Norrlandsbesök 2010


Natten till idag med fullmåne

Idag är vi i norrland. Jag gjorde bort mig tidigt när vi stannade för glassköp och bad J lägga upp en Nästa kund tack-skylt efter våra varor, "så ger vi ett gott intryck av oss svenskar". J trackade mig för det och retades med "det är visserligen norrland men det är fortfarande Sverige". Som om jag inte vet det. Stockholmare var de jag ville ge gott intryck av, men det blev så fel. Men det är ju tanken som räknas.

Svägerskan A var vaken hela resan (90 mil) för första gången. På plats är endast Js familj minus hans moder som jobbar, och hans farmor och farfar. Imorgon och på fredag väntas fler släktingar från Sveriges olika kanter.

Igår fyllde världens bästa gudmor (en av mina mostrar) år, och idag fyller Js farfar år. Idag hissades därför flaggan i topp och det fikades med tårta på eftermiddagen. Annars idag har vi ungdomar hoppat hopprep. Både enmansrep (eller vad man ska säga) och långrep, och upp till tre man (eh, kvinnor?) hoppade samtidigt (fler var vi inte).
Sedan övningskörde svågern, men tydligen körde de på lite mindre välordnade vägar. De fick ringa efter farfarn som fick åka och bogsera hem dem, oljetanken har fått sig en törn och de mesta av oljan hade runnit ut på backen.

Vädret idag har varit riktigt fint. Det har varit solsken hela dagen, en vacker blå himmel. Temperaturen är bara runt 20 grader, vilket är kyligt med tanke på att man nu är van vid 30, men det känns lagom ändå. Hoppar man lite hopprep blir man jättevarm iaf.

Igår spelade vi Carcassone och lärde svägerskan A och farmodern spelet

Lugnt och stillsamt

Efter en lugn helg är det åter måndag. Den stora planen för dagen är att packa, för imorgon bär det av till norrland. Men dagen hittills har varit lugn. Jag tog en lång varm dusch, behövs när det är så kallt som det nu är. Tropiska värmen är över för denna gång! Ätit lite och betalat en räkning som trots telefonsamtal vägrar läggas som autogiro. Andra gången i rad jag fått betala manuellt fast de lovat att det är autogiro (och en blankett är korrekt ifylld). Nåväl, J arbetar i sitt anletes svett och ska packa ikväll när han kommer hem. Därför lutar mina planer mer åt att se en film nu, och packa efter den... En lista måste dock skrivas dessförinnan så inget glöms.

Nu kanske ni tror att jag legat på latsidan vad gäller film men så är inte fallet. Har redan sett fem stycken till som jag bara inte hunnit skriva något om. Men det kommer, var så säkra...

Kvalité

Igår besökte vi IKEA. Vårt primära mål var sängavdelningen och att testa madrasser. J är nämligen trött på skarven och på att min säng är väldigt mycket skönare än hans. Vi har flera alternativa vägar att gå, som självklart varierar i kostnads- och praktiskhetsperspektiv. Vi är ännu inte helt hundra på vilken väg vi ska gå...

Men vi kom knappast hem tomhänta. Vi köpte ramar för fem fotografier. Har letat överallt efter svarta fotoramar men verkar nästan som att IKEA har patent på det. Nu ska vi bara finna bilder vi vill sätta in också...
Så köpte vi sex stycken handdukar att torka händerna på i badrummet, och två lite större handdukar. Skärbrädor, slickepott och smörknivar blev det också. Hela kalaset gick på under 300 kr så det är vi nöjda med.

Eftersom det blivit lite lite Sara och J kvalitétstid på sistone så bokade vi in en Sara och J kväll ikväll. Vi ska laga lite extra god mat, köpa hem vin(!) och se på film tillsammans. Bara vi två.

RiskEttan

Ja, vad ska man säga. Tänk om man kunde skriva en utvärdering som STR faktiskt brydde sig om istället för ytterligare en textsnutt i den oändliga internetvärlden.

RiskEttan. Har ni haft Livskunskap i skolan någon gång? Vi hade det i högstadiet, en timme i veckan. Ett väldigt bra avbrott från verkliga skollivet där man mer diskuterade livet än försökte uppnå resultat på prov. Jag gillade de timmarna och vi berörde allt möjligt. Jag minns en gång när vi diskuterade om vi skulle knuffa ner en tjock man på spåret framför ett tåg, om vi visste att detta skulle göra att tåget hann bromsa och därmed rädda livet på fem arbetare en bit bort på spåret (som annars skulle dö).

Åter till RiskEttan. Livskunskapen var ett bra ämne i 15 årsåldern, där huvudämnet varierade varje vecka och det var fritt att tala kring detta under en timme. RiskEttan var centrerad till Alkohol, droger och trötthet och varade i tre timmar.
  1. Alkohol och droger är inga nyheter. Förutom att det behandlades i Livskunskapen hade vi ett projekt kring det i högstadiet som hette ANT: alkohol, narkotika, tobak. Där nästan samma frågor diskuterades. Jag är säker på att vi diskuterade det tidigare i grundskolan (i lågstadiet skrev alla i klassen utom jag under att de aldrig skulle börja röka eller snusa, jag kan vara den enda som aldrig har testat att röka) och säkert även i gymnasiet. Det blir tjatigt mest tycker jag.
  2. Tre timmars diskussion om något vi redan vet och där de flesta vet vilka ställningstaganden som är mest korrekta ger inte så mycket.
Visst kan frågor som "ska man förbjuda att prata i mobiltelefon när man kör?" och "bör unga förbjudas köra nattetid?" som besvaras genom att man ställer sig i olika hörn i rummet där lappar med texten JA, NEJ, KANSKE sitter uppsatta, vara givande men...

