är det med mig? Känner mig superpigg annars, förutom att jag är trött. Jag förstår ingenting...

Bortbjudna på lunch

Idag var det till att gå upp tidigt. För oss är det tidigt iaf. Klockan stod på 8.15 och det var jobbigt att komma ur sängen. La mig för sent! Steg in i duschen gjorde mig klar att åka på lunch.
Jag och J hämtade upp L och sedan köpte vi en krukväxt (vuxenpoäng) som vi överlämnade till kusin C. Hon bor ju 4 mil bort så det var det längsta J kört mig men det gick ju finemang. Svårt att hitta var det inte heller.

C och lilla W var där och M fixade med lite inför deras bröllop om ca en månad hos sina föräldrar. Vi pratade ett tag, blev bjudna på god lunch (kyckling med röd paprika i bitar och skuren purjolök och någonting flytande till så det blev som en god "röra" och pasta till det). Vi gick ut en liten promenad med W i vagnen så han skulle somna och sedan blev det fika. Pratade ännu lite och M kom hem. Var där i... typ.. fem timmar?
Sedan efter en stund åkte vi hem och lämnade av L igen.

Det var jätteroligt att komma dit och se hur C bor och allting. De har så himla fint också! De köpte nya möbler när de flyttade in så allting matchade så himla bra. Lite avundsjuk faktiskt. Vi har ju mycket saker vi fått från olika håll och försöker matcha ihop det men det går inte så bra som vi skulle vilja. Längtar på så sätt tills vi flyttar vidare och kan starta på nytt med det vi vill ha. Vi vill ju ha svart och rött som tema hemma. Så det märks vilka saker vi har tagit hem och inte när man tittar sig omkring i vårt hem...

Det var som sagt väldigt kul att komma dit och träffa dem i deras hemmiljö. Och W har ju blivit så himla stor och utvecklats otroligt mycket! Han är snart 9 månader och senast jag såg honom kunde han nästan vända sig. Nu kryper han med en himla fart, sitter själv utan stöd, står om han håller i något, och går om han får hjälp. Verkligen stor utveckling!
Dessutom skrek han något som lät som "mmaaaaaaaaaammaaaaaaaaa" en gång och sträckte sig efter C.

Bilder från idag (bebisar är ju så söta):





Js hårfärg:

Hur han ville ha det:

Gamlingar

Dagen började lite kyligt och L kom hit för att hänga med oss. Vi började med att färga Js hår. Det skulle bli rött och blev knallrosa. oops. Ringde då min kompis M, som är frisör och frågade vad man kan göra åt det. "Har du färg kvar?", jo lite svarade jag, "hä på det en omgång till då". Vi "hädde" på en omgång till och det blev mörkare rosa, förutom i tinnigarna där han ju varit nästan vit innan pga solen.
Får se vad vi ska göra åt det då...

Jag och L gick ut och allt eftersom stek temperaturen. L kände sig snart för varmt klädd! Vi åkte till ett köpcentrum och kollade rean i massa affärer. Till slut fann hon en jättefin lila klänning för 98 kr som hon slog till på. Själv köpte jag en till tshirt, denna för 48 kr. Tror faktiskt jag velat köpa den tidigare under våren men inte känt att jag haft pengarna, så det var perfekt!
Vi bytte om på toaletten i köpcentrat (fräscha) och köpte oss varsin mjukglass och satt på torget.
Brevid satt en gammal tant. Tror jag ska skriva detta i "tjuvlyssnat-form":

Vällingby Centrum.
Tant 1 på parkbänk, njutandes av solen. En annan tant (2) går fram och ställer sig framför henne och säger:
Tant 2 - Hej!
Tystnad.
Tant 2 - Känner du inte igen mig?
Tystnad medan tant 1 granskar tant 2 under en bra stund.
Tant 1 - Meen! Är det Greta!
Tant 2- *skratt* Ja visst!
Tant 1 - Ja, jag glömde glasögonen ser du. Så jag ser så dåligt...
Tanterna talar en stund med varandra och slutligen går Greta därifrån. Efter en stund reser sig även tant 1 och vänder sig till mig och min kusin och säger:
Tant 1 - Ja, det är hemskt när man inte känner igen sin egen syster!

Efter detta åkte vi hem till mamma och pappa och L bytte skor och vi pratade om tvillingar med pappa. Fanns mycket att säga om tvillingar ska ni veta!
Slutligen åkte vi därifrån och hem till mig där vi var i ca 30 minuter innan vi åter begav oss på resande fot. Denna gång till morfar. Mötte mamma, morbror L och kusin C utanför och sedan käkade vi pizza allihop och hade det riktigt trevligt.
Jag, J och L blev bjudna till kusin C, M och W imorgon på lunch så det ska bli kul att komma dit och se hur de bor!

J spelar poker med grabbarna en trappa ner och jag hänger här vid datorn. Det är så det ska va?

Besöka farfar

Igår kväll bytte jag och J lakan också, så vi sov otroligt skönt. Dock tror jag att hans hårfärgning, som resulterade i att han gick från mörkt blond till ljusblond, ändrade min värld. I min dröm var det så att alla mina vänner vände sig emot mig, släkt och familj likaså. Men alla mina "fiender", ja sådana som inte är direkt vänner iaf, hjälpte mig. Det hela var mycket förvirrande och påfrestande för jag visste aldrig vilka jag kunde lita på och räkna med...

Far, farmor och L hämtade upp mig idag och vi for till Enköping och hälsade på K. K är ett år äldre än farmor, dvs 93 år, och de är kusiner. K har sju barn, varav 6 i livet, och 21 barnbarn. Antalet barnbarnsbarn har hon inte orkat räkna på. Väldigt pigg och frisk var hon och man kunde prata i helt normal samtalston utan problem. K var organist i kyrkan tills hon fyllde 85 år och hon slog sig ner vid pianot hemma hos sig för att spela lite. "Ta en psalm" sa pappa "spela nummer 11". "Jaha, okej visst" sa hon och slog sig ner på pianostolen och började helt utan noter spela hela O Store Gud. Hon spelade en låt till och sedan reste hon sig. "Nej, spela en till" sa jag och spelade in på kameran när hon spelade. Helt otroligt.

Vi fick fika och pratade en massa. Jag lärde mig Lilla Katt på pianot av L, så nu kan jag iaf spela någonting.



När vi var klara där åkte vi vidare till Enköpings kyrka och hälsade på farfar. Jag har inte varit där på runt tio år men det är ju inte så lätt att ta sig dit själv. Tycker det är lite dumt att han ligger så långt bort. Jag har ju ingen anledning att vara i Enköping annars. Någonstans i Sthlm eller i Hammarstrand hade varit mer logiskt då farfar bott på båda dessa ställen, men i Enköping ligger farmors föräldrar och det är väl därför...
Det kändes iaf bra att hälsa på honom igen, och han låg iaf på den plats jag mindes fast jag bara var runt 10 år när jag var där senast. Farmor köpte med sig tre jättefina blommor till farfar. De är de röda, orangea och gula närmast i bild.



