Första inköpet via Blocket

(inlägget skrivet på eftermiddagen men visade sig tydligen inte på bloggen, här är det iaf).


Vår tv är för smal för vårt tvbord. Hur löser man det? Jo, skaffar ny tvmöbel. Men om man ändå vill ha mer förvaringsutrymmen, bokhyllor och vitrinskåp, kan man ju lika gärna slå till på stort och fixa allt i ett?
Jag blev kär i en praktisk, stor, svartbrun sådan från IKEA. J tyckte den var för dyr. Gah. Vi började kolla på blocket. Men antingen var de för små, eller fel färg, eller fula och inte alls som jag ville ha den. Tog någon vecka så fanns min kärlek där helt plötsligt, förutom att den inte ha lådorna under tvn. Men den fanns där mitt framför ögonen. I skarpnäck. För drygt 1500 kronor billigare pris. Jag skickade, efter beviljelse av J, ett mail och erbjöd en lägre summa än de angivit. De drog av 600 kronor på deras ursprungliga pris och sa att de inte kunde gå lägre eftersom de var studenter och behövde pengarna till renovering. Jag och J såg på varandra. Var 1000 kronor mer än vi tänkt ge när vi började kolla på blocket (fast trodde aldrig vi skulle hitta just den möbeln heller). Men den var fortfarande drygt 2000 kronor billigare än nypris. Vi hade nog kunnat få ner det några hundra till men... vi sa ja till det priset.
Blev lite problematiskt vilken bil vi skulle hämta den med men sedan tog vi pappas bil med släp och far följde med för att hjälpa till lite. De hade skruvat ner möbeln nästan helt så var väldigt lätt att få hem den. Det svåra blev ju sedan att sätta ihop den, utan instruktioner och med alla delar, skruvar osv huller om buller. Men det gör det hela lite mer av en utmaning också och vi har himla kul här hemma. Igår kväll började vi med vad vi trodde var tvmöbeln, men det visade sig vara vitrinskåpet. Klockan 21.40 hade vi fortfarande inte ätit middag, och vi båda hade ätit lite till lunch. Vi hade bräder över hela vardagsrumsgolvet och ja, vi hade ingen lust att laga mat. Det blev till att åka och köpa pizza. Vi satte inte på glasdörrarna eller glashyllorna i skåpet, då kommer jag bara ha sönder dem...

Idag gick vi upp ganska tidigt och har satt ihop de två bokhyllorna. Satt i hyllor, lådor och dörrar- hela tjofadderittan. Så kvar har vi tvmöbeln. Den får bli imorgon eller på söndag, vi måste plugga nu (har för övrigt en föreläsning i just detta nu som jag skippade) och både ikväll och imorgon kväll är vi upptagna.

Så måste vi bereda plats här hemma för den också. Förutom ta bort gamla tvmöbeln och flytta tvn måste draktavlan flyttas till en annan vägg. Då måste vi flytta en annan hylla lite åt ena hållet och Js fotbollströja ska byta vägg den också. Sedan måste en av våra bokhyllor flyttas och den hamnar vid en annan vägg, så den väggen måste rensas på tavlor/fotografier som i sin tur måste få ett nytt hem någonstans... En sak ska ändras och hela hemmet måste flytta med, likt dominobrickor (fast inget ska välta hoppas jag).

Tror iaf att det kommer bli sjukt bra. Dessutom är det bästa med ikeamöbler att man kan köpa till delar när man behöver. Behöver man fler hyllplan är det bara att köpa, behövs det fler lådor kan man köpa det också. Vill vi ha en till bokhylla går det också. Jag älskar det.
Har fotat processen så ni får se före och efter bilder sedan. Nu måste jag med tunnelbanan, annars börjar jag gråta (länk).

Nada

Har inget att skriva faktiskt. Men jag lever och frodas och om jag hade något att skriva hade jag gjort det.
Over and out.

ViktoriaE, till din tjänst

Det finns något (någon?) jag tänkt tipsa om här i bloggen länge, men det blir aldrig av. Förrän nu. Privat tipsar jag om den ett par gånger i månaden och i tankarna finns den några gånger i veckan.
Vad talar jag om?

Jo, det spelar nämligen ingen roll vem man är, eller var man är i livet. Det finns en blogg som är lite finare och lite bättre än alla andra. Den är skriven för din skull, och för min. Den är skriven med ett perspektiv att hjälpa andra att må bättre. Det är tal om mental hälsa.

Är din självkänsla låg? Är självförtroendet i botten? Vet du ens skillnaden på självkänsla och självförtroende?
Blir du lätt stressad? Har du svårt att sova? Svårt att slappna av? Krånglar magen för att du är pressad?
Ser du ner på dig själv, eller andra? Kan du inte kontrollera dina tankar? Är du en sann pessimist? Tar du på dig för mycket? Kan du inte säga nej?
Och så vidare....

Vad det än är om mental hälsa kan jag nästan lova att du finner svaret där, annars får du fråga så kanske ViktoriaE hjälper dig med just det. Men du behöver inte ha någon mental ohälsa för att läsa den, den gör gott för oss alla.

Det här är en blogg jag har följt nästan sedan starten, vilket är över ett år. Inte för att jag "behöver" det. Jag har bra självkänsla och självförtroende, jag är inte stressad och pressad (längre) osv. Men man behöver höra att det är vanligt att man är det ibland och få tips att motverka det. Det finns något för alla att hämta på den bloggen. Dessutom har jag mycket att dela med mig av, så jag och ViktoriaE har utbytt många tankar kring just mental hälsa under den här tiden.

Förra helgen började hon återigen med Helgens utmaning, där hon under fredagen ber läsarna tänka över eller göra något speciellt, och kommentera om det. På måndagen skriver hon ner sina egna tankar kring samma fråga. Denna gång har hon bett tre andra att också svara på utmaningen och publicerar dem i samma inlägg hon skriver sitt svar i. Gissa vem som är en av de tre?

Iaf är det helt enkelt en blogg som är värd att kika in i lite då och då. Och kom ihåg, den finns för din skull.

BLOGGEN FINNS HÄR

Bilder från januari

Missat ge er lite bilder från sistone så här kommer några stycken.

Farmors 93 årsdag:

Farmor till höger. Här med två av sina vänner.


Bror P och J var där.


