Rasistiskt påhopp idag

Jag har mestadels kompisar med svensk bakgrund. Inte för att jag på något sätt undvikit andra härkomster utan det bara har blivit så. Sedan har ju jag ju självklart också kompisar som är allt från finskor till afrikaner, dvs där det är mer eller mindre uppenbart att de inte har endast svensk etnicitet. Dessa kompisar som inte ser "riktigt svenska" ut har jag umgåtts mer eller mindre med, beroende på person, och i olika situationer. Men jag har aldrig stött på tydlig rasism med någon av dem. Inte när jag varit med iaf. Rasism är inte okej. Men jag har aldrig upplevt det på riktigt. Förrän idag.

Sitter i godan ro i Vby City och läser en bok i skuggan på en bänk, väntar på att min mor ska komma dit. Brevid mig på bänken sitter länge en svart man. Vad jag kunde se, de få gånger jag släppte boken med blicken, satt han bara och tittade på folk. Exakt så som jag ofta gör där. Att titta på människor finner jag fascinerande.
Efter en stund ser jag ett par ben som stannar framför den svarta mannen bredvid mig. "Benen" säger "hej" till mannen brevid mig, och mannen svarar "hej". Det lät precis som att de var bekanta som bara hälsade på varandra. Jag tittade snabbt upp på "benen" och ser då en vit man i grön jacka (eller var det tröja?). Tittar ner i boken igen och börjar ta vid där jag slutade.

Den vita mannen frågar var den svarta mannen hette, och jag hör inget svar. Antagligen såg mannen brevid mig det som jag såg först några sekunder senare- att den vita mannen var påverkad av alkohol. Jag försöker också undvika tala med alkoholister ibland. En del är trevliga och bara sällskapsjuka och vill inget ont, det känner man direkt och då unnar jag dem en pratstund om jag vill. Andra är precis tvärtom.
Den vita mannen i grönt inser att han inte får något svar, och presenterar sig med sitt fulla namn. Inget ont så långt. Det är det som kom därefter som jag blev helt tagen av. Som en blixt från klar himmel säger den vita mannen i grönt:
"Det är sådana som du som kommer och förstör för oss. *paus och inget gensvar från svarte mannen bredvid mig* Det är ni som tar våra jobb och förstör".
Jag trodde inte det var sant. Hur kan en människa gå fram till en främmande och säga sådant? Döma enbart efter hudfärg? Jag inser att det här är första gången jag är med om detta, och att jag levt rätt skyddat ändå. Vetat att det fanns, men aldrig sett det IRL.

Vita mannen i grönt fortsätter anklaga den svarte mannen för fler saker innan han ger upp och går iväg några meter för att slå sig ner på en annan bänk.
Jag tittar upp på mannen bredvid mig, möter hans blick och skakar på huvudet. Försöker genom telepati be om ursäkt för den andra mannens bemötande, säga att alla svenskar inte är så. Svarte mannen bredvid mig ler och säger "Det blir så när de förstör sina liv. Ser du, han dricker ren sprit mitt på dagen". Jag tittar på vita mannen i grönt en bänk bort och ser hans coca cola flaska han tar en klunk ur. Har svårt att tro att det var vatten i den flaskan, med tanke på hur han agerade, förde sig och luktade.
Medan jag ännu tittar på vita mannen i grönt ser jag en annan vit man med långt hår gå fram till honom. Han lyfter fingret hotfullt mot vita mannen i grönt och säger "Du ska passa din tunga jävligt noga. Det ska du veta!".
"Vadå. jag har ju inte gjort något fel? Vad har jag gjort? Vad har jag sagt för fel?" svarar mannen i grönt oförstående.
Vita mannen i långt hår skakar på huvudet och går därifrån, inser att han inte kommer nå fram till mannen i grönt. Inte idag iaf.