Efter detta åt vi lunch ute på restaurant och L var räddaren i nöden för hon offra sig när farmor inte alls tyckte om den mat hon fick serverad och L erbjöd sig att byta mat med farmor. Så blev det och farmor åt upp allt i ett nafs efter det. Vi körde hem farmor och åkte sedan hem till mamma och pappa. Jag och L mötte upp mamma vid bussen och sedan körde jag och pappa iväg för att övningsköra- äntligen!

Så nu kära vänner har jag äntligen hittat dragläget på denna nya bil. Behövde bara öva lite. Men till mitt försvar så har pappa haft körkort i ca 45 år och kört massor av olika bilar (och lite lastbilar) både privat och i yrket, och även han hade problem med dragläget i denna bil i början. Ja, inte lika mycket som jag då såklart men det bevisar ändå att det är svårt med denna bil!
Men när vi övat och övat avslutade vi lektionen med att köra till centrumet och pappa sprang och köpte lite bröd, sedan åkte vi hem till mor och far. J hämtade upp mig och vi åkte iväg på egna äventyr.

Lyckad shopping

På måndagen mötte jag upp min kusin L från Dalarna och vi åkte till stan för att kolla affärer. Hon var främst ute efter ballerinaskor men där hade vi ingen lycka. Var är alla ballerinaskor? Såg mest bara högklackat...

Men färden fortsatte och vi gick i många affärer och testade mycket kläder. L hade sådan tur, det mesta hon köpte var på rea, och det var inte lite hon köpte! På Gina Tricot, där jag har presentkort, köpte jag två fina tröjor till mig- ingen av dem på rea. L däremot köpte 7 olika varor och alla på rea. Hennes 7 varor kostade 14 kronor mindre än mina två...
Sedan köpte jag två tröjor till, på rea denna gång, på Cubus. Båda för sammanlagt 80 kronor om jag minns rätt-kap!
L köpte ännu mer kläder till kanonpriser och hon lyckades på något vis hitta guldkornen i reornas stökiga land.

Lunch åt vi på ett café, det blev varsin god sallad. Vi åkte även förbi KTH, var bara tvungen att visa dessa byggnader. Tycker de är så.. majestätiska. Hade inte haft något emot att gå runt i de lokalerna varje dag själv...

Vi begav oss hemåt senare än beräknat men vi hade ju sådant flyt i stan och tiden rann iväg. Till slut kom vi dock hem till mor och far där L sover över och vi åt middag där. Vi såg lite på tv på kvällen innan far slutligen körde mig hem.

Hemma övertalade J mig att hjälpa honom att förbereda inför sin födelsedagspresent. Han hade nämligen av sina syskon fått hårfärg i nyansen "corvette röd"- dvs illrött. Inte något jag är överlycklig över men...
Så igår blekte jag Js hår så han är rätt så ljusblond nu. Egentligen ville han färga det rött idag men jag sa ifrån. Blekning sliter ju så på håret så han får inte färga det inom ett dygn heller! Det blir nog imorgon...

(Här är håret lite fuktigt, egentligen är det lika ljust som nästa bild)

Stillsamt i skärgården

I helgen var jag och J i skärgården och hjälpte till att bygga där ute. I lördags kom jag och J dit vid ett-tiden och vi alla åt lunch. Under dagen la jag avloppsrör och grävde dike. Svärfar utförde lite saker som borde ha utförts av stuntman (när ni ser på bilderna ha då i minne att taket är i princip ruttet och det heller loss bitar lite då och då)... Det var varmt och soligt och dagen avslutades med ett bad i insjön. Det var jättevarmt och skönt och vi badade så länge vi kunde. Lekte och hade oss. Det var Js första bad i år... Jag dök även för första gången på typ tre år...
Vi åkte svärfars hemgjorda motorbåt till andra ön och där fanns lite släkt till J och hans födelsedag firades. Det blev grillat kött med pommes frites och till efterrätt tårta med vanilj- eller bananfyllning och blåbär och smultron på.
J fick mycket bra saker... och något mindre bra. Mer om det senare.


På söndagen blev vi väckta före klockan 9 och fick åka svärfars båt tillbaka till rätt ö, då vi sovit på den andra precis som på midsommar. Byggandet satte fart och jag grävde en fin kant att gjuta grund i och hjälpte J och hans syster J med att gräva ut mittenrummet. Dessutom reste vi ena kortsidans skelett.
Vi tog en kort lunchrast och trots att vädret var kyligare avslutade vi arbetet med ett dopp i insjön. Klockan 19 tåg vi båten hem till fastlandet igen.

Upp
ner
upp
(inte på bild: ner och upp igen innan det satt bra...)


När jag vaknade på måndagen hade jag träningsvärk i baksida lår, rumpa, rygg och armar. Dessutom hade jag ont i händerna när jag greppade saker. Härligt.

Sömntuta

Jag och J har en hel del skillnader (och likheter men nu talar vi skillnader). En av dem är hur vi är på morgonen när väckarklockan ringer.

J drar sig. Han snoozar inte utan låter musiken stå på och långsamt vaknar upp ur medvetslösheten. Sakta men säkert, och minns inte vad man pratat om när man frågar senare på dagen.
Jag däremot vaknar direkt. Ofta på en sekund är jag klarvaken och totalt medveten om allting. Jag hör radions prat och musik, jag hör Js andetag, jag känner värmen från solen genom rullgardinen och ser hur ljuset letar sig in genom dörrspringorna. Jag minns nästintill allt efteråt. Om jag och J talat om något, vilka låtar de spelade på radion, vad de pratat om osv.

Detta är jobbigt, för mig, när vi då ska upp som idag. Klockan var ställd på 8. Klockan ringer 8. Jag vaknar direkt och ligger kvar för att krama J god morgon. Väntar på att han ska bli kontaktbar. Det tar en evighet. Det tar två evigheter. Jag förstår inte varför han var så trött. Vi lade oss vid 2, men han somnade ju långt före mig? (Där är ju en annan skillnad, jag behöver ofta ligga länge innan jag somnar medan han slocknar direkt).

Klockan slår 9 och strax därefter börjar J vakna till liv och gå upp. Hm.
Visst, hade jag försökt väcka honom hade han ju vaknat tidigare, men bättre om han vaknar själv så han inte blir grinig. Dessutom vet jag inte varför vi skulle upp 8, vi ska ju bara äta frukost och sådant... Jag hade gärna ställt den på 9 istället, men men....

Pratade med svärmor nyss i telefon och hon berättade att hon hade badat klockan 7 imorse där ute i skärgården, så badkläder var ett måste för oss att ta med.
Låter härligt.

Harry Potter och halvblodsprinsen

Kan ju säga att jag verkligen gillade Harry Potter och halvblodsprinsen. Den är på 2½ timme, men kunde faktiskt ha varit ännu längre. De utelämnade mycket, som de blir tvungna till, men fick samtidigt med mycket. De tidigare filmerna har hållit ett snabbt tempo, där man bara rusar igenom handlingen. Inte denna gång. Tempot var lugnare och det kändes givande hela filmen. Bra växling mellan kärlek och hat. Och visst är det fascinerande hur "alla" i publiken vet att vilken sekund som helst kommer det.. nu... nu... nu.... nu...nu och så händer det och precis varenda kotte i biosalongen hoppar till och många skriker till. Fast man vet att det kommer! Det är ju så väntat.
Något jag fann som mest fascinerande var att filmen innehöll en del otäcka scener, precis som boken. Det är väl 11 årsgräns på filmen utan förälder? Det fanns flera scener när barn kunnat bli väldigt rädda, men det var det ingen som blev.
Istället....
Förresten, har du inte läst Harry Potters näst sista bok men tänkte se filmen- sluta läsa här! Jag tänker säga något om slutet och vill inte bli anklagad för att ha förstört för någon, så bara de som inte bryr sig om handlingen, eller de som redan vet om handlingen får läsa vidare- okej?! STOPP.