Det enda som tillförde det minsta lilla var delen om trötthet. Dock så vet väl många redan att man ska inte köra när man är trött, och att trötthet kan likställas med att köra onykter. Inga större nyheter. Det förändrar dock inte samhällets syn på trötthet. Visst är det väl ändå så att man ger upp på en gång om man bett föräldrarna om skjuts och de svarar "jag har druckit vin precis", men om de säger "jag är för trött" så tycker man mest det är ett dåligt argument. Jag har också svårt att tänka mig att arbetsgivaren skulle uppskatta om jag ringde och sa att jag blir en timme sen för jag är för trött för att köra bil till jobbet och måste ta mig dit kollektivt... För att inte tala om småbarnsföräldrar som väl alltid är trötta. Ska de sluta köra bil? Och alla de som bor på landet som inte har tillgång till kollektivtrafik, de måste ju ta bilen.

Så jag vet inte riktigt vad tretimmarskursen i alkohol, droger och trötthet egentligen gav, men att det inte känns värt 550 kronor kan jag iaf slå fast.

Podradio

På tisdag reser vi till norrland enligt tradition och hölsar på Js farmor och farfar. Detta tilltag är vi inte ensamma om utan alla i släkten som kan gör detsamma. Eftersom Js släkt är nästan lika stor som min så tenderar det att bli många själar på samma plats, men det brukar alltid gå bra. Nu håller jag på att ladda ner podradio till iphonen så jag har något att lyssna på om jag så önskar. Det är avsnitt ur två programserier. Den ena är klassiskt sommarprogram: Sommar! Har ni hört någon som var extra bra säg gärna till så kan jag lyssna på den. Det andra är något som har slutat sändas (och efterföljande program med samma gäng har inte varit lika bra) och det är: Hej Domstol. Passande för en blivande jurist va? Nåja, kolla gärna in programmet på SRs hemsida och lyssna på låtar som Demokratilåten.

Sedan 1921 har varje myndig svensken rätt
att välja vem man lämnar rösten till.
Det fina med demokrati
är att du kan välja ett parti
som stämmer ungefär med vad du vill.

Jobbar du med slakt och chark,
är du adelsman och äger mark,
är du spelberoende och rik,
kröker du rygg i en mörk fabrik,
är du kille men jobbar som gogo-tjej,
vem du än är finns det något parti för dig..!
OSV

Lite om allt möjligt

Tänka sig, igår var första gången den här sommaren som besöksstatistiken var som "vanligt". Sämre väder och många inlägg, är det rätt ingredienser? Nåväl.

Steg upp och övervägde en morgonrunda i skogen. Men... det var så varmt och klibbigt och jag var för hungrig så behövde äta frukost. Så diskade jag och därefter blev det jag + körkortsboken = sant. Läste massor under dagen och vid klockan 15 bar det av på cykel. Köpte lunch som jag åt på en gräsmatta samtidigt som jag läste tidningen via iphonen och sedan blev det körlektion. Körläraren konstaterade att "idag åkte jag med en chaufför". Trevligt. Vi kommer bra överens och kan både skoja med varandra och tala allvar. Nu blir det uppehåll med körlektionerna ett tag. Nästa vecka har de semesterstängt och jag är dessutom bortrest, men sedan är det dags igen om två veckor. Helt fri är jag dock inte ännu. På fredag har jag RiskEttan, om alkohol, droger och trötthet. Kostar mig 550 kr och är obligatorisk sedan förra våren. Körläraren konstaterade att de inte är de som bestämde över kursen men att, ja, "man vet allt innan man kliver innanför dörren". Men han sa att det kan vara en god idé att uppmärksamma riskerna, för det behövs ju iofs. Nästa vecka plockar jag med mig teoriböckerna och så blir det jag + körkortsboken = sant under semestern.

Men efter RiskEttan på fredag har jag fler planer. Jag ska till IKEA! Yeey, var länge sedan jag var där och J har ju löning på fredag, hihi. Ska dit på hans lunch så får vi se hur länge jag blir kvar. Vi har ett bestämt mål med besöket och dessutom ett par saker som ska handlas. Får se hur mycket det blir i slutändan...

Imorgon klockan 18 är det dags för strandjympa, någon som vill haka på?! Någon som vill ses på dagen?

American history X

Igår såg jag American history X. Trodde jag skulle mötas av en bra film, men så fel jag hade. Det var en helt grym film. Blev faktiskt en av mina favoriter där på kvällskvisten. Den handlar iaf om två bröder, där den äldste är med och skapar en nynazistisk rörelse i området. Lillebrorsan rycks med. Storebror gör något hemsk (15 årsgräns på filmen och det borde nog hållas för det finns rätt hemska scener) och blir dömd till 3 års fängelse. Medan han är inlåst tar lillebrodern mer plats och storebrodern blir gängets "gud" som de ser upp till. Storebrodern avsa sig besök från sina nära och kära så när han väl släpps ut blir det ett kärt återseende, dock inte riktigt som lillebror hade tänkt sig. Storebror hade förändrats under fängelsetiden.
När rollistan började rullas upp efter slutscenen grät jag. Jag gråter sällan till film. Jag blir ofta tårögd, men jag gråter sällan. Det blev bara så starkt, och jag vill så gärna tro att människor kan förändras...