Liksom bror R med familj.
På bilden fästmön J som väntar barn, och i mitten min brorsdotter L.

Även pappa, mamma, pappas äldsta kompis P (barndomskompis) med fru och jag var där. Andra släktingar kunde tyvärr inte komma denna dag.


Ps examen:

Blommorna han fick av mig (och J).


Bror P.

Bror M med A, mamma, pappa och jag var där. De andra kunde inte.


Det jag ska göra nu:

Mitt pluggområde. Som just nu delas med jäsande deg.

Fyller i veckans kurva i min almanacka. Vilken lustig vecka det har varit...

Jobb/plugg ser jag som hur jag känner inför plugget, inte hur mycket det är för det brukar avspegla sig i stressen.
Pengarull: går kurvan ner har jag gjort av med pengar, går den upp har jag fått, är den på 5 har jag inte direkt gjort något.
De jag vill ha högt upp är humör, plugg och pengarull. Stressen får gära vara ganska låg.

Lördag

Igår skrev jag ner mellan vilka tider jag satt och studerade och räknade ut att jag satt vid min bänk i 5½ timme. Tog en lunch på 1½ timme och en till rast senare på 1 timme då koncentrationen börjat tryta. Sedan räknade jag ut hur många sidor jag läste på hela dagen och fick det till 96 sidor. 96 sidor på en enda dag. Jag är rätt nöjd med insatsen. Läste ut första boken och började läsa i den andra. Om 26 sidor är jag klar med de avsnitten jag ska läsa i andra boken just nu. Sedan ska jag läsa rättsfall till kommande veckans seminarier. Känns verkligen som att jag ligger bra till så tar en ganska lugn lördag.

Ikväll ska jag och J baka pizza. Ser verkligen fram emot det. Ska smeta mjöl på hans näsa. Man behöver laga maträtter tillsammans ibland som kräver lite mer utrymme och tid. Och är öppna för lite bus. Jag kommer självklart ha banan och curry på min, som jag alltid har.

Jag längtar tills snön är borta nu. Varje dag tänker jag att jag skulle velat cykla till skolan/palatset. Jag kommer troligen inte göra det varje dag sedan, men några gånger i veckan är det tänkt iaf. Jag älskar ju vardagsmotion. Älskar att inte behöva tänka att jag måste ut och springa, eftersom jag redan automatiskt motionerar. Inte "slösa" tid. Den tiden det tar att cykla är bara några minuter längre än det tar med tunnelbanan, så jag förlorar ju ingenting på detta. Jag är väldigt sugen på att börja cykla.

Gammal design

Blev plötsligt sugen på att kika på gamla bilder jag tagit från ett visst tillfälle. Himla svårt att hitta den mappen dock, jag har ju tagit så oerhört mycket bilder de senaste 2 åren... Går iaf igenom en himla massa gamla bilder och stöter på en print screen på min blogg i en gammal design. Hur många av er känner igen den?
Jag minns inte när jag hade den, men jag bytte till "Så länge du finns i folks hjärtan dör du aldrig" som ledord när mormor gått bort vilket ju var i maj 2008. Så bilden är tagen efter det.
Nej nu borde jag gå och mysa med kudden istället, en dag imorgon också!

Och så upp igen

Kul att komma hem till lite kommentarer. Idag blev det en långkörare. Började dagen med att skicka två brev till SL. Ett för att kräva taxipengar och ett för att SL kortet jag beställt kom försent så jag ska få betalt för min remsa. Dessutom reklamerade jag en vara och hade nu fått mail om att en ny är på väg till mig.

De här senaste två dagarna har svängt upp rejält mot i måndags. Den dåliga dagen och kursen med alltför dålig disciplin (kan inte vara på topp jämt) taggade till mig, så nu j*vlar liksom. Stod och hoppade vid starlinjen som om jag tagit doping, redo att rusa så fort jag hörde startskottet. Och som jag spurtade!
Hade ju två timmars föreläsning igår och två timmars idag. Och har läst 147 sidor i boken, noggrant. Inte så illa pinkat va? Ja, ni märker väl på mitt skrivspråk att mitt humör och min studieglädje har återkommit? Välkommen till mamma!

Fast det blev en lång dag idag. Satt till 19.40 med läsningen. Tänkte sitta och göra lite extra idag när J ändå tränar under kvällen så kan jag komma hem tidigare imorgon när han också är hemma. Planering är bra på det viset. Men håller jag den här takten är första boken utläst på fredag, det vore ju fantastiskt. Alltid bra att komma in i det nya ämnet så fort som möjligt och denna vecka har vi inga seminarier så får passa på att vrålläsa. Blir mycket ändå med rättsfallskoncentrat (10 stycken ska vi skriva, frivilligt men ger poäng till tentan, men de kommer bara läsa och betygssätta 3 av dem), PM (ett stycke vad jag förstår) och seminarieuppgifter till varje gång. Kursen avslutas med en femtimmarstenta.

Så här ser den korta beskrivningen av kursen ut:

Civilrätt 2 15 p/22,5 hp
(allmän och speciell avtalsrätt, fordrings- och värdepappersrätt, sakrätt avseende lös egendom samt skadeståndsrätt)


Och jag tyckte det verkade tråkigt, iaf den där värdepappersrätten. Men nu tycker jag det verkar rätt trevligt överlag. Hoppas det håller i sig.
Herre vad jag har humörsvängningar denna vecka, det är ju helt galet.
Nu blir det en dusch så får jag hoppas att J kommer hem snart.

Ny dag, nya möjligheter

Nu glömmer vi gårdagen. Idag är det en ny dag, en ny kurs. Ska ha läst ut bok nummer ett denna vecka, det är målet och det är rimligt eftersom jag bara har 6 timmars undervisning dessa dagar.

Ska på introduktionsföreläsningen i eftermiddag. Men det verkar iaf som att min lagbok á 2008 håller sig även denna kurs. 2009 kostar i dagsläget 770 kronor och 2010, när den kommer, kostar 1999 kronor. Så det vore väldigt bra med en fungerande 2008. Finns en hel del kursare som funderar på köpa ny iaf, eftersom de "jikenkluddat" i den. Dvs, de under första kursen  började markera lagrummen i färg på en gång. Så deras uppslag är fulla med färgfält. Inte så pedagogiskt faktiskt. Själv var jag lite smartare än så och höll mig i skinnet tills jag kom fram till vilken taktik jag skulle köra på lagrummen och började sedan markera nyckelord. Så min står sig.