Jag talar lite med den svarte mannen bredvid mig, innan jag läser vidare. Ringer mor och hör att hon är framme strax. Reser mig för att möta mor och tittar en sista gång mot mannen vid min sida. Säger "hejdå" med ett leende och får ett leende och ett "hejdå" tillbaka. Jag hoppades att han inte ska behöva möta fler som vita mannen i grönt. Tyvärr var det nog varken hans första eller sista gång.

Att sitta och njuta av sommarvärmen på ett torg ska vara fridfullt och riskfritt. Det ska inte involvera risken att bli påhoppad av någon som endast ser bakgrund och inte personlighet. Vad har den svarte mannen vid min sida gjort för något för att förtjäna detta? Ingenting. Han bara har annat utseende, precis som att jag har gröna ögon och brun fläck i ena. Ska jag bli påhoppad för det? Jag menar, många är vi inte som har gröna ögon med brun fläck i ena. Vi är säkert hemska människor också...

Knackat på porten har
Skrivet i slottsdammet av: Viktoriae - En "må bra" blogg där självkänsla & positivt tänkande ligger i fokus

Grattis till det oerhört bra betyget även om en poäng skillde.. kunde varit typ, 20!



Du skriver så beskrivande att jag nästan kände att det var jag som satt där och upplevde det. Fy fan. Har man hemska tankar om människor så kan man likaväl ha dem kvar hos sig själv..



(Förresten, du gav mig ett gott skratt med din senaste kommetar. Vad tror du om mig; "Viktoria den stora tänkaren", klart jag sätter lösenord ;))



Kram och godnatt!

2009-06-27 @ 00:40:39
Blogg/hemsida: http://viktoriae.blogg.se/
Skrivet i slottsdammet av: Maddo

Fy vad tråkigt! :(

2009-06-27 @ 08:41:09
Blogg/hemsida: http://dreammaddo.se/blogg
Skrivet i slottsdammet av: jayne

BRA inlägg detta, mycket tänkvärt!!!!!!

Ja du... "vita mannen" har ju förstört en del för andra människor i andra länder.. "vita mannen" tror sig ofta vara härskare över jorden...sanslöst!!!!



Ja du... jag kommer tillbaka samtidigt som de andra...dvs jag är en i mängden i allafall... ha ha ha ha



ha en skön lördag, nu ska jag ut i solen igen...tog mig bara en liten vilopaus...men ut och "pressa".

2009-06-27 @ 16:17:54
Blogg/hemsida: http://jayne.blogg.se/
Skrivet i slottsdammet av: Viktoriae.blogg.se - En må bra blogg med självkänsla & positivt tänkande

God kväll och tack för dina roande kommentarer, alltid lika trevligt att läsa dem :)



Hehe, sidan kommer antagligen att öppnas imorgon, får se, beroende om på om jag är nöjd eller inte ;) Men jag är glad för att du är nyfiken! hehe



Hoppas du haft en bra dag? Kram

2009-06-27 @ 22:16:23
Blogg/hemsida: http://viktoriae.blogg.se/
Skrivet i slottsdammet av: ida

Klart du måste se filmen, iaf om du gillar romantiska komedier :) Hoppas du haft en skön å bra helg:)

2009-06-29 @ 07:32:35
Blogg/hemsida: http://www.idapersson.se
Skrivet i slottsdammet av: Viktoriae - En "må bra" blogg där självkänsla & positivt tänkande ligger i fokus

Sv: Godmorgon.. vad kul att du skulle vilja läsa min eventuella personliga blogg! Får se hur det blir, är väldigt sugen just för att ibland händer det ju roliga saker och jag gör en del saker i photoshop m.m som skulle vara kul att visa upp!:)



Antar att du varit ute i solen de senaste dagarna och därav bristen på uppdatering? ;) Kram

2009-06-29 @ 08:05:01
Blogg/hemsida: http://viktoriae.blogg.se/

Skriv i slottsdammet här:

Går under vilket namn?:
Är du viktig?

Kontaktadress: (publiceras ej)

Blogg/hemsida?:

Värt att nedtecknas är:

Trackback
RSS 2.0