Filmen släpptes 1998, är 114 minuter lång och är en crime/drama.

IMDb: 8.6/10 217,828 votes
Tagline: His father taught him to hate. His friends taught him rage. His enemies gave him hope.

Träning

Önskar jag vetat tidigare att Friskis och Svettis utejympa på stränder och i parker under sommaren var öppna för alla och gratis. Då hade jag gått dit tidigare. Var idag på mitt andra pass, wiho. Var mer molnigt idag så blev inte riktigt lika pressande varmt som i torsdags tack och lov. Men vi har fortfarande rätt höga temperaturer (närmare 30 grader). Jag gillar att jympaledarna inte är supermänniskor: smala, starka, muskulösa och lätta som fjädrar. Så var ledarna på mitt gamla gym. Förra passet var ledarna dels en kvinna i sina bästa år som nog har fött ett par barn men som ändå var i god form och en man som faktiskt var tjock, men i lika god form som kvinnan. Denna gång var ledaren närmare 60 år och hade kritvitt hår, god form också hon. Jag gillar att de är "vanliga" människor och visar att man kan vara i god form hur man än ser ut och hur gammal man än är. Fått en väldigt bra bild av Friskis och Svettis denna sommar. Fortsätter det så här blir det nog deras gym jag börjar på i framtiden. Önskar att man kunde ha gratis, frivillig träning på stranden året om. Helt underbart...

Idag jag gjorde något som jag aldrig gjort förut...

...jag städade ur kylskåpet och gjorde rent i varenda skrymsle. Tog bort hyllorna och lådorna och diskade dem. Ja de där tanterna i Rent hus skulle varit mycket stolta över mig. Sedan rensade jag ur bland alla grejer som hamnat huller om buller. Var en del gamla grejer. När det står "Öppnad förpackning förbrukas inom 4 veckor" och man inte ens kommer ihåg när man använde sig av ingrediensen, ja då är det papperskorgen som gäller. Sedan in med allting som fått godkänt. Plötsligt fick vi mer plats i kylen (nähä, verkligen?) och det blir lättare att hitta det man vill ha, tror jag iaf. Första gången jag gjorde det och vi har bott här i 2½ år. Hur ofta rengör ni ert kylskåp? Glöm inte det lilla hålet längst bort ganska långt ner, det får absolut inte bli igentäckt med skit för då frodas bakterierna (källa: Rent hus). Mitt lilla hål var faktiskt fräscht tack och lov.

J ringde mitt upp i alltihopa och undrade vad jag gjorde.
-Jag städar, svarade jag, på ett ställe vi aldrig städat.
-Jaha, under trappen, frågade han önsketänkande, då det bara är lite kvar att rensa igenom där och sedan kasta den kartongen och vips är allting klart men det är hans gamla barndomsgrejer i kartongen, dvs inget jag vill göra.
-Nej, där har vi städat en gång, aldrig sa jag ju... Du får se när du kommer hem.

Frysen har jag frostat av en gång. Då var det som att få en extra frys helt plötsligt, så mycket frost var det. Nu har vi fått lite frost igen men inte så mycket. Jag behöver lunch och sedan plugga körteori. Körlektionen idag gick bra!


Min måndag

Gräset sjunger av Doris Lessing lästes ut natten till igår. Mitt på dagen igår mötte jag upp min pappa och vi körde lite. Kändes inte hundra så jag körde bara lite grann sedan fick han ta över. Vi åt lunch hemma hos honom och hälsade sedan på farmor. Hon var dock inte hemma, utan vi hittade henne fikandes med två kompisar. Vi satt där ett tag och snackade med dem. De tyckte att jag såg ung ut. Vad kan jag vara 16, 18 år? Ehm... 22... Riktigt kul att se att hon har kompisar att hänga med där. Hon såg verkligen fram emot loppmarknaden de ska anordna där också. Började snacka om hennes kusin som bor på samma ställe, men hon ville aldrig vara med på något. Hon fikade inte på eftermiddagen, hon ville inte följa med på sångstunden, inte på gymnastiken... Men det gjorde minsann farmor! Det verkar som att hon har det rätt bra där iaf, bara hon inte sitter ensam på rummet för länge.

Sedan drog vi vidare. Vi tankade bilen, jag fick testa själv för första gången. Svängde förbi en däckfirma och köpte "bättre begagnade" däck. De var dock nästan som nya och till kanonpris. De monterade och fixade också. Verkar vara en liten vetenskap det där med däck. Sedan mötte jag upp min mamma i vällingby istället. Vi kollade lite i affärer och jag fann äntligen en klocka jag gillade! Vi satte oss och åt varsin mjukglass och då kom Mi förbi! Så hon stod och snackade med oss i säkert en halvtimme. Sedan gick jag och mor till stormarknaden och mötte där upp J, handlade, körde hem mor och hem. J bar av till träningen och jag kollade på filmer. Började på en ny bok. Den tredje sedan i fredags.

V för Vendetta & Pleasentville

Igår blev det två filmer till.