La mig tidigt igår eftersom jag hade huvudvärk. Tog sovmorgon idag också för att försöka bota den men den sitter i. Hoppas jag inte är på väg att bli sjuk också. Tänk positivt.

(Nu ringde en person hit och var ute efter en sprutpistol- fel nummer).

Inte ensam iaf

 

Men det är ganska okej.


När det känns som allting går emot en

Skrev tenta idag och... ja det var inte den optimala dagen att skriva på. Allting gick emot mig från början. Saker som jag inte vill skriva här mestadels men från att inte kunna somna, och sedan sova dåligt hela natten, till att stöta på ett gammalt spöke för första gången på väldigt länge. Mycket opassande dag. Försökte iaf tänka att det inte behöver betyda något. Försöka lägga gammalt groll bakom mig igen. Men har det väl kommit upp till ytan är det så svårt att pressa ner det igen.

Skrev iaf tentan och fråga 1a, b och c tänkte jag "kan inte" på direkt. Så jag började med fråga 2 istället. Jag brukar inte tänka så. Jag börjar inte alltid med fråga 1, men då tänker jag isf "kan det andra bättre så tar det först", inte "kan inte". Jag svarade slutligen på alla frågor, även om jag är väldigt osäker på två av frågorna (dock värda endast 4p tillsammans av 30). Dessutom osäker på några till. Var inte den optimala tentan för mig helt enkelt och inte den optimala dagen heller. Men det är ju så med salstentor, man kan inte ha tur varje gång.

Lite irriterande bara. Nu när jag fått så höga betyg hela hösten blir det ju som en standard. Har alltid tänkt att näst högsta betyget är väldigt bra och det ska man vara nöjd med. Men nu har jag fattat att jag kan få högsta betyget, och då blir det det som man vill ha. Särskilt som att jag aldrig har tänkt bli något där det krävs högsta betyg, och ändå känner att man vill ha det. Gymnasiet all over again.
Oerhört irriterande, särskilt när man inte är nöjd med sin prestation.

Nåja, bara släppa detta. Tar det lugnt idag och börjar nya livet imorgon, eller förlåt jag tar uppehåll i livet fr.o.m. imorgon och nya livet börjar vid valborg. Tjing.

En söndag

Dagen innan tenta idag. Halva dagen brukar jag alltid ta ledigt, den senare halvan. Rensa hjärnan och ta ett långt, skönt, avslappnande bad med skum och hela baletten. Denna kurs har koncentrationen varit så där och jag kände att det knappast skulle vara lättare idag, så jag är ledig i princip hela dagen.

Började med frukost bestående av youghurt, bananskivor, clementinklyftor, äppelbitar och nötter. Väldigt mättande. Såg på tv med J medan vi åt. Sedan stack jag iväg ut för att köpa lite saker jag saknar. En till måttsats, en termos, en sjal i rött och svart, müsli och persilja kom jag hem med nyss. Har talat lite med några pluggkamrater som är på palatset och försöker banka in lite mer kunskap och gjort dagens träning.
Nu blir det något litet till lunch, till middag blir det citronkyckling.
Medan jag äter ska jag betala räkningar. Är det bara jag eller är det fler än vanligt i januari? Dessutom ska jag göra det enda i pluggväg under dagen, läsa igenom samtliga föreläsningarsanteckningar en gång.

Sedan ska jag laga middag med J och ta det där badet. Vilket som blir först beror på när han kommer hem.
Så det här är min söndag med andra ord. Imorgon är det förmiddagstenta och på eftermiddagen ska jag hämta ut originalet till en skriven tenta och skriva ner C2ans schema i almanackan och... ta det lugnt tror jag. På tisdag morgon ska jag börja läsa i en av böckerna till kursen för att på eftermiddagen gå på första föreläsningen.

Jag måste ringa KS snart och ändra läkartiden också...

Min dröm, en beskrivning i korta drag

Jag vet inte hur det är med er, men jag minns nästan alltid mina drömmar när jag vaknar. Det är mer regel än undantag. Vissa drömmar glömmer jag aldrig, andra kommer jag bara ihåg i någon minut. På gott och ont. Tänkte iaf dela med mig av den bit av drömmen som gjorde att jag vaknade med ett garv.

Jag var hemma hos en tjejkompis som bor i ett radhus med sina föräldrar (så, nu borde mina närmaste veta vem jag menar). De hade dock byggt ut lite men det är oviktigt, vi snabbspolar drömmen.
Så hamnar jag och min kompis på hennes föräldrars säng. Och nu skippar vi lite lustiga detaljer så det inte blir så långrandigt. Jag hamnade i hennes pappas del av sängen och ligger på rygg med huvudet nerför sängkanten på långsidan. Då ser jag att min kompis har klätt en hel vägg med fotografier i ramar. Alla fotografier är bilder på barn som hon jobbat med (nu måste mina närmaste veta vem det är). Så märker jag att visa barn är med flera gånger, med exakt samma bild. Kanske för att fylla ut så det inte ska bli tomrum? tänker jag. Sedan ser jag att en unge är med på tre exakt likadana bilder! Tre exakt likadana! Det tycker jag var lite väl så jag vänder mig till min kompis och frågar varför har du dubletter, och till och med tri...ppletter, trippla, trippletter på några barn?
Trippletter?
undrar hon och jag vänder mig mot väggen igen för att peka ut de tre exakt identiska bilderna på väggen.

Det är då jag upptäcker att det bara är två av fotografierna som är exakt likadana, det tredje ser helt annorlunda ut. Och inget av de tre bilderna, till skillnad från alla andra på väggen, är av ett barn. Det är något helt annat.

Ungefär så här såg de tre ut, fast de hängde inte brevid varandra:

Och det var då jag brast ut i skratt.


TLDR- En kort sammanfattning av den dröm som gjorde att jag vaknade av att jag skrattade, och väckte J med det också.

Glatt uppvaknande

Imorse vaknade jag, 15 minuter innan klockan skulle ringa, av att jag skrattade högt. Det var så klart så att jag gjort något knasigt i drömmen. Det var iaf ett trevligt sätt att börja dagen på. Även för J som vaknade av mitt skratt.
Hoppas er lördag började lika bra.