Istället var det i slutet när rektorn dör, och det hålls en avskedscermoni som en liten flicka i publiken börjar gråta riktigt ordentligt. Så mycket att hon sprang ut ur salongen följd av en förälder.
Jag tyckte det var fascinerande att det var den sorgliga scenen, ingen av de läskiga och inte ens när han dog, som var den mest skrämmande. Kanske läser in för mycket i det men jag tror flickan förstod att allt annat i filmen är påhittat, men att folk dör och man måste säga hejdå- det är verkligt.


Min brorsa gav den betyget 4 av 5 och jag håller med. Den kunde varit ännu bättre, men den var riktigt bra som den är också. Jag vill ha mera! Ge mig nästa film!

Mamma! Jag är färdig!


Ett litet steg för människan...

...men ett gigantiskt kliv för mänskligheten.

Ni måste veta vad jag talar om. Den första månlandningen!

Det var den 20 juni 1969. Fyra dagar tidigare lyfte rymdraketen från Jordens mark.
Idag är det dags igen. En repris helt enkelt. Samma rymdfartyg, samma personer, samma händelser, samma yttranden, samma allting.
En chans för oss som inte ens var i närheten av att vara påtänka att vara med om denna historiska händelse!

Det kommer visas i färg, de kommer släppa tidigare ej visat material. De har funnit videoband de trodde var borta och ljudet ska vara förfinat.
Allt för att passa 2000-talet så bra som möjligt, med 1969-års teknologi.

It's the final countdown nu. När inlägges skrivs är det nästan exakt 3 timmar kvar till uppskjutning. Jag har haft sidan uppe sedan ett par dygn tillbaka.
Tyvärr kommer jag nog missa uppskjutningen, för jag kan nog ligga på stranden då, men jag ska titta på sidan lite då och då efter det och se vad som händer. Den 20e är ju på måndag så då kanske jag kan se månlandningen iaf...

Jag har aldrig velat bli astronaut, men däremot astronom så detta är ett spännande ögonblick för mig också!

"The eagle has landed".

Sidan där allt visas finns HÄR.

Alice and Kev- Bloggtips!

Skapade en ny kategori "Tips på bloggar" för några dagar sedan. Finns inte så många inlägg där än men det får komma till mera.
Det kan vara en blogg jag läst länge, eller en nyfunnen pärla. Jag vet ju hur svårt det kan vara att finna guldkorn, särskilt på sommaren, så tänkte hjälpa er på traven lite med några guldkorn jag gillar.


Det var denna vecka som jag läste en tidningsartikel om denna blogg. Blev nyfiken och nämnde bloggens innehåll för svågern som direkt sätter sig brevid mig och vi läser igen allt sedan starten (som var i början på juni tror jag det var). Svågern läser inte bloggar annars, men denna är speciell.

Bra att veta:
  • Nu har bloggaren bestämt sig för att bara uppdatera på måndagar, onsdagar och fredagar för att inläggen ska bli intressanta och få bra innehåll.
  • Bloggen är på engelska.
  • Mycket bilder som brukar tala för sig själva.
  • Detta är en sorts experiment.
  • Bloggaren har inte så mycket makt över det han skriver, storyn styrs av annat...
Har ni testat datorspelet The Sims någon gång? Själv hade jag den allra första upplagan och älskade det. Hade gärna fortsatt men det blev aldrig att jag köpte fler spel. Nu har den tredje upplagan släppts, The Sims 3. Tvåan dessförinnan har släppts i massor av olika varianter.

Det är skillnader i trean jämfört med tvåan, och definitivt med ettan.
Du kan bestämma i princip exakt hur dina "gubbar" ska se ut, vilka personlighetsdrag de ska ha. Simmarna (som folkslaget heter för den oinvigde) har även ett mål de vill uppfylla i livet.
Numera kan du gå runt i staden, förut (iaf i ettan) var man låst till sin tomtgräns.
Det finns födelsedagar, och barnen växer gradvis upp och antar mer tonårsaktigt beteende, och sedan mer vuxet.
När du spelar med en familj, förflyter nu tiden även för de andra familjerna i samhället, förut var de egenskapade familjernas tidsflöden separata.
osv...

Det denna bloggare har gjort är att skapa två simmar, Alice och Kev. Kev är Alices pappa.
Kev gillar inte barn. Han är rätt elak, har lätt för att bli arg och beter sig olämpligt. Han är galen. Kort sagt: den värsta pappa du kan ha.
Alice å andra sidan är en vänlig själ, men hon är väldigt klumpig och har låg självkänsla. Hon får aldrig någon kärlek från sin pappa. Inga kramar, inga vänliga ord. Men hon äger en nallebjörn, som hon brukar hålla hårt i.
Dessa är de huvudkaraktärer som bloggen handlar om.



Bloggaren tog bort alla deras pengar för att se hur de själva skulle sköta sig som uteliggare.
De sover på parkbänkar och letar mat i soptunnor. Alice älskar att gå till skolan för då får hon iaf lunch den dagen även om hennes pappa vägrar hjälpa till med läxor. De stinker ofta och bjuder in sig själva hos folk och tar mat eller sover en stund på deras soffa.
De svimmar då och då pga utmattning och hunger.
Men de överlever.

En hemsk och tragisk historia, som är helt påhittad och ingen vet hur den slutar (bloggaren ska se till att hålla dem vid liv åtminstone annars låter han dem vara för sig själva). Men ändå är så många berörda av historien om Alice och Kev.

Det som fick mig att fastna, och fick såväl bloggaren som de hundratals läsarna att gapa av förvåning och göra en rannsakning av sig själva, var när Alice lyckats få ett jobb.
Hon arbetar första dagen och får ut sin lön. Hon har aldrig haft pengar att spendera och är hungrig och trött. Men vad gör hon?
Hon lägger pengarna i ett kuvert och skickar dem till välgörenhet. Hela dagslönen.

Bloggen hittar du HÄR.

Plans for the weekend

Blir ett förmiddagsinlägg idag. Om några timmar ska jag träffa Empan. Helt otroligt eftersom hon är borta nästintill hela sommarlovet. Men ska bli kul att träffa henne och höra hur hon haft det med släkten i Italien i drygt två veckor, bland annat.
Vår plan var att sola och bada och inte dricka piña colada. Men det ser ju väldigt molnigt ut... men enligt temperaturen ska det vara varmt. Enligt smhi ska det vara 23 grader och molnigt idag (imorgon 24 grader och strålande sol) och enligt dmi ska det regna en skvätt...
Värt att chansa ändå.