Jag började med V för Vendetta. Har faktiskt sett den förut men måste ha suttit i andra tankar då för jag mindes knappt någonting av den. Därför lånade jag den för att se på nytt. En ny chans och nya ögon. Det är en action, sci-fi och thriller på 2 timmar och 8 minuter. Natalie Portman är med. Den handlar om en frihetskämpe, V, som bestämmer sig för att stå emot den kontrollerande staten. V bär ständigt en mask föreställande Guy Fawkes.
Filmen var mycket bättre denna gång, nu när jag var lite uppmärksam. Hm, den är barnförbjuden för övrigt vilket man kan förstå dels pga historien i sig (lite som 1984, övervakningssamhälle) och pga förekomsten av våld, blod och bortrövanden.

IMBd: 8.2/10 (217 510 votes).
Tagline: Remember, remember the 5th of November, the gun powder treason and plot. I know of no reason why the gund powder treason should ever be forgot.


Den andra filmen jag såg var Pleasentville. En fantasy, komedi och drama från 1998 på 120 minuter. 12 årsgräns. Filmen handlar om ett tvillingpar, tjej och kille, som råkar ut för en lite ovanlig händelse. De blir nämligen förflyttade till en film från 1950 talet. Allt är dessutom svartvitt. De hamnar i staden Pleasentville där alla är irriterande nöjda med livet och allting är perfekt. Brandmännen räddar katter ur träden för inte brinner det någonsin. Alltid fint väder, aldrig regn. Alla är artiga, perfekta och gör så som förväntas. Något som syskonen inte riktigt lyckas anpassa sig till lika bra. Det blir lite förändringar i staden som leder till både det ena och det andra...

Måste säga att jag var inte så pigg på att se den här filmen. Trodde den skulle vara tråkig faktiskt. Men så gav jag den en chans, så som man bör, och blev verkligen glatt överraskad. Den var mycket bättre än jag trodde! Dessutom fick de med ett lite oväntat inslag, vilket jag bara uppskattar.

IMBd: 7.5/10 (46 688 votes).
Tagline: Nothing is as simple as black and white.

Lyckopiller

Det var en underlig dag idag. Jag trodde mig ha tappat bort moders bok Gräset sjunger av Doris Lessing på flygplatsen, då den inte fanns med i packningen och jag inte fann den hemma sedan. Köpte en ny bok till mor som jag fortsatte läsningen i, och fann självklart den gamla under ett element mindre än 12 timmar efter inköpet. Tog med mig det gamla exemplaret idag när jag skulle åka till mor och far som kommit hem från semestern.

Väntar på tåget på perrongen med boken i högsta hugg. Läser och slår ihjäl väntetiden till tåget kommer. När tåget anländer håller jag ett finger på rätt sida men går in i tåget med boken uppslagen i ena handen. Ser mig om och går bakåt i vagnen. Håller utkik efter två lediga platser som är framåt. Jag vill inte ha någon bredvid när jag ska läsa. Något sällsynt, men ser en perfekt plats en bit bort. Tar sikte och går dit. Mannen som sitter och tittar framåt på tvåan bakom den utvalda platsen tittar på mig och skiner upp som en sol. Han är kanske 30 år och ser väldigt glad ut att se mig. Leende från öra till öra. Jag kollar ner och låtsas kolla platserna jag passerar. Känner jag honom? undrar jag. Kan inte minnas att jag någonsin sett honom, men så är jag ju lite ansiktsblind. Hans leende dör ut. Jag tittar upp igen och leendet återkommer, lika stort och han är lika glad att se mig. Hur sjutton ska jag bete mig? Jag slår mig ner framför honom, med ryggen emot. Håller tummarna för att jag inte känner människan. Snacka om diss isf. Slår upp boken och läser vidare. Går av fyra stationer senare, mannen är borta.

En stund senare kliver jag av bussen vid min hållplats. Passerar övergångsstället och ska korsa en mindre väg. En annan buss, som kört ut från sin busshållplats en femton meter bakom, kör fram till korsningen. Eftersom bussen nu står precis där jag tänkt gå över stannar jag lugnt till på min sida om trottoaren och väntar på att han ska köra ut. I övrigt är det biltomt. Ingen annan bil syns till. Trots detta står bussen kvar. Den kör inte ut i korsningen. Då lägger jag märke till att busschaffören tittar på mig. Så börjar han gestikulera mot mig. Efter några sekunder inser jag vad han vill ha sagt. Ska du med den här bussen? är vad busschaffören frågar mig. Jag skakar på huvudet och ler. Chaffören nickar, ler och vinkar hej då. Jag står kvar någon sekund extra, blinkar till hårt och undrar om scenariot verkligen utspelat sig. Stannade en buss vid en korsning, en bit från busshållplatsen och erbjöd mig att stiga på där? Aldrig varit med om liknande. Vilken dag!

Funderar på om hela världen går på lyckopiller denna dag. Jag själv känner mig glad och rofylld denna söndag. Snart möter jag dock en gammal dagiskompis pappa som var ute med familjens hundar. Han var lika butter som vanligt. Ordningen återställd.

Amelie från Montmartre, Moulin Rouge

Har två nya filmer att lägga till listan nu.