Katastrofens Haiti

Tog en paus och kikade i en internettidning. Läste lite mer om utveckligen i Haiti. Jag har ju faktiskt varit på den ön (Hispaniola), fast på "den gröna sidan"- Dominikanska republiken. Var där med mina föräldrar när jag var 12 år. Redan där var det präglat av fattigdom. Det anordnades endagsresor till Haiti och min pappa åkte på en sådan. Jag ville följa med, men fick inte av mina föräldrar. Jag var för ung. Har sett bilder pappa tagit dock, och läst hans reseskildring. Han var inte i Port-au-Prince (nu får jag ju ingen credit för att jag kan huvudstaden utantill) utan i norra delen av landet, på landsbygden. Huvudstaden är (var) superlyxig i jämförelse med landsbygden.

Nu kikade jag lite på bilder från Haiti. Förödelsen. Katastrofen.
Och plötsligt började jag tänka på min mormor.
Jag blev förvånad av mina tankebanor och frågade mig själv hur jag kopplade samman mormor med Haitikatastrofen.
Så kom jag på det. När min mormor gick bort 13 maj 2008, då var jag också mitt uppe i tentaplugg. Då liksom nu drabbades jag av känslan att det finns så mycket viktigare och mer värdefulla saker i livet än studier.
Den gången kom jag inte vidare i tentapluggandet och det gick sämre än det hade behövt gå på tentan. Men varken då eller nu bryr jag mig om resultatet. Det blev ett högre betyg än godkänt och för att knappt ha pluggat är det väldigt bra.

Denna gång berör katastrofen mig inte personligen, så jag ska fortsätta med tentaplugget. Men det tåls att tänka på vad som är viktigt i livet, medans vi har det kvar.


En av minneslundarna vid Skogskyrkogården

Det ska gå!

Storkok i vårt hem idag. Spaghetti och köttfärssås (från grunden såklart), åtta portioner.

Jag- Åh perfekt. Det verkar vara exakt åtta portioner kvar av spaghettin.
J- Ehm, jag tror inte det får plats i den kastrullen.
Jag- Äh, klart det får plats! Vill man så går det!


Finns det hjärterum, finns det sjärterum.

Jag fick ner alla strån under vattenytan till slut men jag undrar varför vi har en sådan liten kastrull till spaghettin och en sådan stor till köttfärsen...


Bad day

Fått kallelse för återbesök på KS inför nästa operation. 28 januari har jag fått som återbesökstid, jättedålig tid för mig för jag missar garanterat en föreläsning. Ska nog byta tid. Dessutom har de höjt priset till 320 kronor för återbesök, underbart. Jag vill inte göra operationen under våren. De får baske mig fixa en tid till mig i sommar! Annars går jag till ett privatsjukhus och skickar notan till landstinget. Dumsnutar som inte gör sitt jobb ordentligt från början.

Inte konstigt att jag har haft goda minnen och upplevelser av sjukhuset. När de började spåra ur när jag var liten bytte jag från KS till privatsjukhus och har gått där sedan dess. Har privattandläkare. Och när jag väl väljer ett statligt sjukhus så går det inte smärtfritt.
Det var inte det jag hade tänkt. Jag gillar ju inte privatisering av sjukhus och önskar att det fanns bra vård på statliga sjukhus. Jag är inte nöjd med vården på KS.


Lärarexamen vs läkarexamen

För tillfället har jag en bror som är en studerande på högre studier. I helgen har jag inte det längre för han tar examen på fredag.
Nu vet inte jag om det skiljer sig från universitet till universitet men det här med lärarexamen verkar inte vara någon "big deal".

Svärmor tog ju läkarexamen i somras från Uppsala universitet och vi åkte dit hela tjocka familjen och några släktingar för att bevittna cermonin i en fin aula. Det var en big deal, och vi var stolta över henne. Det var den allmänna stämningen att man är stolt över läkarexamen. Det är något.

Min bror examineras som lärare från Sthlms universitet och någon cermoni med flaggbärare och kör verkar det inte bli. Min bror har inte haft koll om det över huvud taget är fråga om någon cermoni. Idag smsade jag iaf och frågade om det fanns utrymme för nära och kära när han får examensbeviset, och han skulle ta reda på det. Jag hoppas att det är lite pompa och ståt även för lärare.

Läkare är viktiga. De räddar liv. Alla är väl överens om att läkare är viktiga och vi verkligen behöver dem i ett samhälle. Många ser upp till läkarna.

Lärare då? Vem som helst kan bli förälder (förutom via adoption) men vem som helst kan inte fostra barn till goda samhällsmedborgare. Lärarna har ett tungt ansvar. De ska hjälpa till att forma framtida Sverige. Vi är beroende av att lärarna är bra människor. Kompetenta.
Så varför har lärarna så otroligt dålig status? Ni måste ha hört de debatter som blossar upp ibland om att vi måste höja lärarnas status och diverse åtgärder för detta. Har det skett någon större skillnad?
Lärarna borde verkligen behandlas med respekt, vara sådana man kan se upp till och duktiga på att inspirera barnen att vilja lära sig. Men hur ska det gå när blivande lärare inte själva tycker att det är någon "big deal"? Inte ska väl vem som helst kunna bli lärare?

Jag har själv haft tankar på att bli just lärare. I nionde klass skulle vi skriva "den bästa uppsatsen i svenska hittills" där vi beskrev oss från skolstart till "nu" (nionde klass) och var vi skulle vara om 10 år. Mitt arbete hette "Från fuskare till lärare", eftersom jag låtsades kunna läsa i en termin i första klass innan jag blev påkommen.
Men varför sitter jag inte på lärarutbildningen då? Har jag studerat och brinner för något, dragit på mig stora lån och ska ge allt varje dag, ja då vill jag ha något tillbaka. Jag vill inte mötas av barn/ungdomar som skriker och svär åt mig, föräldrar som klagar och stå handfallen för saker som är fel men som jag inte kan påverka. Jag skulle bli frustrerad och det är inte det jag vill. Jag vill att lärare ska mötas med respekt och att det ska vara status att vara lärare. Man ska vara någon.