Sedan blir det bio ikväll, Harry Potter. "Hörde" på facebook i en statuskonversation där som jag var med i att de missat en stor del (vill inte säga mer detaljerat) och personen som såg filmen igår tyckte att de tappat ca 3 timmar.
Hm. Jag är nog glad att de gör två filmer av den sista boken, så kommer de ikapp med alla detaljer, förhoppningsvis.

Imorgon blir det nog en tur till skärgården och det verkar som att vi stannar hela helgen. På lördag kommer äntligen mor och far hem (fast då är ju inte jag hemma *doh*). Med sig har de min kusin L!

Det är mina planer de kommande dagarna, så ni vet var ni har mig!

Förstärkt arvsskydd för sambor

Nu ikväll har jag sett på Uppdrag Granskning-sommarspecial. Detta avsnitt om Stieg Larsson och hans arvingar och sambo. Tror ni är med på vad det handlade om.

Tyvärr måste jag nog ge pappan och brorsan rätt. De är dem som ärver Stieg om inget giltigt testamente säger annat. Det är nog för mycket begärt att få dem att skänka allt de har laglig rätt till till andra, utan att spara ett uns till sig själva. Vi är ju bara människor.

Däremot måste sambolagen snarast få sig en ändring! En sambo måste få lite mer skydd, för idag "måste" man inte gifta sig för att passa in i samhällets normer, att vara sambo duger. Förutom när ena parten dör då. Då det suger.

Jag kan tänka mig en valfri samboregistrering.
Något i stil med detta (om testamente ej finns då):
1. Pojkvän/flickvän - ingen arvsrätt
2. Sambo - ingen arvsrätt men rätt till hälften av bohag och bostad = dagens läge. Har idag rätt till 2 basbelopp vilket är drygt 80 000 kr.
3. Registrerad sambo - arvsrätt till viss del.
Ex gemensam bostad och bohag, gemensamt fritidshus vilket inte räknas in idag, och dess bohag, gemensam bil och pengar på gemensamma konton. Förslagsvis.
Dvs det du vill att din sambo ska ärva ska vara sådant ni faktiskt delar i livet. Har ni ett gemensamt konto, som ex min och Js semesterkassa, där hälften av pengarna är vardera parts har ni ändå lagt dit dem i syfte att nyttjas för gemensamt bruk oavsett om det är semester, mat eller diskmaskiner man tänkt spendera pengarna på. Alltså borde sambon ha rätt till den halvan som även ens avlidne sambo efterlämnat, anser jag.
Därmed är det lätt att även som sambo hålla isär hur mycket man vill att ens sambo ev. ska ärva och hur mycket de inte ska få ärva. Vad gäller bröstarvingar borde detsamma gälla för makar, dvs att gemensamma barn har efterarvsrätt och särkullbarn har förtur.
Denna sambo-status uppnås via en registrering hos förslagsvis närmaste tingsrätt (i Stiegs fall ville de inte gifta sig för att de ville undvika att folk som var ute efter Stieg skulle kunna se att han var gift i registren och sedan leta upp hans fru), som nödvändigtvis inte behöver finnas i ett offentligt register. Detta är bara aktuellt vid dödsfall och ska ej utnyttjas i andra sammanhang. Har man valt att vara sambo ska det ändå vara så.
Möjligen kan man kanske få rätt till 3 basbelopp, dvs runt 120 000-130 000 kr. Basbeloppet stiger för varje år och ligger idag på drygt 40 000 kr, så det är det man räknar på.
Mitt förslag är alltså ett förstärkt arvsskydd för registrerade sambor.
Observera att man naturligtvis inte måste gå igenom alla steg för att gifta sig.
4. Gifta (numera kan ju även homosexuella vara gifta!) - samma som idag. Dvs ytterligare förstärkt arvsskydd. Maken ärver allt om inte särkullbarn finns (specialare där, precis som nu) och bröstarvingar har efterarvsrätt.

Det borde väl inte vara så svårt att fixa? Någon som har en tanke om min idé?
Kanske något att föra fram i debatten inför nästa års riksdagsval...


Tillägg.
Vad gäller bankkonton är de ju lite kluriga. Men jag har ett förslag där med. Kom att tänka på att det kan vara lite klurigt hur man ska hålla isär "mina" pengar från "våra" och "våra när döden skiljer oss åt".
Idag har man ju rätt att plocka ut pengar från sitt eget konto, men har man gemensamt behöver båda vara med alternativt ha fullmakt för att få ta ut pengar. Detta kan ju vara lite klurigt i vardagslivet.
Därför har jag då ett förslag på ett nytt sorts konto. Ett där poängen är densamma som gemensamt. Båda registrerade samborna får sätta in hur mycket som helst, men inte plocka ut utan den andres accepterande. Men i detta fall ska man kunna plocka ut så mycket man själv satt in.
Dvs har ni satt in 100 000 kr var kan du bara ensam plocka ut 100 000 kr. Har du satt in 80 000kr och din sambo 100 000kr får du fortfarande bara ta ut 80 000kr. Så pengarna är fortfarande "dina" men vid dödsfall blir de din sambos och han är den enda som då får plocka ut hela summan. Dina pengar är alltså låsta om du inte vill annat.
Banken måste ju isf ha tillgång till detta icke-officiella register, men det borde väl inte vara svårt att ordna? De borde ju redan idag ha tillgång till sådana i vissa fall.

Frågan är hur man ska göra när sambos väljer att själva gå skilda vägar. Ska då den vanliga sambolagen gälla, dvs bostad och bohag för gemensamt bruk, endast eller mer där?
Själv spontant känner jag nog att så borde vara fallet, att vanlig sambolag ska gälla då. Hoppas bara det inte finns risk för att fler sambor ska bli mördade för pengar då... hm.
Min tanke är ju ändå att man ska bli sambo först och sedan när det verkligen, verkligen är seriöst, så ska man registrera sig och slutligen gifta sig om man så önskar (vilket ju är att rekommendera för att få bästa möjliga skydd).
Att registrera sitt samboskap ska inte vara något man gör på studs utan när man känner varandra bra och bott ihop ett tag...

För mycket pengar på kontot

Nu är jag lite orolig och irriterad. Och fundersam. Vad sjutton?!
Började med att min bank lanserade ny layout för några veckor sedan, är säkert något med det som orsakat problemet.
Iaf så förde jag över pengar innan jag reste till tyskland, för att hyran skulle dras på det kontot medan jag var borta. Jag kom hem, och pengarna var inte dragna än. Hittar inte fliken där man ser de automatiska överföringarna man har förrän idag. Satte mig för att verkligen titta ordentligt vad sjutton som har hänt med min överföring! Som tur är är det ju mina svärföräldrar som är hyresvärdar, men hade jag bott någon annanstans kunde detta ha gått riktigt illa. De har så mycket som händer just nu så ingen av min hyresvärdar har märkt att hyran inte kommit in, inte än.

Nu gjorde jag iaf en manuell överföring till dem för denna månad, och satte upp en ny måntalig överföring till dem med början från slutet på juli.
Jag hittade därefter fliken, väl undangömd och inte alls logiskt (månadssparande hette den, vadå sparande? Jag har mer pengar som dras automatiskt varje månad för tråkiga saker än jag har som överförs till sparande. Är det inte så för det flesta?!). Där står överföringen för hyran så som jag nu satte upp den.