Den första jag såg var Amelie från Montmartre, en fransk film från 2001. Jag vet inte, de få franska filmer jag sett har jag tyckt varit speciella. Denna är inget undantag. Det är helt klart en annorlunda film, på sitt sätt. Stor kontrast till Hollywood-filmerna, ja Bollywood också för den delen. Filmen handlar om Amelie som är en rätt naiv och oskyldig tös som bestämmer sig för att skapa rättvisa och hjälpa omgivningen när så behövs. Så möter hon kärleken...
Jag är inte helsåld men filmen är definitivt inte dålig.

Tagline: One person can change your life forever
IMDb: 8.6/10 175,370 votes

Den andra filmen jag såg var en riktig klassiker: Moulin Rouge. En romantiskt musikal från 2001 men utspelar sig vid sekelskiftet 1900. Jag är svag för romantik, för musikaler och låten Come what may från denna film har varit en av mina favoritsånger sedan början på detta sekel. Slutsatsen blir därför lätt att dra, självklart älskade jag filmen.
Nicole Kidman och Ewan McGregor gör sina huvudroller mycket bra, synd bara att jag inte känner igen dem. Klart sevärd.

Tagline:
  1. The show must go on.
  2. The greatest thing you'll ever learn is just to love, and be loved in return.
  3. This story is about love, overcoming all obstacles.
IMDb:7.7/10 104,513 votes


Fortsätt gärna tipsa i detta inlägg om sevärda filmer. Är nu 21 kommentarer till det inlägget med många förslag på filmer. Se även den filmstapel jag lånat från min bror M med sambo här.

Serious business

Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.

Politik. Ett snårigt och jobbigt område för mig. Jag beundrar de som starkt har en tro till ett visst parti. Som är övertygade om att det partiet är bäst för Sverige. Jag har knappt någon susning. Jag ogillar att uttala mig om hur jag står politiskt, eftersom jag inte anser mig kunna ha uttrycka någon konkret politisk ståndpunkt. Jag har åsikter, men inte som delas av ett parti eller ens ett block. I förra valet stod jag i valet och kvalet ända fram till vallokalen. Jag hade tre möjliga röstningskandidater. Jag ogillar det faktumet att stundens ingivelse var avgörande. En av mina kandidater var därför blankröstning. Oavsett vem som stått segrande vid det valet visste jag att jag skulle bli besviken, och något litet tillfredsställd. Jag skulle inte känna mig nöjd med valets vinnare, oavsett vem som stod segrande.

Om två månader är det återigen dags för val. Jag har befarat det sedan nyår. Vad ska jag välja i år? Ska jag rösta som förra gången eller ändra mig? Vad tycker jag egentligen om den nya regeringen, hur är den i förhållande till den gamla? Vad erbjuder oppositionen och regeringen? Håller de sina löften? Osv.

Jag tar ofta chansen att göra partitillhörighetstester, inte för att de ska avgöra vad jag röstar på men för att det kanske hänt något i partierna jag missat som underlättar för mig att välja. Alltid slutar de likadant. Jag har i många år önskat mig ett samarbete över blockgränserna. Ett sådant samarbete är nog inget att hoppas på. Kanske får jag en dag skapa mitt eget parti. Jag kan väl knappast vara den enda som hamnar mellan stolarna?

Detta är (första gången jag offentligt visar min politiska sida och) mitt resultat från Aftonbladets valbarometer 2010. Ni kanske förstår problematiken... Piratpartiet röstade jag på i EUvalet (är endast pryd vad gäller riksdagsvalet) men känner mig inte direkt övertygad om att de är rätt parti att styra landet.

Parti Smuppra- din röst emellan.

En liten

Igår tog jag det lilla lugna hela dagen, tills kvällen. Då begav jag mig till stranden för mitt första jympapass där. Har upptäckt att Friskis och Svettis har pass där två gånger i veckan hela sommaren, gratis och öppet för alla. Tänk om jag vetat det tidigare! Gick iaf dit och kämpade i 30 gradiga värmen och sol. Idag har jag träningsvärk i framför allt rumpan. Imorse var det bilskola igen och nu har jag inte så mycket fler planer denna fredag. J har lovat att baka en kladdkaka och jag ska diska men annars blir det en lugn dag.
Trevlig helg alla läsare!

Polenresan i bilder

Jag har nu suttit och gått igenom bilderna från Polen, 540 stycken. Vände och kopierade de bättre bilderna och la i en "Best of Polen"-mapp. Det blev 288 bilder i den mappen. Självklart en omöjlighet att visa alla för er läsare men en del kan jag väl bjuda på.

Krakow

Första middagen.

Stora torget.

Skål

Auschwitz

Får bara fota utomhus i Auschwitz numera

Den berömda skylten, som sedan i vintras är en kopia.

Massor med likadana hus

Stängsel överallt, hur kan någon ha lyckats fly?

Birkenau

1 km mellan portarna och skogen. Området är gigantiskt

Efter något år fick de åka tåg hela vägen in på området, tidigare var de tvungna att gå 300 meter.


Åt vänster.

Åt höger, här bodde både kvinnor och män.

I en av barackerna åt höger. Dessa är ej lämpade att sova i någon tid på året. För varmt på sommaren (fick vi uppleva) och för kallt på vintern.

Badrummet. Tre likadana toalettlängor bredvid varandra.

Åt höger men längre ner. De förstörde så mycket bevis de kunde dagarna innan krigsslutet. Här har det alltså varit fullt med sådana hus som tidigare bilder visat. Bönderna som husererade här tidigare fick inte ett öre för marken.

