Turen och Energi

Vi fick ett samtal som sa att lille W spyr och därför kommer inte han och hans mamma kunna fira med oss. Jag och J valde därför att stanna hemma. Egentligen av flera orsaker. Det ena var att jag är verkligen så otroligt trött och det är skönt att kunna varva ner och lägga sig när det passar en själv. Det andra att jag inte hunnit med att plugga i princip alls idag. Fullt ös medvetslös hela dagen. Det tredje att om lille W bär på någon smittsam sjukdom, som någon som träffat honom bär med sig så kan jag ju faktiskt bli smittad. Och så här tätt inpå operation (11 dagar) är jag paranoid. Vill inte bli sjuk. Det var också för att J inte haft en ledig helg på många veckor utan alltid haft planer eller plugg. Ikväll kan han nu när det blev inställt göra det han känner för och han har verkligen längtat efter det.

Men vi hade redan varit och storhandlat och hade inte räknat med någon middag hemma idag så vad ska vi ta ikväll då? Vi bestämde oss för att ta tacos. J har fått pippi på det. För min del blir det ju grönsaker, bröd och ost. Möjligen pytteyttelite köttfärs. Jag gillar inte tacokryddan. Iaf så kände jag att även om jag är supertrött skulle det vara mysigt med någon efterrätt. Igår var jag sugen på after eight så jag kom på att man kunde ju ha gjort paronhalvor med after eight och glass. Nu har vi ju ingen after eight hemma. Glass har vi däremot lite. Päronhalvor var vi osäkra på. Vi funderade på att köpa det för någon månad sedan men vi kunde inte komma på om vi faktiskt gjorde det eller inte (det hade vi inte). Jag tog fram en stol och ställde mig på den för att undersöka våra översta och innersta kökshyllor.

Turen har troligen tagit sig en resa utomlands för att lämna mig här själv denna vecka. Tagit semester med Energi. För vad händer nu om inte att jag råkar stöta till en av våra favorit koppar som i sin tur rasar ner och landar på två avsköljda men inte rena djupa tallrikar på diskbänken och studsar vidare ner på golvet. Resultatet? En splittrad favoritkopp och två trasiga djupa tallrikar. Hallelujha.
Det är bara att ta fram sopskyffeln i städskåpet och sopa upp splittret då. Vänta lite? Bara? Nej nej. Som jag skrev förra helgen så är det smockfullt där inne och sopskyffeln är gömd längst inne. Detta innebär att jag står där och är superfrustrerad.

Så det fick bli en utrensning av städskåpet. Så allt står nu i trapphuset istället. Iaf lättare att minnas att ta med sig nästa gång vi ska ut ur huset...

Allt detta i ett vanligt städskåp.


TLDR: Hade otur och hade sönder en kopp och två tallrikar. Resulterade i en utrensning av städskåpet.

När tanken inte når ända fram.

De snackar om att den här veckan blir det inget gjort på jobben och att människor är tröttare än vanligt nu efter tidsomställningen. Har väl inte riktigt tänkt på det förut att jag skulle vara tröttare nu än annars. Men oavsett vad det beror på så så är det ett faktum att denna vecka är jag supertrött.

(Too Long Didn't Read (TLDR)-info, skippa detta stycke:)
Måndag och tisdag hade jag lektioner klockan 13 så jag sov till 8-9 någonting. Helt okej. Onsdagen hade jag ju lektion 8 och fick stiga upp 6.30 vilket ju är ovant. Sedan håltimme och sedan lektion igen. Sedan iväg och träffa B som var hemma på besök så man får passa på att ses och hem kom jag först vid halv 10 på kvällen. På torsdagen hade jag sedan lektion 10 så fick gå upp 8 men var då så sliten från gårdagen att jag var rätt seg. Jag bestämde mig att det fick bli en riktigt tidig kväll så att jag fick sova ikapp. Men då kom Js kusin J från norrland på oväntat besök. Och har man då inget kaffe att bjuda på så fick man sitta och snacka i vardagsrummet. Så medan J spelade dataspel satt jag, kusin J och svågern och snackade. Kvart över 1 bröt vi upp och gick och la oss. Upp 8 dagen efter och tänkte att tack gode gud att jag slutar 12 så kan jag åka hem och sova. Klockan blev 12 och jag ville inte sova så ringde Sa istället. Det bestämdes att hon, jag och K skulle fika och så gjorde vi. Sedan gick vi och kikade på systemet (hon ska på fest idag) och åkte hem och lämnade varorna. Sedan åkte vi tillbaka och hälsade på Mi (första gången jag var i hennes nya lägenhet) där även F var. Sedan satt vi där och mös och hade riktigt trevligt i några timmar. Därefter gick vi på systemet för Mi ville ha öl och sedan bröt vi upp och jag åkte hem. Åt mat och kikade på Smala Sussie. När den var slut 23.40 gick jag och la mig och somnade på studs. Idag var det upp 9.45 men vi vaknar ju alltid innan angivet klockslag pga ljuset från Wake-up lighten. Jag är fortfarande trött och seg i huvudet av allting, men fullt frisk i övrigt.
Anledningen till den tidiga uppgången idag är att morfar fyller år och ikväll ska vi fira W som fyller år idag också (och hans mamma som fyller om ungefär en vecka). Häremellan ska jag försöka plugga lite och handla, laga lunch och äta den...