Där stod även andra överföringar. Tex till vår kära semesterkassa. Kollar på den fliken och ser att det står att varje månad den 28e ska det överföras pengar dit. Bra, exakt så jag vill ha det.
Går in på semesterkassan och kollar historik.
Jag har inte överfört sedan den 28 maj. Vad hände med överföringarna i juni?!
Är ju för sjutton allvarligt om alla automatiska överföringar aldrig utfördes under juni månad!
Jag blir gälen.

En dag i "mediernas" tecken

Nu har jag köpt fyra biljetter till Harry Potters nya film. Torsdag klockan arton bänkar jag mig framför bioduken i en av salongens två-sits soffor. Ena brodern passade denna visning, men det blir ändå jag, J, ena brodern och hans kompis. Det blir roligt det. Mindre roligt var att när jag ska betala 450 kr på SF så glömmer jag självklart Bioklubbens medlemskort hemma... Ledsen i ögat här.

Sedan åkte jag och J vidare för att handla till dagens middag. Vi passade på att köpa varsin glass också (sandwitch och lakritspuck). Jag fick växel tillbaka på hundringen. Så otroligt skönt att åka och handla till middagen och inte ens göra av med hundra kronor!
Det blev kyckling med bambuskott igen. Vi har blivit lite småkära. Denna gång bytte vi ut de salta jordnötterna till cashewnötter och det blev ännu mer ljuvligt.
Jag vill till IKEA för att köpa billiga matlådor. Våra typ 20 matlådor har allt eftersom reducerats till typ... 2. Fråga inte vad de tar vägen. Det är väl som strumpor och tvättmaskiner. Iaf är det svårt att göra storkok när man inte kan förvara maten sedan!


Därefter har jag spanat in Allsången på skansen. Första gången i sommar jag ser det och för första gången någonsin var en av mina brorsor med. Ja, ni vet han Alexander Rybak?
Nej, skojade bara. Min brorsa var i publiken, så klart. Såg dock inte en skymt av honom. Hans tjejkompis fyller år och önskade sig en tur till allsången, så det var bara att följa med. Hennes önskan- hans lag.

Under tvprogrammets gång råkade jag se dagens datum. 14 juli. Tänkte att det ju är något speciellt med det datumet. 17 maj är Norges nationaldag, så inte det. 4 juli är USAs, så inte det. Inte Danmarks och verkligen inte Sveriges, som ju båda är i juni. Inte Finlands för de har väl sent på året? Ja, inte är det någon i familjen som fyller år, eller har gift sig denna dag. Men vänta nu. Stormningen av Bastiljen var ju idag! Franska revolutionen började alltså. För övrig är ett av de historia arbeten jag är mest nöjd med om Stormningen av Bastiljen. Sidorspår javisst.

I slutet på allsången började de sjunga ja må du leva till Kronprinsessan. Visst ja! Det är ju därför jag känner igen 14 juli så. Kändes som jag känt till datumet längre än typ, högstadieåldern.
Så nu ser jag på hennes födelsedag också. Gillar Levengood som programledare. Malena är jag dock något trött på nu.
För övrigt är det riktigt kul att se sådana här tillställning när J är i samma rum. Nu kom Måns Zelmerlöw upp på scenen igen för att sjunga Cara Mia, honom tröttnar jag inte på dock. När Måns tar ton suckar J och säger "Men lever han fortfarande på den där jävla låten?".
Min lilla gobit.

Over and out.

Svensk sommar

Så var det måndag igen. Vad har hänt denna måndag? Hm. Hemgjord kycklingsallad till lunch, och pizza till middag. Hängt med J, träffat hans syskon en stund och frågat mina sthlms-syskon om de vill se Harry Potter med mig och J i veckan. Jag menar, den måste man ju se!

Annars, har det inte hänt så mycket. Men J är på träning nu så jag tänkte bege mig ut ur huset och gå en promenad. Det är ju fint väder. Äkta svenskt sommar-väder. Varmt utan att vara hett. Strålande sol som inte bränner. Lagom mycket moln och lagom mycket vind. Så nu ska jag bege mig. Först ner till stranden och sedan får vi se vart jag tar vägen.


Ovanför stranden vid mig, någon gång i juni då det var halvbra väder.

Dagens klart roligaste

I helgen hittade jag till en helt ny blogg. Egentligen av en ren slump, ingen raggning i kommentarsfältet här inte.
Jag tyckte han (ja en kille i denna kvinnodominerade bloggvärld) hade något och tänkte ge honom en chans och läste vidare längs med inläggen. Kom till kategorin "Hyllning till de bortglömda" och fastnade ännu lite till. Har aldrig sett något liknande och läste vidare. Men ingen orkar väl, eller har tiden till, att läsa alla inlägg på en och samma gång. Så han fick läggas till i min skara av bloggkoll-bloggar, som faktiskt krymt ännu lite. Ger honom en till chans att visa vad han går för, tänkte jag.
Och redan idag fick jag valuta för pengarna.

"Sommar med PT" hette dagens inlägg och inte trodde jag att det skulle vara intressant att läsa om PT. Visade sig att min tolkning till Personlig Tränare var felaktig och inlägget var så roligt att jag började gråta.
Ja, nu gjorde han ju bara som så att han visade roliga saker, men ändå. Utan honom hade jag aldrig skrattat högt. Någon ska ju ge mening till bilderna och sammanfoga dem.
Det blir så mycket roligare då.

En av bilderna jag skrattade högt till:


Just det, vill ni kolla in den bloggen är länken HÄR.

En söndag i stan

Igår gick vi ut till jordgubbslandet och åt lite färdiga jordgubbar. Och minsann, jag har fått säsongens första myggbett i Sthlm! Fick några i skärgården, men inte har några mygg besvärat mig hemma förrän nu.
Det var bra med Hamburg, de har inga mygg!

Jag och J funderade ett tag på om vi skulle spela lite tennis på en av tennisbanorna här bredvid. Det var ju perfekt temperatur för det igår. Inte för varmt så man orkar springa efter bollen, och inte för kallt utan perfekt när man blivit lite varm. Men sedan ville inte J, han planerade ju att vara vaken hela natten och ville inte trötta ut sig... Det var ju UFCs (Ultimate Fighting Championship) 100 gala inatt, och Js träningsklubb sponsrade galan (ni vet innan program/galor när de säger "Detta program sponsrades av 'Fludent Pepparmint', 'Astra Zeneca' och 'Chiquita'"?). Så det är ju ett måste att se, även om det börjar sändas klockan 3 på natten svensk tid...

Annars har det väl inte hunnit hända så mycket än idag. Känner för att ge mig ut och gå lite. Det är monligt men borde inte vara så farligt dåligt promenadväder.
Det var väl i princip allt. Over and out.
Tjing tjong, ping pong.

Lite skojiga saker

Ska man bli skeptiskt när det på datummärkningen på brödet står att brödet är 1000 år gammalt?

Vår mjölk frös fast i kylskåpet för någon vecka sedan...

För några veckor sedan blev det imma på våra fönster pga värmen...