Minnesmonument, här den norska stenen.

Från skogen till portarna, 1 km som sagt.

Denna byggnad var där människor gasades ihjäl och brändes.

Sängplatserna i kvinnoavdelningen.

Man sov många på dessa britsar.

Kvinnoavdelningens hus var lite stabilare.

Precis här stod Dr någonting och bedömde om folk var arbetsdugliga eller ej. Pekning åt höger (dvs rakt fram) var en enkelbiljett till gaskammaren.

Krakow

Hotellets hemska färgkombination som gick igen i allting, här hissarna.
Fredagens efterrättspaus

Slottet, vi var på väg till Judiska kvarteren.

Bror P på en av slottets murar.

30+ grader, igen

Igår kväll kom B över på middag, kyckling cashew, och till efterrätt åt vi glasstrutar med tre kulor var av hemköpt smak. Jag tog på karamellströssel, för barndomstiders skull, och en sådan där god pinne man kan stoppa i glassen som pricket över i. Det blev rätt sent, iaf i min dygnsrytm och jag somnade så fort huvudet lades på kudden.

En ny dag, nya möjligheter. Tog det rätt lugnt och pluggade lite körteori. Iväg till bilskolan på cykel och körde tydligen så pass bra att läraren konstaterade efter lektionen att det gått "jättebra". Skönt det, även om jag vet med mig några missar jag måste slipa till. Hem igen och iväg med J och bilen till Solna centrum. J ville in på Panduro för att handla saker till tshirt tryck och jag började andas in nygamla idéer om allt man kan skapa med saker därifrån. Ren inspiration. Tjejen i kassan verkade himla bekant på något vis, utan att jag kunde koppla varför. Såg hennes förnamn på namnskylten och började sakta förstå vem hon var. J kände inte alls igen henne, inte förrän jag lyckades hitta henne på facebook. Det var första gången någonsin som jag kände igen någon vi träffade för drygt ett år sedan och en enda gång, men som J inte kände igen.

Jag kollade efter en ny klocka men ingen kändes rätt. Kollade in Akademibokhandeln också och köpte två pocket. Sedan bar det av till Js träning där vi snackade en stund med Js två gigantiska tränare. Jag lämnade honom där och gick till en park, slog mig ner bredvid ett träd och öppnade en pocket. Drygt 100 sidor senare plockade jag ihop mina saker och begav mig till träningslokalen igen där Js träning precis slutat (2 timmars pass).

Talade med mor tidigare idag. Hon och far är på landet med 20+ väder. Jag sa att det var skönt idag, för det var svalare. Inte tropiskt men fortfarande varmt. Åkte förbi en termometer i Solna som visade 30 grader.

Dagarna tre

Det är ju fruktansvärt vad ni är dåliga att kommentera, bottenrekord på kommentarerna här... Jag ser ju att ni klickar in er på sidan... Nåja, eftersom ni fortsätter gå in får jag fortsätta skriva trots att den bästa sommaren sedan 1994 är på besök (underbart att ha sommarlov nu!).

I söndags fyllde J som bekant år. Han fick av mig ett schackbräde i vitt och rött med lite extra snygga pjäser och detaljer och en svart tshirt med en lite längre text som passade perfekt för honom. Hela familjen skrattade gott när han läste texten högt. Presenterna köpta i Krakow. Av andra fick han en vattenkokare och "sodastream" med extra kolsyrepatron. Något bra med att ha en sambo är ju att man själv får lite nya grejer också. Vi köpte en smaktillsättning igår och det blev supergott. Sedan fick han två expansioner till spelet Carcassonne som vi är tokiga i för tillfället, kläder, linnehanddukar och disktrasor med finare mönster på. Vi åt middag med hans familj som var på snabbvisit hemma från skärgården och det bjöds på tårta. Sedan blev det VM-final där Holland tyvärr(?) förlorade mot Spanien.

Igår var vi och handlade lite olika saker i Vby. Prio 1 var att J skulle göra sig ett eget tröjtryck för första gången (själv har jag pysslat en del med det genom åren, särskilt innan det blev J och jag). Han pysslade med det större delen av dagen/kvällen innan han begav sig till träningen. Själv var man en god husfru och lagade smörgåstårta. Okej, J skar bort brödkanterna och vispade grädden men resten är helt min förtjänst. Supergott blev det också. Var inte så svårt att få till, gäller bara att man gör rätt mängd.

Dessutom fick jag besked om att jag blev antagen till tyska som kvällskurs i höst. Hur ska du orka/hinna? frågar alla. Jag vet inte, men jag märker om jag gör det eller inte. Värt ett försök iaf.

Idag ska vi röja lite hemma. Vi har fått tre uppgifter var som vi ska vara klara med idag här hemma. Sedan blir det stranden med Sa, F, Mi och Se.

Världens finaste fyller år

Idag fyller världens bästa pojkvän/sambo/fästman 24 hela år!
Ett stort och kärleksfullt grattis till honom,
hipp hipp hurra!

Midsommardagens morgon 2010 i skärgården.