Iaf så innebär detta altet att jag är slut i huvudet. När jag är slut i huvudet säger jag korkade saker. Helt klart korkade saker. Klassikern är ett par år gammal och jag skulle förklara för mamma och J hur trött jag var: "Jag är helt slut. Både psykiskt och mentalt". Det har de aldrig retat mig för sedan dess.

Denna vecka finns det liknande citat. Idag sa jag "Omnöje fördröjer!" istället för "ombyte förnöjer"...
I torsdags när jag snackade med kusin J och svågern sa jag "Ja, men det här med raser... och religion... och... ehm etnicitet och ja sådant. Ja, raser, religion och... etnicitet... Som stater ja kan, ja med raser, religion och etnicitet. Ni vet. Grupper... som ja..." Jag gav upp och hämtade författningstexten och slog upp det jag ville få sagt. "Ja, jusste, det var det jag menade. Folkmord".
Värdens bästa definition på begreppet folkmord, inte sant?

Grattis morfar och Wincent!

Stort grattis på morfars 81 årsdag!
Han leve, hippphipp hurra!!!

Grattis till Wincent på hans första födelsedag!
Han leve, hipphipp hurra!!!Så tokigt det kan bli

Vi hade en föreläsning i måndags om internationell tvistelösning av en gästföreläsare vid namn Pernilla Nilsson. Som på många andra företag så förkortas namnet och på schemat står det då "PENI" istället för hela namnet. Pernilla hade inte lagt upp OH-bilderna på hemsidan men lovade att göra det. Hon skulle dock ta bort dem om en vecka så vi fick spara hem dem innan dess.

Idag är det onsdag och imorse kom jag på att jag inte laddat hem OH-bilderna än. Jag tog upp almanackan för att skriva ner det där som en påminnelse men när jag stod med pennan och almanackan i högsta hugg hade jag glömt vad jag skulle skriva. Till slut gav jag upp och la ner sakerna igen.

På vägen från universitetet kom jag på det igen och tog upp pennan och almanackan. Jag var påpälsad uti fingertopparna. Farmor hade varit stolt över mig om hon sett mig, hon frågar nämligen alltid om jag klär mig ordentligt. Varma skor, höstjacka, mössa och tumvantar var på. Halsduken låg i väskan, den är bra att ha på morgonen men på dagen klarar jag mig utan än så länge. Så kallt är det ju inte.

Så där sitter jag och ska skriva en påminnelse. Utrymmet att skriva på är rätt smalt och "internationell tvistelösning" är ett långt begrepp. Jag iddes inte ta av mig tumvantarna heller och kände mig rätt klumpig där jag satt med blyertspennan i den stora vanten. Så jag bestämmer mig för att korta ner det så mycket jag kan istället. Jag brukar köra en del förkortningar i almanackan.

Det var dock först när jag skrivit klart och läste vad jag skrivit som jag insåg vad som där egentligen stod.

"Ladda hem Penis bilder"

Sedan tokfnissade jag för mig själv fyra tunnelbanestationer och längre därtill.