Till att börja med måste lärarna vara stolta över sig själva. De måste skapa ett gott rykte kring lärarkåren. Lönerna måste bli högre. Det måste bli attraktivt att utbilda sig till lärare, så att kraven blir högre för att dels komma in på utbildningen och dels få bättre lärarutbildningar. Sedan måste föräldrarna lära barnen att de inte är hemma när de är på skolan. Det gäller andra regler och visst om du kan säga vilka otrevligheter som helst till mamma och pappa (inte för att jag tycker att det är okej det heller), men det går inte för sig till lärarna.

Vi, Sverige, faller ju efter i undersökningarna om våra utbildningar. Vi måste göra mer för att förbättra skolan. En ände att börja i är alltså hos lärarna själva och omgivningens syn på dem. Jag gör mitt bästa för att respektera lärare. Jag hoppas att ni också gör det.

Studiemotivationen har placerats på ett mycket bra ställe

(Rubriken är för att min bror P hade en tavla när han bodde "hemma" uppsatt i sitt rum. Det var en bild av ett halvstökigt rum och så stod det på massa ställen "bra ställe", "mycket bra ställe" osv och pilar på ställen som bakom soffan och i bokhyllan. På ett ställe var det en pil på en torkad, bladlös växt i en kruka och så stod det typ "bra ställe 1978". Det har bara fastnat i minnet).

Dålig på att uppdatera? Kanske bäst att ni vänjer er. På tisdag börjar mördarkursen jag befarat sedan innan jag började utbildningen. Jag hoppas att det inte är så illa som mina mardrömmar målar upp, men hellre det än att jag får en chock. Det jag menade var iaf att jag inte lär uppdatera varje dag. Har jag inte gjort det under terminerna hittills så lär jag inte börja då. Men å andra sidan är blogguppdatering ypperligt när man försöker undanfly studierna...

Varför har jag inte skrivit på några dagar nu då? Mitt samvete tynger mig. Helgen blev det inte alls mycket plugg. Kom bara på undanflykter hela tiden. På måndagen gjorde jag klart helgens rester och idag skulle det bli tentaplugg på allvar. Dock har jag inte träffat T och St på ett tag, vilket innebär att det finns mycket att prata om. Sedan träffade jag Empan också, som även hon tentapluggar. Och vi har inte setts på evigheter! Trots att vi pratade i telefon igår så hade vi en hel del att prata om.


Min sedvanliga pluggsal på palatset. Här med St.
När jag kom till palatset var det först en halvtimmes skitsnack med St. Sedan plugg i en timme. Sedan lunch med St och efter 40 minuter kom T. Sedan gick vi till Akademibokhandeln för att köpa klisterlappar. De kostade 49 kronor och jag skramlade ihop 48.50 kronor och killen i kassan tyckte det var tillräckligt (yeey). Sedan tillbaka för att St och T skulle dricka kaffe. T blev människa. Efter en timme kom Empan och efter 40 minuter ungefär gick St och T (och några andra som samlats vid bordet) för att plugga. Jag och Empan satt kvar en halvtimme till. Sedan gick vi till Coop och köpte lunch (till mig) och mellanmål (till henne). Vi åt.
Sedan satte jag mig för att plugga igen. Då ringde mamma. Sedan ringde mamma igen. Sedan ringde J som var klar med sin tenta och ville att jag skulle åka hem med honom. Sedan ringde J igen och bad mig möta honom i receptionen till palatset. Mötte J och han mötte T (för första gången) och St. Pratade i 10 minuter minst. Tog med mig J upp för att vänta i tysta salen med mig medan jag avslutade den påbörjade ex-tentan. Åkte hem. Åt middag och latade mig. Satte på klisterlappar på alla lagar i författningssamlingen och gjorde dagens träning.

Det är min dag. Mycket studieeffektiv, eller hur?
Nej, imorgon är det allvar. Jag vill avsluta terminen med flaggan i topp.


TLDR- Har inte pluggat bra idag alltså, eller i helgen. Nu blir det tentaplugg på allvar imorgon!

2009- ett mycket bra år

När jag ändå håller på med listor så kan jag lika gärna göra en till på en gång. En hit eller dit, what's the difference?

1. Gjorde du något 2009 som du aldrig gjort förut?
Ja, besökte tyskland tex. Och började tycka det var normalt att bara ha helg en gång i månaden ungefär.

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Hade ett och höll det.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar 2009?
En bekant blev det.

4. Dog någon som stod dig nära?
Nej tack och lov. Inga i år heller hoppas jag!

5. Vilka länder besökte du?
Bara Tyskland.

6. Är det något du saknar år 2009 som du vill ha år 2010?
Alltså, 2009 var ett väldigt bra år överlag. Men finns två saker jag vill ha 2010.

7. Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas?
Inget speciellt tror jag. Alla datum var rätt bra.

8. Vad var din största framgång 2009?
Universitetetsstudierna.

9. Största misstaget?
Att genomföra fistelslutningen (det som blev "hålet"), annars inga direkta misstag.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Ovanligt frisk men mådde ju rätt kasst efter operationen.

11. Bästa köpet?
Nu inser man vad materialismen banar för väg. Kommer inte på något speciellt bra köp...

12. Vad spenderade du mest pengar på?
Mat. Vi käkade mat för 24 000 kronor under förra året. (Men det är 250kr var i veckan så det är inte så farligt).

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Jag började gråta av glädje när min brorsa berättade om sin förlovning... och då var jag "på stan".

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2009?
Ingen speciell.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare 2009 än 2008.

16. Vad önskar du att du gjort mer?
Rätt nöjd med allt faktiskt. Träffat mina vänner mer är väl det enda.

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
Varit inomhus.

18. Hur tillbringade du julen?
Hos mamma och pappa med de yngsta brorsorna + A och J och sedan med mamma och pappa hos Js familj. Juldagen med släkten på mammas sida och annandagen genom att bjuda farmor på lunch här hemma.

19. Blev du kär i år?
Inte nykär tack och lov. Det hade varit en jobbig sits.

20. Hur många one night stands?
Zero.

21. Favoritprogram på TV?
Hm, ser inte så mycket på tv.

22. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?
Hata är väl att ta i? Och jag tror inte det.

23. Bästa boken du läste i år?
Civilrätt 1? Nej men jag hann inte med så många böcker som inte står på kurslitteraturlistan...

24. Största musikaliska upptäckten?
Tja, jag sjunger ju iaf mindre illa efter operationen än innan. Det är väl en upptäckt om något?