Snabbvisit i Polen

Hemma igen. Krakow var en fin stad och vi hade det väldigt roligt och mysigt ihop hela gänget. Auschwitz var intressant och spännande att se. Det är lite annorlunda att se med egna ögon, att själv gå in i/titta in i/testa utrymmet i smårum, mot att bara höra och läsa om det. Dessutom fick man höra nya saker som jag aldrig hört tidigare. Tom pappa som plöjt varenda bok i ämnet och sett varenda film fick lära sig nya detaljer. Han hade heller inte förstått att det var så grymt som det var, och det var större än vi trodde. Det blir en annan grej att se med egna ögon helt enkelt, svårt att ta det till sig via böcker och filmer. Ja det är svårt att ta det till sig även där. Det är i många fall rent omänskligt. Men det är ett besök jag verkligen rekommenderar.

Det finns mycket att skriva om resan. Både otroligt roliga saker, och intressanta detaljer om Auschwitz. Dessutom finns det hundratals bilder (ni vet hur jag är och det fanns tre kameror till i vårt gäng). Men det har vi inte tid med nu, för Tyskland spelar bronsmatch och mina ögon behövs på tvbilden. Det är möjligt att jag skriver mer om resan sedan, om ni så önskar.

Men nu: HEJA TYSKLAND!

Marie Antoinette

Innan jag åkte till Gotland såg jag en ny film: Marie Antoinette. En riktigt bra film, som rekommenderas. Genre: drama, nästan 2 timmar lång och barntillåten. Huvudrollen spelas av Kirsten Dunst, en skådespelerska som jag länge tyckt spelat bra.

Historien är om den österrikiska barnprinsessan som gifte sig med tronarvingen i 1700-talets Frankrike. Man får följa henne från det att hon giftes bort, för att skapa vänskapsband mellan de båda länderna, tills när fransmännen får nog av kungahusets slöseri. Måste säga att jag tycker synd om tjejen efter att ha sett denna film...

En av Marie Antoinettes och hennes nyblivna makes, kronprinsen, första dialoger:

Marie-Antoinette: So, I hear you like to make keys as a hobby?
Louis XVI: Yes.
Marie-Antoinette: And do you enjoy making keys?
Louis XVI: Obviously.

Ingen pratglad grabb det där!

IMDb: 6.4/10 31,207 votes

Cykelsemester på Gotland

Kom hem från Gotland igår kväll, hann se de sista minutrarna mellan Uruguay och Holland. Imorgon blir det tidig morgon för att resa till Polen. Så skönt att vi är där en snabbis, behöver inte så mycket packning.

Allmänt
Cykelsemestern var riktigt bra. Vi hade perfekt väder. Varmt, skönt, soligt. Men inte så varmt och soligt att det blev jobbigt att cykla, perfekt. Första dagen cyklade vi de 6.7 km till vandrarhemmet från Visby med våra 10 kg väskor på ryggarna och sedan till närmaste mataffären, 2.3 km bort. Vi cyklade hela tiden upp för den där sega backen vid hamnen i Visby, vilket inte var roligt med väskorna och den gången vi hade extrem motvind hela vägen "hem". Den gången var det så mycket motvind att när vi kom till en brant backe som slutar med en skarp sväng, det står en skylt bredvid cykelvägen "sakta farten", försökte vi rulla så fort vi kunde men kom som mest upp i gåfart. I den nerförsbacken. Puh.


De första dagarna bodde förutom vi på vandrarhemmet en barnfamilj, en amerikan och 26 motorcykelknuttar. Efter några dagar ersattes barnfamiljen av en ny barnfamilj, fler ungdomar kom, en familj med vuxna barn och motorcykelknuttarna lämnade sin plats till andra gäster.

Lördag
Andra dagen, vår första heldag, begav vi oss till stranden Tofta, 1.5 mil bort. Vi blev varnade av Elaine, värdinnan, för att ett par förra sommaren hade storknat på vägen hem. Vi lyssnade på varningen men begav oss iaf. Åt och drack ordentligt dagen innan, tog två vattenpauser på vägen dit och en på vägen hem. Drack mycket vatten på stranden och det gick alldeles utmärkt. Cyklade fel på vägen dit, så blev några km extra med en tid på 65 minuter. Hem gick galant, på 55 minuter. Vi hann hem till Tyskland- Argentina kl 16 och såg den matchen med några andra gäster i vandrarhemmets gemensamma rum. Vi missade bussen (varannan timme-trafik) till Tofta där vi tänkt besöka After beachen. Vi tog cyklarna till Högklint och Getsvältan istället.
Söndag
På söndagen for vi till snäckstranden norr om Visby. Vi cyklade galet och upp för rejäla backar. Det blev nästan 1.5 mil enkel väg. Vattnet var väl ingen höjdare men stranden och miljön var fin. Sedan for vi till Js farbror som var hemma i sitt hus på besök (bor i sommarstuga på andra sidan ön sommartid). Han bor söder om Visby. Vi fick tips om en strand i Fridhem och begav oss dit. Var en stenstrand med stora, runda stenar och fint vatten. Lite obekvämt att ligga på dock! På kvällen blev det Visby. Almedalsveckan inleddes denna dag och på dagen passerade statsministern Reinfelt oss.
Måndag
På måndagen tog vi en lugn frukost. Vi gick upp kl 8 alla dagar och denna dag skulle vi hämtas med bil kl 10 av Js farbror J. Han tog med oss till Ljugarn för att hälsa på hans fru A och deras barn S (min namne), 11 år, H, 8 år, och lilla E, 1,5 år. Så söta allihop! Jättekul att träffa dem! Vi gick ner till stranden som ligger mycket mycket nära deras hus och låg där på stranden. Stranden var som en blandning av de tre tidigare: fin sand, snäckor och lite stenar. Vattnet var underbart. Jo, det var nog stranden no 1. Sedan blev vi bjudna på spagetti och köttfärssås till lunch. De begav sig av för att fira As pappa som fyllde 75 år den dagen och vi lånade två cyklar och begav oss till raukarna i närheten. Sedan blev det bussen till Visby, och sedan hem. Inte mycket cykling den dagen, men många goda minnen!
Tisdag
Hemresedagen började med frukost och städning av rummet. Det var den enda natten jag sov dåligt. På kvällen innan hittade jag bara en lins i mina ögon. Hade den andra åkt ut utan att jag märkt det eller har den smitit runt ögat? Har ännu inte hittat någon lins i det ögat... Sedan checkade vi ut och cyklade till Visby med 10 kgs väskorna, denna gång nerför. Lämnade in väskorna i ett gigantiskt skåp i båtterminalen och lämnade tillbaka hyrcyklarna. Hängde i Visby resten av dagen, tex Botaniska trädgården. Jag somnade en stund på gräset i Almedalen. Vädret var molnigt, kvavt och blåsigt, förutom den stunden jag sov då det var riktigt varmt och soligt.
Allmänt
De två sista dagarna cyklade vi sammanlagt ca en mil. Så den stora delen cyklade vi på 2,5 dagar. Slutsumman blev drygt 13 mil.