Ett dygn i mitt liv

Igår kväll gjorde jag något jag aldrig brukar unna mig i terminerna. Jag slog upp pärmarna på en icke studielitterär bok och började läsa. Det är ju så härligt att ligga där och läsa innan man somnar. Jag har bara en bok hemma som jag inte har läst, så valet fick falla på den boken då. Den heter Tills dess din vrede upphör och är precis så gullig som den låter. Dum som jag är så läser jag den precis när jag ska sova. Först var jag tvungen att läsa något kapitel till, för där jag ville sluta var det så läskigt så jag skulle ha drömt mardrömmar. Fick läsa vidare tills jag hittade ett kapitel som inte lämnade en i en "cliff-hanger" i sin värsta sort. Så skulle jag somna och det gick ju inte direkt bra. J var här nere i vardagsrummet och såg på MMA matcher. Till slut kände jag att han måste komma upp, jag skulle inte kunna somna utan honom.

Så jag ropade. Inget svar, ingen rörelse eller ljud som antydde att han hört mig. Jag ropade lite högre. Fast så högt kan man ju inte ropa när klockan är över midnatt även enligt vintertid. Jag stampade med foten i golvet. Det funkar alltid. Men inget händer. Jag stampar hårdare och intensivare. Inget händer.
Till slut lämnar jag den varma sängen och ställer mig i trapphuset och ropar. Då hör jag ett "huh?" och jag hör direkt att det där är en J som är nyvaken. "Sitter du och sover vid datorn när jag ligger uppe här och är rädd och väntar på dig?! Nu får du komma upp, jag måste sova!".
Som den underbara sambo han är kom han sömndrucket uppför trappan, borstade tänderna och dunsade i säng. Jag placerade honom så som jag ville ha honom och la hans arm om mig. Det kändes tryggt. J somnade direkt. Jag somnade väldigt snart.

Idag på förmiddagen började jag läsa min andra kurslitteraturbok. Den är på 62 sidor om man tar bort alla sidor man inte behöver läsa. Den är kortare än en vanlig bok, alltså mindre hög. Den har luftigt skrivna sidor och en del illustrationer. Den tänkte jag ha läst ut idag. För tillfället har jag ungefär 25 sidor kvar att läsa.

Sedan tog jag faktiskt och ringde till min arbetsgivare (privatlärarjobbet) och sa upp mig. Pga operationen har jag inte kunnat ta något uppdrag denna termin, då de flesta elever vill ha någon för en termin åtminstone. Nästa termin har jag en mördarkurs på 22.5 hp (en termin är 30hp) och jag kommer inte kunna lägga den tid jag vill på varesig studierna eller jobbet om jag har en elev då. Det känns inte rätt mot varken eleven eller mig själv.
Men det gick bra, jag ligger kvar i systemet så om jag ringer om ett år och vill ha uppdrag igen så blir det nog inga problem. Men det står att jag har slutat och de kommer inte höra av sig om några uppdrag. Skönt att ha det ur vägen. Slipper ha det över sig.

Sedan var det föreläsning. Efter det åkte jag hemåt men gick av tidigare och handlade lite småkrafs. De bjöd på små tunnbrödbitar med räkost och gurka och jag tog så klart för mig. Jag älskar just det tunnbrödet också. Det var så gott så jag kunde knappt tänka på annat när jag plockade på mig varor. När jag betalat och lagt ner varorna i ryggsäcken kom jag på att jag glömt köpa den där enda måste-varan. Är det inte typiskt? Jag ringde J och han får ta det på vägen hem från träningen, tur att jag har honom.
Sedan gick jag hem därifrån. Får passa på när det är ljust att gå i skogen. Så himla fint i naturen.

Nu ska jag kolla vidare här och sedan ska jag läsa klar de där sista sidorna jag har. Fast J ska träna ikväll så jag får lugn och ro då. Mina chokladbollar är utsökta för övrigt. Måste nog ta en runda till kylskåpet och smaka på en till...

Söndagen totalägde lördagen

Igår och idag är som natt och dag. Ni kommer nog snart förstå vad jag menar.

Igår gjorde jag i princip detta:
 • sov,
 • läste i boken (50 sidor),
 • gjorde och åt middag i form av ost- och skinksallad med hjälp av J (ingen lunch förutom lite frukt),
 • läste tidningar på internet,
 • såg på delar av senaste debatt och på Skavlan (internet-tv),
 • hämtade Js lillasyster från ett Halloweenparty hon var på.
 • Sov.


Idag har jag gjort lite mer och nyttigare saker.
Jag började dagen med att äta frukost och läsa tidningar på internet och läsa i boken. Övergick till att frosta av och inventera frysen, som tidigare var smockfull.