25. Något du önskade dig och fick?
Önskade att ingen jag kände skulle dö och det får man väl tycka slog in, även om mina kusiners mormor gick bort.

26. Något du önskade dig men inte fick?
Inget som jag saknar iaf.

27. Årets bästa film?
Up! 3D.

28. Vad gjorde du på din födelsedag 2009?
Gick upp tidigt efter att ha kommit hem dagen innan från norrland, lämnade in ett PM och påbörjade Civilrättskursen numero 1. Tror jag tog en fika med mamma på kvällen.

29. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Haha fått den där sista sura poängen på civilrättskursen så jag fick högsta betyg även i den kursen? Nej, det spelar ingen roll i efterhand. Fler sol- och baddagar önskas. Och en resa till Kroatien vore inte fel.

30. Hur skulle du beskriva din stil år 2009?
Jeans och tröja.

31. Vad fick dig att må bra?
Familjen, och jag själv för jag valde att må bra.

32. Vilken kändis var du mest sugen på?
Kommer som tur är inte på namnet så vi struntar i det ;-)

33. De bästa nya människorna du träffade?
St och T.


Vet du...

att jag vill - mycket men inget specifikt just nu
att min senaste kyss - var efter ett tvprogram för någon timme sedan
att jag lyssnar mest på - mitt eget tjatter
att jag pratar - hela tiden oftast men i vissa situationer är knäpptyst
att jag inte gillar - att prata politik
att min första riktiga kyss - med J har vi katten Kurius att tacka för
att kärlek är - det man lever för
att jag gillar att - ta det lugnt
att jag alltid kommer att - vara lite lat
att jag är hemligt förälskad i - nej vänta nu, om jag skriver det är det ingen hemlighet!
att sist jag grät var - av skratt
att min mobiltelefon är - förresten, vilken av dem menar du?
att när jag vaknar på morgonen - vaknar jag oftast helt direkt, men sedan lovet har jag sovit vidare
att innan jag går och lägger mig - borstar jag tänderna (doh)
att idag har jag - nästan bara suttit i soffan här hemma
att jag just nu tänker på - att jag borde ha pluggat
att i kväll ska jag - laga middag och lägga mig i tid, typ
att i morgon kommer jag - plugga, som jag borde ha gjort denna helg...
att jag hoppas - att vi kan skaffa katt i sommar
att jag verkligen vill - att det förbannade hålet mirakulöst växer igen så jag slipper operation

You said the camera was off

Ibland när man inte har bättre saker för sig är det verkligen roande att se på "lolcats". Den första(?) var I can has cheezburger och nu måste det ju finnas tusentals kattbilder med samma tema. Felstavade pratbubblor som pekar ut det klockrena i just den bilden. Ytterst roande. Så sött. Så klockrent.

 

funny pictures of cats with captions

see more Lolcats and funny pictures

funny pictures of cats with captions


see more Lolcats and funny pictures

funny pictures of cats with captions


see more Lolcats and funny pictures
Och om jag någonsin blir advokat så blir detta min förebild:

funny pictures of cats with captions


see more Lolcats and funny pictures

Ankommande helg

Har verkligen svårt att komma igång i den nuvarande kursen igen efter lovet. Gick bra i måndags och tisdags då vi hade grupparbete och man inte direkt hade något val. Men sedan kom den lediga onsdagen när farmor firades och jag följde med föräldrarna hem efteråt. Fick sedan mindre än 4 timmars sömn natten till torsdagen, så när lektionen var slut klockan 10 gick jag hem och tog mig en tupplur. Efter det var allting mycket mer intressant än plugget och jag insåg att jag lika gärna kunde strunta helt i plugget, det skulle ändå inte bli något av. Motivationen var på noll. Idag hade jag inga schemalagda lektioner så det var att plugga hemma, och ni fattar väl hur bra det gick? Nå, för några timmar sedan tog jag mig iaf i kragen och gjorde dagens skörd. J har tenta på tisdag så han tentapluggar också här hemma. Jag fattar verkligen ingenting av hans matematik. Vi kompletterar varandra bra kunskapsmässigt, skulle säkert funka rätt bra som par i Vem vill bli miljonär.

Det är fredag och helgen stundar. Det lär bli en helg i pluggets tecken dock, med tanke på min slappa vecka. Inte så farligt eftersom palatset stänger klockan 19 och man hinner ta lite helg på kvällen iaf (stänger 22.30 på vardagar)...

Skryt?

Att man inte ska skryta, det är något man lär sig fort. Jag har en känsla av att man särskilt i skolan får lära sig att man inte ska tro att man är något och visa sig förmer än andra. Och på sätt och vis stämmer det ju. Men samtidigt, vad är att skryta? Är det att skryta bara för att man berättar att det går bra för en i livet? Om X berättar att han bor i hyreslägenhet, är frånskild och blivit av med jobbet. Ja det är vi väl överens om att det inte är skryt? Men om Y berättar att han gjort ett kap och köpte en villa när bostadskraschen var som värst, precis blivit befodrad och är nygift med första ungen på väg, ja då kan nog några av er tycka att det är skryt. Det beror väl på hur man lägger upp det, attityden man har när man berättar. Men det är alltid lika känsligt att berätta när något går bra tycker jag, just för att folk kan tycka att man tror att man är något, när man egentligen bara vill sprida goda nyheter och vara stolt. Dåliga nyheter, de får man väl sprida lite som man vill, om man tycker det är okej att omgivningen ser på en med medlidande blick och bekymmersamt leende vill säga.
Är jag ute och cyklar?

Iaf så vill jag dela med mig av goda nyheter och vara stolt över mig själv. Den här bloggen är ju mitt liv, ett sätt för mig att i framtiden minnas vad jag tyckt, tänkt och genomlevt. Nu utelämnar jag alltför privata delar av livet, vissa saker skulle jag aldrig drömma om att publicera här. Men det som är personligt utan att bli privat kan jag dela med mig av.