Semestercitat:
-Det var det det.
-Nej det var B.

-Sherwoodskogen?

S, H, Empan och jag visslar i kör:
Jag -Vilken fin kör!
H (som har riktigt bra gehör) -Jo, men det var lite falskt...

Mfl...


Packning inför Gotland

Här sitter jag på golvet, eller rättare sagt mattan, med benen upp på sängkanten och ryggen mot en vägg, lyssnandes på musik från Spotify som spelas på nedervåningen. Ett fönster är öppet i badrummet och det fläktar skönt genom den öppna badrumsdörren. På min vänstra sida står en stor ryggsäck som snart är färdigpackad. Det mesta som ska i ligger däri nu. Till höger om benen står min lilla handväska, även den har i princip alla viktigheter i sig nu. Där bredvid ligger också cykelhjälmen, som ska i den stora väskan sist av allt.

Det största problemet är skofrågan. Jag har inte så många bra skor, längre. Jag har ett par hela gympadojjor, som är rätt rejäla och framför allt varma. Bra de där lite kyligare höst- och vårdagarna men kanske inte direkt om temperaturen stiger över 22 grader och jag ska cykla. Då återstår faktiskt bara ett par skor (de andra hela paren är vinterskor eller har höga klackar så de går helt bort). Det andra paret är ett par ballerinaskor. Jätteskönt när det är varmt och jag har redan cyklat några km i dem utan problem. Ballerinaskorna är självklara, de passar dessutom bra till när man ska vara något finare. Men det känns lite konstigt att inte ha med sig gympadojjor... Vädret där nere ska väl vara ungefär som i Sthlm de kommande dagarna, dvs mellan 20 och 30 grader och enda dagen det ska vara risk för nederbörd är på måndags morgon/förmiddag. Jag vet inte hur jag ska göra med gympadojjorna...

Dessutom knarrar mina gympadojjor något förskräckligt...

...men det kommer ingen märka när jag cyklar.

Filmtips

Igår började vi med att se The Boondock saints, vilket är en film med 15 årsgräns. Genre är typ thriller, drama, crime och action. Filmen är 108 minuter lång. Den handlar i stora drag om ett par tvillingar som tycker sig vara utvalda av gud för att utrota ondska. Därför gör de sitt bästa för att döda onda människor, diverse gangster exempelvis. Omgivningen vet väl inte riktigt vad de ska tycka om dessa seriemördare som härjar och dödar endast onda människor i samhället... Filmen är klart sevärd och mycket bra.

Betyg på IMDb: 7.8/10- 83 865 röster.
Tagline:
The MacManus Brothers aren't angels, they're just sent from heaven to make life a hell for all sinners.


Sedan såg vi en lite lättsammare film så att jag ska kunna sova gott. Då valde vi Stardust som är en romantisk fantasy/äventyrs- och familjefilm på 122 minuter. Den var rolig, underhållande, lättsam och otroligt gullig. Är man såld på denna genre (som jag är) är det nästan dödsstraff om man inte ser denna film. Kom på att jag blivit tipsad om denna förut av Su, för några år sedan men det har inte blivit av att jag såg den först nu. Jag borde sett den tidigare. Både jag och J kunde med ett leende dunsta i säng.

Just det, Stardust handlar om en pojke som försöker vinna en flickas hjärta. Han erbjuder sig att hämta en fallen stjärna, men stjärnan har fallit på andra sidan muren, där världen är fylld av magi. Stjärnan visar sig vara en ung kvinna som snabbt får både en häxa och en prins på halsen. Prinsbröderna är underhållande de också, framför allt spökena efter dem. Historien utspelar sig under en vecka, men det hinner hända både en och två saker på den veckan...

Betyg på IMDb: 7.9/10- 85 374 röster.
Tagline: Love is Magic.

RSS 2.0