Inte längre smockfull.
Läste vidare. Övergick till att göra 45 stycken chokladbollar. Både med pärlsocker och kokos.


Läste vidare. Plockade undan lite för att sedan övergå i middagslagning. Även denna dag bestod lunchen av frukt.
Middag blev pannbiffar, lök, gräddsås, potatis, lingon, saltgurka och rivna morötter.

Allt står med locket på för att J inte kommit hem ännu. Svårt att överraska någon med färdig middag när han inte har en aning om när han kommer hem... Men nu kan det väl inte vara lång stund kvar?

Medan jag passade maten på spisen satt jag på en stol i köket och läste. En stund senare råkar jag lägga en kniv på ett mycket dåligt ställe och så fort jag vänder ryggen till så rasar den ner mot golvet (tur att inte jag har barn). Där måste den ha studsat på skaftet för när jag ska se efter vad som ramlat ner ser jag detta:

Så läste jag ut boken. Äntligen.


Utöver detta har jag pratat i telefon, smsat och gjort diverse andra småsaker. Känns som denna dag blev väldigt mycket mer effektiv. De 50 sidorna idag kändes mycket färre än gårdagens, då allt bara var trögt. Om inte annat så var denna dag mycket roligare än gårdagen.

En sak i taget

Jag och J har kommit fram till att vissa saker behöver göras. Sådana där tråkiga saker som man alltid väljer bort när det finns valmöjligheter. För att det inte ska kännas överväldigande så tänkte vi att man kan göra en sak per helg. Det är ju inte så farligt.
Det vi behöver göra är:
 • Frosta av och inventera frysen i köket.
 • Inventera den korg med varor vi har i frysen i källaren.
 • Inventera köksskåpen.
 • Städa städskåpet (ja det är kaos där, jag kan inte ens få ut sopskyffeln).
 • Panta burkar/flaskor och kasta kartonger, mjölkförpackningar, tidningar, glas och lampor osv i sina diverse behållare. Tänk om man var en dålig människa och inte källsorterade, vad lätt det vore...
 • Städa ur utrymmet under trappan så vi kan använda det till något vettigt. (Mitt fel att det är kaos där, därmed inte sagt att resten är Js fel).
 • Städa i garderoben i hallen.
 • Rensa avloppet under badkaret så att vattnet rinner ner snabbare, och detsamma i handfatet där i badrummet.
Det var nog det... 8 städningar- 8 helger. Vissa saker går ju dessutom in i varandra, tex så när vi gjort oss av med källsorteringen och pantat så har vi ju i princip rensat bort det mesta i städskåpet då det förvaras där. Så egentligen kanske man kan se det som 7 saker och 7 helger. Dessutom skulle det inte ta lång tid att inventera i frysen där nere, så mycket varor är det inte.
Och håller vi den här planeringen så är vi klara flera veckor innan jul, vilket skulle underlätta julstädningen!

Dock så har J väldigt mycket den här helgen, han har inlämning i kväll och jag såg honom knappt igår. Så denna helg skulle det inte bli något av det hela. Sedan är det ju så att en helg i november kommer jag vara nyopererad och då kommer inte direkt jag ta kommandot och städa. Eller man vet ju inte, kanske är så himla tråkigt att ta det lugnt att jag inte vill något hellre.

Så när jag hade läst dagens första 10 sidor av litteraturen klart firade jag genom att frosta av och inventera frysen här uppe. Så nu är det frostfritt och massor av utrymme för våra varor (det var smockfullt tidigare). Jag har kastat innehållet i matlådorna som vi gjorde i våras och som aldrig fick hamna i våra magar och lagt tillbaka det som troligen går bra att äta fortfarande. Kul att vi har en påse med bär i frysen som jag glömt bort. De fick vi i somras någon gång...

Så när J kommer hem ikväll hoppas jag att han blir glad över min lilla överraskning!
Punkt ett på listan- check!

Slänger munkaveln

100 sidor är det tänkt att jag ska läsa i helgen, 50 av dem idag. Och läsandet har gått bra, tills jag tog mig en kort paus- som visade sig bli en lite längre paus...