Saken är den att jag fått resultatet från folkrätten. Folkrätten var den kurs vars tenta jag inte kunde skriva för att jag låg på sjukhus då. Så det fick bli omtentan som var fem veckor senare istället, och endast sex dagar efter europarättstentan. Innan operationen fattade jag knappt någonting av folkrätten. Det var verkligen inte mitt ämne och mina kursare fick inte någon som helst hjälp av mig eftersom jag inget kunde. Hade inte riktigt fokus att plugga när jag snart skulle lägga mig under kniven så att säga.
Men idag kom resultatet från omtentan och jag fick högsta betyg. Fråga mig inte hur det gick till men på något vis lyckades jag på 4 dagar läsa in det viktigaste i kursen och sätta poängen en efter en på tentan. Jag kan inte förstå mig på min egen kapacitet om jag ska vara ärlig.

Under 9 dagar efter operationen var jag däckad här hemma utan ork att öppna varesig europarättsböckerna eller lämna lägenheten. Jag missade alla föreläsningar utom en i hela kursen och kom igång med läsande en vecka efter. Kursen var på fyra veckor och jag missade en hel vecka av dessa. Tre veckor återstod innan tentan skulle skrivas och även om jag var på plats märkte mina kursare att jag inte var mig själv. Jag var smalare, tystlåtnare, hade svagare röst och log matt på skämt. Jag var inte i högform med andra ord.
Idag kom resultatet på europarättstentan och jag fick högsta betyg.
Nämnde jag att jag inte kan förstå mig på min egen kapacitet? Hur sjutton kunde jag greja det? Hade verkligen varit nöjd med lägre betyg i båda dessa kurser och svävar bland molnen av stolthet och glädje just nu. Jag förstår mig inte på mig själv men jag är riktigt nöjd med min hjärna, det lovar jag. Den är ju för sjutton otrolig.

Har jag skrytit nu? Om svaret är ja så struntar jag i det, för jag måste kunna delge mina framgångar också. Hur sjutton det nu gick till.

Grattis farmor!

Grattis farmor på din 93 årsdag!
Eftersom du aldrig gillat frasen "må du leva uti hundrade år"
så önskar jag dig "många lyckliga år" som du brukar säga, istället.
Hoppas din dag blir bra, vi ses snart!


Farmor, idag 93 år. Bild tagen på annandagen 2009.

Rolig dag

Skulle ses klockan 9 idag och jag tog det ganska lugnt. Snoozade en kvart, skippade stoppa i linserna och slängde på glasögonen istället och åt i lugn och ro. Kom till biblioteket precis 9. Till skillnad från mina gruppkamrater.

Jag fick ett sms från T när jag precis anlänt med tunnelbanan till universitetet. Där stod det:
"Hej! Jag kommer komma några minuter sent tyvärr. T"
Funderade en stund på att vara lite busig och undrade hur T skulle ta det. Bestämde mig för att chansa och skickade som svar:
"Skiter väl jag i. Det här är en frivillig utbildning, så om du inte tar den på allvar är det ditt kast."
Väntade några minuter utan att få svar och skickade ett:
"skoja"
Fick inom en minut svaret:
"Vad bra, det var hårda ord."
Och jag svarade:
"Jag vet. Out of the blue också."
"Ja faktiskt, som dåligt morgon humör", svarade T.
Vi smsade vidare och när klockan nästan slagit 20 över 9 kom både T och St innanför dörrarna. M, som var den som ville ses redan klockan 9, kom halv 10. M bad om ursäkt och jag svarade "Skiter väl jag i" och T fyllde i "Det här är en frivillig utbildning".

På vägen in till universitetet åkte jag med tunnelbanevagnen Sara. Inte ofta jag ser den. Är typ bara tredje gången eller så. Den brukar inte trafikera där jag åker.
Medan jag väntade på T, St och M kom en kvinna fram till mig. Det brukar vara så när man ska göra grupparbeten med folk man inte känner (och ibland även känner) att man möts utanför bibblan. Så där brukar det ofta stå förvirrade själar som inte vet vem de ska hälsa på och inte.
Kvinnan frågade iaf: "Är det du som är Sara?"
Vad svarar man på det?
"Jo, visserligen heter jag det, men det är inte mig du menar".
Hon ville ändå efter en stund dubbelkolla och frågade efter mitt efternamn och konstaterade att jag inte var rätt Sara.

Lampfötterna i Hemliga biblioteket
På lunchen gick jag och St till "Hemliga biblioteket". Vi satt mycket där i början på terminen och bara för att jävlas kallade vi platsen för just så och vägrade berätta för T var det låg. Nu vet han, men det tog flera månader innan han fick veta. Biblioteket ligger i det hus som är vigt åt naturvetare och deras lilla, lilla bibliotek är inte välbesök så vi får lätt plats där och lugn och ro. Vid ett tillfälle hörde jag dock en som muttrade att det var massa sammare (samhällsvetare) där, kändes inte så välkommet. Vi gick ner en trappa för att skriva ut. St har fått för sig att man kan skriva ut gratis där, fast det står ju på skrivaren att en utskrift kostar 1 kr, så det har hon nog fått om bakfoten. Iaf får jag alltid en känsla av att jag inte får vara där. St tycker att vi går på universitetet och visst har tillträde till alla bibliotek. Det är ju faktiskt inte låst med kod eller så.
När vi loggade in på datorerna kom en bibliotikare fram till oss:
Bibblan "Var det upplåst där uppe?"
Vi "Eh, ja?"
Bibblan "Jaha? Det var inte meningen"
Vi "Nehe?"
Bibblan "Ja, alltså ni får såklart vara här. Bara det inte kommer in sådana där... konstiga människor bara"
Vi log bara till svar och bibliotikarien gick fundersamt in på sitt rum. Jag sköljdes över av en känsla att de konstiga människorna var de som inte var naturare, dvs vi, och att hon misstagit oss för just naturare.
Vet inte om jag vågar mig dit snart igen...

Efter en lång lunch, vi blev ju klara med grupparbetet i mycket god tid, blev det föreläsning. Föreläsaren hade dock lite otur för mikrofonen ville inte samarbeta. Ni minns hur tvn/radion låter när den är på en kanal som inte har sändning, hur det brusar? Tänk er det och på riktigt hög volym. Så sprakade det till under hela föreläsningen. Ibland ihållande, ibland bara någon sekund långt. Oavsett om föreläsaren hade mikrofonen avlagd, på laddning eller använde den.
Det skulle inte ha gått att somna under den här föreläsningen iaf kan man konstatera. Denna föreläsare var dock bättre och ämnet var hyfsat intressant (IT-säkerhet) så det gick an.