Denna dag

Idag har det inte hänt så mycket egentligen. Jag har sjungit för J, han har även fått frukost framdukad av mig, fått present (skärhuvud till hans rakapparat vilket är dyrare än man tror) som han blev riktigt glad för, som tur var. Presenten är halva från mig och halva från mina föräldrar. Vi har myst lite framför tvn och ätit lite godsaker. Vädret har blivit bättre idag än tidigare i veckan, så det verkar som J har varit ganska snäll i år iaf.

Annars har jag letat fotbollslag. Ja, jag är ju sugen på att börja lira igen på amatörnivå, men det är inte lätt att finna lag för damer på amatörnivå i närheten. Och då bor jag ändå i huvudstaden... Idag har jag letat runt bland korplag, men de heter ju så konstiga saker och inte skriver de var de håller till någonstans heller. Någon som har tips på hur man ska finna ett fotbollslag på nätet får jättegärna höra av sig.

 Annars har jag kollat lite på Elsa också. European Law Student's Association. Ska nog bli medlem i den föreningen, de har tex English law, och det kan ju vara bra att lära sig den svenska lagen på engelska. Ifall man ska jobba med utländska kontakter. Vi får ju inte lära oss någon engelska annars tror jag...

Det är väl det. Ska hitta på att göra något mer snart, känner mig lite degig som mest degat hela dagen, annat var det igår! Jag känner för att göra någonting, men vad?!?!

Så här stod datorn igår när jag diskade exempelvis:

Så här såg det ut när jag bakade...

 Äggulor och äggvitor för sig (och receptboken):

Resultatet:


Mums?

Födelsedag

Grattis älskade J på din 23 års dag!
Älskar dig!




När vi gräver guld i USA

Ojoj, jag är verkligen på g idag!
Fifflar med tårtan för tillfället och har laptopen på köksbänken så jag kan klicka runt på youtube samtidigt. Älskar minilaptop, älskar youtube och jag älskar sommaren 1994.

Jag var 6 år då, så mitt minne är inte direkt sprängfullt från den sommaren men visst minns jag lite. Jag minns Fotbolls-VM och Sveriges bronsmedalj. Minns att jag såg en match, och de brevid mig var exalterade för matchen som visades på tv. Som sagt är inte mina minnen knivskarpa, men de finns där!
Sedan började jag skolan, och det blev fotboll på rasterna. Jag började spela fotboll i lag också och blev målvakt/back. På den tiden (eller gör man det fortfarande?) skulle man utnämna sig själv till en spelare, alternativt hela laget till ett lag. När man spelade för skojs skull då, på raster exempelvis. Som målvakt ville man ju alltid vara Thomas Ravelli, vem annars?!

Jag minns framför allt det årets fotbollslåt, vilket är upphov till detta inlägg. Vem kan glömma När vi gräver guld i USA?
Dessutom var det en kanonsommar vädermässigt.
Vad säger ni? Ska vi slå till på en till sommar 1994? Medalj i Fotbolls EM/VM och riktigt bra sommarväder? Bra, då beställer vi sådana somrar de kommande åren tycker jag.

Lyssna och njut, nostalgi!


Den här biten måste ni ändå minnas, 15 år senare!
Till alla flickor vi har försakat
Till alla er som trott
På allting som vi gjort
Vill ni följa med oss västerut?

Till alla dom som korsat atlanten
Visat att det går
Världen tittar på
Ändå från New Delhi till Moskva
När vi gräver guld i USA

Den kom!

Äter middag nu och ska efter den röja i köket för att sedan baka den berömda tårtan. Nu får den minsann blir god!
Gick till köpcentret för att handla lite på mataffären och sedan hämtade J upp mig. Vädret idag är blå himmel med lite moln, ganska varmt men mycket blåsigt. Det var sämre väder tidigare på dagen. Glad att jag gick promenaden idag istället för i regnet igår.
Dessutom kollade jag brevlådan och Js present har kommit! Yeey. Ska slå in den när han är på träning om en timme. Bra, kan jag fira honom ordentligt!

Nu ska jag tugga vidare, tjingeling!

En lördag i Hamburg

På lördagen fortsatte vi gå. Utgick från Hauptbahnhof och gick längs med kajen till landungsbrücke (dvs några pendeltågsstationer). Det tog sin lilla stund och vädret var varmt men monligt till och från. Därefter åkte vi hem för att äta middag.

Kantigt hus och skateare

J gillade "stadsdelen" på andra sidan, den var väldigt enhetligt byggd vad gäller färg och material

Columbus

Bilder på oss, när vi tog en liten vilopaus. Kläderna jag hade på mig (jeansen och tshirten) var förresten mina nya inköp.

Passade på att ta mycket kort på mig eftersom jag hade en bra fotodag...

Vi gick vidare...


Tänkte på min moster/gudmor när den här båten åka förbi...


Närmade oss kajen...


Började se Sveriges flagga, och vapensköld (husväggen till vänster) här och var


Tog oss en andra vilopaus. Deras luft är kvav! Hög luftfuktighet gör så man blir fort svettig och varm.
Vi upptäckte då att jag och J har likadana skor fast olika färger! Hur kan vi inte ha märkt det tidigare?!




Varning för mindre pryd text!
På kvällen begav vi oss till det ökända Reeperbahn. Hamburgs eget red-light-district. Porrkvarteren med andra ord.
Vi var ju lite förvarnade. Tex var det enda stationen med en "Vapen förbjudet" skylt, det kanske säger något..?

Eller, jag vet inte. Är vapnen tillåtna över allt annars? Okej med pistol på Hauptbahnhof? Skumt...

Så fort vi kom upp på land från Reeperbagns tågstation förstod vi vad som menades. W hade sagt åt oss att vi inte fick gå dit på dagtid, och det förstår jag. Nu var det iaf neonljus och upplyst. Det hade sett väldigt konstigt ut i dagsljus... Det var mycket folk och...
det första vi såg var fyra stycken horor!
Helt absurt. Förlåt. Kanske ska säga prostituerade. Det var helt uppenbart vad de jobbade som iaf. En av dem snackade som bäst men en eventuell manlig kund. Alla var självklart kvinnor. Eller snarare tjejer i min ålder.
Vi tvärstannade, helt överrumplade. Trodde inte våra ögon och jag skrattade av chock. Vad i..?
Vi fattade varandras händer och gick sida vid sida med stora ögon längs med gatan.
Fler prostituerade. Jag vågade inte ens försöka mig på att fota dem. Kände mig så generad. Jag som är så pryd!
Här gick vi, hand i hand- precis som alla andra par, för att tydligt visa att vi hörde ihop och inte är potentiella kunder. Vi gick förbi sexbutiker som sålde allt från supporterkoppar för fotbollslaget FC St Pauli (ett lag som vi såg många supportrar av under hela vår vistelse, framför allt rockiga och punkiga typer hejade på dem) till sexleksaker. Det var strippklubbar och lapdance (inte på gatan men enligt skyltar på vissa av klubbarna), sexbiografer. Ja, allt som vanliga krogar fast porrigare helt enkelt.