I min nya almanacka (den personliga) har jag lagt in en Veckans kurva där man kan föra diagram över dagarnas humör, jobb/plugg, pengarull osv. Humöret igår började illa men blev helt okej medan denna dag varit på topp. Allt bara klaffade. Att jag sedan varit trött som en gnu hela dagen gör allting bara ännu roligare...

Årets första skoldag

Idag var det första föreläsningen för året och det var inte den igångspark jag hade behövt. Föreläsaren var troligen kunnig men han var ett sömnpiller. Jag gäspade allt för många gånger och ögonen föll ihop flera gånger. När jag kollade på klockan i förhoppning att det snart var rast (som det är efter 45 minuter) hade det knappt gått en kvart. Enda anledningen till att jag inte somnade var för att jag hade linser, och de får man inte sova med.

För övrigt är det underbart med föreläsningar när i princip allt är stängt på universitetsområdet (ironi). Det var efter föreläsningen dags för lunch och det visade sig bara vara en av kioskerna som var öppna idag, och de enda de säljer i matväg är mackor och mackorna, ja de var slut när vi kom dit. De meddelade oss att det enda stället som var öppet och serverade mat var Lantis, dvs en restaurang. Men vad ska man göra när man inte har någon mat hemma och kommer hem på söndagkväll efter semester? Inte vill man åka och handla och göra matlåda till dagen efter.
Så det fick bli lunch för 72 kronor idag. Visserligen Biff ala Lindström med hur mycket sallad, dryck (mjölk, vatten och olika safter) och bröd man önskar, men 72 kronor är väldigt saftigt.
Särskilt som jag köpte SL Studentkort via internet (som de gjort reklam för). Beställde inom den tid som i reklamen angetts för att med säkerhet få hem kortet i tid. Kortet började gälla den 1 januari. Igår kväll ringde jag kundtjänst och eftersökte det kort jag betalat 2500 kronor för dagarna innan jul. Visade sig att det blivit något strul så de vanliga 4 dagars leveranstid förlängts med ytterliggare 5 dagar. Men alla biljetter man köper under tiden kan man skicka in och få betalt för. Så idag var det jag som fick köpa mig en remsa för 180 kronor.

Sedan var det dags för grupparbete. Vi sorterade upp uppgiften i delar och delade ut dem på oss fyra gruppmedlemmar. Sedan satte vi i biblioteket och läste på våra delar innan vi möttes upp och berättade vad vi kommit fram till och resonerade kring olika synvinklar på problemen. Biblioteket stängde klockan 16, då var vi inte klara.
Fortsatte i en korridor en stund till innan vi bröt upp. Imorgon ska vi ses klockan 9 igen, och mellan klockan 14-16 är det föreläsning. Tror jag ska ta mig ett minilov den 6e. Jag behöver en dag i lugn och ro, även om nu farmor fyller år den dagen och ska firas...

När jag kom hem idag väntade ett Access studentkort från SL i brevlådan. Duktigt företag (ironi).

Nyårshelgen

Vi var 17 personer varav 6 "vuxna" (dvs föräldrarna) och resten från 14 till 23 år.

Så många tallrikar blir det, fast vi hade fått plats än fler.
På nyårsaftons dag åkte vi (ungdomar) pulka i en lång backe, och inte nödvändigtvis bara pulka utan också snowracer, kälkar och hundsläde.
Det var mycket snö så vi ställde oss där det var skottat och sedan sprang vi till snökanten och kastade oss som en höjdhoppare gör och landar i den fluffiga bomullen. Det var helt underbart faktiskt. Självklart knuffade vi ner varandra i snön också. Det hör ju liksom till.


Bilderna tagna idag på några av husen på ägorna.
Både inne och utvändigt bor de väldigt fint.
Till förrätt på kvällen var det någon sorts laxrullar som jag stod över. Jag har ju redan smakat på likande maträtter under 2009 så tyckte att det var ok att passa på det.
Sedan var det rostbiff och någon annan sorts kött, som kom från djur uppväxta på gården så det var garanterat bra skötta djur. Låter lite konstigt kanske att fostra djur för slakt men det är ju så allt kött i princip är idag, eller? Det var iaf väldigt gott. Till det potatisgratäng och olika sallader och sparris.
Till efterrätt var det frysta lingon i varm "kolasås", vilket är en klassiker i denna släkt. Och lite annat smått och gott ställdes fram, som chokladaskar och små chipsskålar.
Eftersom djuren blir skrämda (framför allt hästarna) av fyverkerier sköt vi inte upp några men när vi gick ut och såg över trädtopparna lyckades jag se hela 5 stycken. Hörde ytterliggare några.

Vi har lekt många lekar. Förutom olika kortspel och memory har vi lekt "charlias" (eller hur det nu kan tänkas stavas) som är en ordlek blandat med charader och sjukt rolig, "psykologen", bokstavs-/ordlekar, en  "4mans charader" och säkert några till som jag glömt.

Sex av ungdomarna och hunden Svinto.

Där vi var på nyår bodde två katter varav den ena (särskilt) var hur mysig som helst. Den kissen funderar de på att låta få ungar under våren och jag och Johan funderar på att adoptera en av dem till sommaren...

Igår kväll, egentligen alldeles för sent, bestämde sig jag och två andra av tjejerna för att träna så förutom snölekar och sådana saker, så har jag kört igenom det mesta i kroppen förutom benen under "natten" som var. Kan ju nämna att träningsvärk med efterföljande 7 timmars stillasittande på ett trångt sätt i en bil inte är att rekommendera. Om ni nu skulle få för er att göra det.
Vi tre och en annan av tjejerna bestämde också oss för att vi ska peppa varandra till att träna genom att ha ett fast schema och rapportera på facebook (i mail) när vi gjort det vi ska. Så jag kommer bli så snygg så i sommar. Ben- och konditionsträningen får cyklandet stå för. Nu ska bara snön försvinna, plusgraderna komma och hjälm samt cykellampa inhandlas så är jag "good to go".En puss år 2009 och en 2010.


SKÅL!
Gott nytt 2010!

Fler bilder kommer troligen publiceras på facebook den kommande veckan, och de som också tog bilder får gärna lägga upp dem också så jag kan få se mig själv i helfigur...

RSS 2.0