Som svensk var detta en otrolig kontrast. Malmskillnadsgatan som ska vara Sveriges "hor"gata är ju ingenting! Har inte ens sett någon prostituerad på den gatan.
Detta var även första gången vi hörde andra svenskar, ett killgäng i 22 års åldern på en sex man som glatt passerade oss. Typiskt.
Ja just det. Det fanns en polisstation där också. Och vi såg en del poliser, de flesta med gigantiska leenden. Ja, prostitution är ju lagligt så det är ju inte konstigt men det känns ju bara så... annorlunda... och fel.
Fanns även en teater och lite andra helt vanliga saker inhysta mellan allt annat. Kontrasten var emellanåt helt ofantligt stor, i våra svenska ögon.
Möhippor och svensexor var vanligt där förstod vi. Såg väl en 6-7 olika sådana gäng på gatan. De tar sina "sista chansen innan giftermålet" seriöst tydligen.

En man som jobbade vid en bar såg att jag var svensk och ropade med tysk brytning "svenska flicka flaska öl?!".
Efter att ha gått på ena sidan och tillbaka på andra sidan begav vi oss hemåt. Vi är lite för fega för att vara där längre än så...




Lite tankar om födelsedag

Dan före doppardan, typ. Imorgon är det Js födelsedag! Tycker det är lite tråkigt för hela hans familj kommer vara i skärgården och bygga på ladan där, så de är inte hemma för att fira honom och vet heller inte när det kommer bli av att fira honom.
Mina föräldrar är också bortresta, annars hade de säkert velat fira honom lite på hans dag. Så det är bara lilla jag hemma.
Ska baka chokladtårtan idag, som vi nog provsmakar idag (hans födelsedag blir ju lite flytande nu) redan.
När jag kom hem från Hamburg hade jag panik över vad jag skulle ge. Hade inga idéer och J hade bara sagt "något praktiskt". Jag kom på något praktiskt, som han behöver. Men det var dyrt. Som billigast fanns det på nätet och då gick jag ändå ihop med mina föräldrar om presenten. Vi brukar inte ge SÅ dyra presenter som det här faktiskt blir. Litet och dyrt.
Men det var ju beställt på nätet så det ska skickas också. Skulle ha det inom 1-3 arbetsdagar (från net-on-net) och jag beställde i onsdags... så det kommer väl på måndag då tyvärr. Han vet att hans present kanske kommer senare, men han tror nog att det beror på att jag inte vill gå till köpcentret i spöregnet, hehe. Bra cover!
Jag hoppas ändå att presenten ligger i brevlådan när jag kollar sedan, även om jag inte fått mail att de har skickat den...

Hemlagad asiatisk mat

Skulle testa på något nytt idag, vad som helst. Tänkte göra en chokladtårta, vilket jag aldrig gjort förut. Men tänkte göra den efter middagen och middagen blev så sen så det får nog bli bakning imorgon. Nu har jag iaf alla ingredienser hemma.
Istället testade jag (med hjälp av J) att laga en ny maträtt. Var åtminstone min idé och jag gjorde grovgörat, så wokade han allting efter mina order. Det var kyckling med bambuskott. Påminde mycket om asiatiskt man köper ute, så var kul att göra själv från grunden! Dessutom tog vi bara det vi ville ha med i, så inget kommer kastas för att man inte gillar den saken.

Vi hade kyckling i så klart, jordnötter, morötter, bambuskott, purjolök (nästa gång hittar jag nog på något mer att ha i, bara för att). Sedan hade vi kinesisk soya, majsmjöl, salt, peppar och hönsbuljong i, och blandade allt detta till en röra (efter att ha wokat i omgångar). Serverades med ris. Var inte alls svårt.

Första gången vi gjorde detta, men det blev helt okej. Vi vet ett litet fel vi gjorde så nästa gång undviker vi det så blir det jättegott tror jag!

En fredag i Hamburg

På fredagen passade jag och J på att sova ut. W hade skola på förmiddagen och skulle jobba till kl 20 på andra sidan stan. Vi tog det lugnt på förmiddagen och åt frukost i lugn och ro. Sedan begav vi oss in till stan för att gå upptäcktsfärd. Och det gjorde vi verkligen. Vi gick i många, många timmar runt i staden. Lunch blev det på Subway där jag beställde på tyska. När det blev dags för att betala hann jag inte med (deras ordning på siffror alltså, varför måste de säga två åttatjugo? Kan de inte bara säga två och tjugoåtta?!) och frågade "sorry?" varpå tjejen i kassan ser skräckslagen ut och utbrister "OH NO".  Men det gick bra sedan, hon behövde nog bara hämta sig från chocken...
Under den första dagen gjorde jag mina shoppinginköp. Det blev ett par jeans som jag blev kär i (kostade motsvarande ca 330 kr) och en tshirt (minns inte priset men inte så farligt).
Vädret var det bästa i Hamburg på ett tag och vi njöt av värmen. Till slut köpte vi dock 2 liter vatten, för det blev riktigt varmt att gå runt i stan i timmar utan dricka...

(Klicka för större bilder)
Rådhuset, om jag minns rätt...

Här åt vi vår lunch:



På väg från lunchen...
Stötte på White & Case, vilket är en av de advokatbyråer som sponsrar min utbildning:

Här ska vi köpa vatten, men det var svårt att hitta de alkoholfria dryckerna. De med alkohol såg man dock direkt.
Den gula kappsäcken var påsen jag fick när jag köpte kläderna...
Poliserna kör ju något snyggare polisbilar där än i Sverige...

Sedan var det dags för en till paus. Vi satte oss på en gräsplätt och tittade på vad vi antog vara amerikanska turister, för de visslande och vinkade på taxibilar för att bli uppplockade (det funkade inte)

Cykeltaxi var vanligt förekommande, och vi insåg snart att det var bra att vara där de stannade för då är det ju något speciellt med den platsen.

Så kom vi till en av alla dessa gamla kyrkor. Den här var speciell, St Nikolai:

Den förstördes 1943 under Operation Gomorrha

Runt denna staty, nere på foten, satt det åtta plattor. På dessa åtta plattor stod det en text. De största språken fanns med: tyska, engelska, spanska eller italienska, franska, kinesiska, arabiska och japanska. Tror vi att det var iaf.

Det åttonde språket var: svenska!



Vandringen fortsatte...




På Hauptbahnhof:
 
(en stor tv som visar reklamen, och börsnoteringar, nere vid tåget)

Vi tog tåget hem för att handla på Lidl och äta middag. Sedan mötte vi upp W och hon visade oss en annan del av staden: hamnen och stranden!

Vi passerade denna bil, och insåg att Tyskland inte har censur på sina registreringsskyltar (inte lika hård som vi iaf). Tänk om man hade SEXY på bilen...

En trappa vid hamnen, som från sidan ser ut som ett fartyg, ger oss en fin utsikt.




Hela stranden var proppfull med folk. Det var ju tydligen den första fina kvällen på länge...
Sedan gick vi hem från stranden, genom mörka gränder (tur att vi var tre, ensam hade jag aldrig gått där!) och kom hem en 40 minuter senare.
Total under dagen gick jag och J åtminstone 6 timmar. Vi somnade sött efter denna händelserika dag och kväll.

Resan till Hamburg.

I torsdags begav vi oss till tcentralen för att hoppa på en flygbuss. Vi valde en som kom fram ca 1½ timme innan planet skulle gå. Det visade sig vara onödigt. Dels för att det inte var någon kö till incheckningen, dels för att Skavsta är pyttelitet.
Dels, för att när vi kom dit så stod det att planet är en timme försenat. Jippi.
Vi slog oss ner och J plockade fram sin laptop. Han kan ju inte åka någonstans utan den, nörden. Jag lämnade min minilaptop hemma. Lite skeptiskt till att röntga den och man har ju hört att de kan få fram information från den... Bäst att lämna bebisen hemma alltså.

Vi satt där och såg en film vi fört över till hårddisken, dock hade vi bara ett par hörlurar, och högtalare är väl inte schysst att ha. Så efter att blivit stela i nacken efter bara 45 minuter gav vi upp. Vi gick och kollade efter vad öronsnäckor kostade, för då kan man ju ha en var iaf. Då hittade vi ett par öronsnäckor och en grenkontakt så två personer kan höra samma ljud! Perfa. Sedan slapp vi nackspärren. Klockan började närma sig så vi kollade på skärmen för avgående flyg att inget ändrats. Det hade ändrats. Nu var flyget två timmar försenat.
Till slut fick vi gå till gaten iaf och vänta där borta istället. När vi väl blev kollade och släpptes iväg till planet kom det annan personal springande. De hade inte släppt av resenärerna på flyget än. Tillbaka, tillbaka! Suck.
Det fanns två köer. Priority, för de som betalat extra för att få välja plats först, och Other Q. Vi hade varit näst först i Other Q, tror ni vi var det sedan? Nix. Gäng med unga tyska killar försökte smita före hela tiden. Nåja, vi fick hyfsat bra platser ändå. Jag hamnade vi fönstret med J brevid. Brevid honom satte sig en pratglad kvinna som jobbade på Uppsala Universitet. Självklart var UU toppen, och de har väldigt bra juristutbildningar och datautbildningar...
Det enda bra med den 2½ timmes förseningen var att vi hade en otroligt vacker solnedgång här i Sverige, sedd från luften och molnfritt. Så synd att jag inte hade kameran i handen när vi lyfte, för det var verkligen något!

Väl i Hamburg, på flygplatsen, tog vi en buss till Hamburg City och J blev genast imponerad av min tyska när jag köpte biljetterna. Det var inte alls märkvärdigt. Bussen tog dryga timmen och W mötte upp oss vid busstationen.
Vi åkte direkt hem till henne och jag och J stoppade i oss ett par mackor till middag. Sedan la vi oss. Klockan hann bli halv 2 på natten.
"Vår" station och Ws dörr, bara så vi ska minnas vart vi ska av och vilket hus vi ska in i sedan... Bilderna tagna på fredagsmorgonen.

Live fran Hamburg

Nu sitter vi pa ett IT-café i närheten där vi bor. Vi har haft det bra här och vädret har varit fint. Skulle ju regna 4 dagar av 5 och aska tva av dem, men det har det inte gjort. Igar var det molnigt men fortfarande varmt, och idag är det sol igen, precis som i fredags. J har inte gatt sa här mycket pa evigheter. I fredags gick vi i ungefär 6 timmar, igar typ 4 och idag vilar vi vara lemmar lite. Kommer nog bara upp i nagon timmes promenad om vi inte beslutar oss för nagot annat senare. Imorgon blir det mer igen.

En närmare beskrivning av resan och bilder kommer sedan, när vi kommit hem. Behöver nog göra ett inlägg för vardera dag för att inte skriva för mycket i samma. Typ iaf.

Nej nu ska jag kolla vad som hänt i Sverige. Sag pa CNN och BBC igar och vet ni vad som dök upp pa CNN? Jo reportage fran lilla Sverige! Att vi satsar pa vindkraftverk och är värdsledande pa miljövänliga energialternativ. Om jag minns rätt. Inte illa det. Maud Olofsson intervjuades och nagra andra ocksa, tex en fran Vattenfall.

Nä, nu ska jag se vad som händer i Sverige.
Aufwiederzehen!

Helgen som var

Vädret är vackert och jag har fått för lite sömn. Var fast besluten att ha läst ut Break Dawn innan jag somnade, och jag lyckades ta mig igenom tegelstenen. Klockan visade på 4.02, fast går 11 minuter före, när jag släckte lampan.
Har kollat lite på nätet om bokserien och kommit fram till att svenska versionen alltid är 50-100 sidor kortare... varför? Glad att jag läste den på originalspråk då, så jag inte missat något.

Vid 10.20 fick jag sms, mobilen en våning ner men jag vaknade av det. Det var kvavt då sovrummet har morgonsol. Kunde inte riktigt somna om men försökte sova lite till. Är det viktigt ringer de. En stund senare ringde mobilen. Jag suckar och slänger mig upp ur sängen. Försöker hitta lite kläder att kyla mig med, och hinner inte svara. Innan jag öppnar mobilen för att se vem som ringt flashar scenario efter scenario förbi. Det värsta, att någon dött. Vem kan ha dött? Ingen får ha dött!
Ingen hade dött.
Det visade sig vara en klasskamrat som bara ville kolla att jag inte missat en grej, och det hade jag inte. Men det var schysst att han kollade iaf, om jag skulle glömt. Klockan var 10.40 när vi la på och att somna om fanns inte längre på kartan. 6 timmar är ju okej iaf. Även om det var 6 timmar dålig sömn pga värmen.

Jag lovade bjuda på bilder så här kommer helgens bilder:


Killarna fick för sig att testa att ha på marinad vi haft på köttet på marshmallowsen och sedan grilla dem. M smakade först och hans reaktion var "don't try this at home". Bilderna visar ett så förvridet ansikte att jag inte vågar publicera dem på internet. J skulle självklart också testa och precis innan togs denna bild, där man kan se hur M ser på med skräckblandad förtjusning:


Vi spelade Upwords, Alfapet där man kan bygga på höjden också. Jag kom tvåa...


Jag somnade nästan när B skulle se om ett ord fanns i ordboken

Nästa moment, när vi spelat klart, blev Kast med liten tutte. Ja det är otroligt vad roligt man kan ha när man är trött...


Fast jag var tröttast av dem alla. Efter detta satte vi oss för att kolla på American Pie -The Wedding, som jag såg för några år sedan. Såg början nu också sedan sussade jag sött i soffan...
Frukostdags:

Behöver jag nämna att vi blev proppmätta?

På upploppet?

Lite mer molnigt idag, skönt att inte alltid ha den gassande solen! Ska bli lite svalare i helgen såg jag, typ 22-24 grader. Inte mig emot, som inte ska stanna i Sverige. Ja, snart far vi. Det mesta är ordnat och nyss checkade vi in oss, både för dit och hemresan! Det enda vi inte gjort i princip är att lägga det vi vill ha med oss i väskorna, de är bara ordnade i små högar. Plötsligt känns vår väska att checka in väldigt stor, men man vet ju inte om man hittar en massa fina saker man vill ha med hem!

Ska som sagt försöka lägga upp bilderna, men det får bli imorgon!

RSS 2.0