Iaf så har nu min broder ändrat sin status på facebook, så nu får det väl antas vara officiellt då. Dvs, munkaveln kan äntligen lossas från min mun och jag kan äntligen skriva på Internet vad jag vetat i 10 dagar.
Så här skrev jag för sex dagar sedan "Som tur är har jag ett mål till nästa sommar, som nog kommer se till att både jag och J äter rätt och rör oss ordentligt. Det är dock inte Beach 2010 som lockar utan något annat. Och då måste man ju vara sitt vackraste jag, tihi. Observera att vi inte ska gifta oss, kom på att det kunde låta som det. Nej, nej. Det här är något annat." här på bloggen. Nu kan jag äntligen berätta vad jag menade.

Min yngste storebror ska gifta sig!

När jag fick veta det blev jag så glad att jag började gråta...
Så nu vet ni varför jag vill se vacker ut nästa sommar. Bröllop och bröllopsfest vankas, och även om man inte får överglänsa bruden (men hon kommer säkert vara supersöt så det är ingen fara) så vill man ju vara fin.
Det är väl ändå en rätt bra morot för att äta rätt och röra sig under våren?

Dessutom ska min ena morbror gifta sig i vinter, och bröllopsfesten är nästa sommar den med. Så samma sak gäller där.


Det vankas fler kräftskivor med min bror och hans fästmö!
Nästa gång är det dock troligt att det är brodern och hans fru som är på plats.

Dessutom vill jag passa på att gratulera min brorsdotter L som fyller 2 år idag!
Och min kusin E som fyller 9 år!

Första Sushibiten

I helgen var vi bjudna över till Js familj. Hans farmor och farfar från norrland var där också.
Det bjöds på sushi. Eller, de frågade om jag kunde tänka mig det till middag och eftersom J såg ut som en pojke på julafton, hoppade jämfota och klappade händerna samtidigt som han skallade "sushi, sushi, sushi" så fick jag väl ge det en chans då.Kom ihåg nyårslöftet tänkte jag och förbannade mig själv för att ha berättat för andra om det. Jag kände mig inte alls redo för sushi. Men vad gör man inte för kärleken. Dessutom var det inte rå fisk det var frågan om, utan rökt lax. Ja, då fanns det väl inte så många hinder kvar. Förutom att jag inte gillar tillagad lax heller.Jag greppade tag om en sushirulle, eller vad de nu kallas, och till slut övertalade jag mig själv att stoppa in den i munnen. Den fyllde hela min mun! Den var gigantisk! Observera att jag faktiskt har en väldigt liten mun. Det är inte mycket som får plats i den (tom min tunga är för stor för munnen egentligen, det konstaterade en tandläkare för några år sedan och är tydligen ärftligt).
Så där satt jag som en hamster med kinderna uppblåsta och munnen fullsmockad med en sushirulle, om det nu heter så. Nästan hela Js familj satt runt bordet liksom hans farmor och farfar, som man ju helst inte skämmer ut sig inför. De tittade med intresse på mig och jag kände bara ånger. Ånger att jag inte valde rattatouille istället. Ånger att jag valde detta till nyårslöfte. Ånger att jag berättade om nyårslöftet för folk!

Så var jag tvungen att tugga. Jag passade på att göra det när alla andra börjat titta på sin mat igen. En tugga, två tuggor. Laxsmak. Avokadosmak. Sjögrässmak. Det blev bara för mycket. Jag fick en kräkreflex och slängde huvudet mot Js knä, som i sin tur försökte få bort mig därifrån. Underligt nog.
Men jag höll inne sushin och J rusade bort för att hämta hushållspapper. Jag tog tacksamt emot biten och föste ut sushidelarna i pappret med tungan och slöt igen pappret. Under tiden tog J min andra sushirulle, eller vad det heter, från min tallrik och tuggade i sig den.

Js pappa slängde fram två ostmackor till mig, och jag tuggade i mig lite gurka. Ingen nöd på mig. Men vilket illa valt tillfälle att agera på detta vis...

Fråga juristen

Idag verkar vara "Fråga juriststuderande"s dag. Har nämligen fått två juridiska frågor under dagens gång från olika håll. Den ena rörde arvsrätt och den andra köprätt. Kul att man kan få användning av sina kunskaper även i vardagen och hjälpa andra som känner sig orättvist behandlade. Tänk vad lite man vet om sina rättigheter som svensk medborgare egentligen. Jag visste iaf inte ens en bråkdel av det jag vet idag, 1 1/3 termin senare.

Annars så har jag alltså efter 11,5 timmes sömn i natt varit på föreläsning för den nya kursen Folkrätt (som inte har något med oss vanliga människor att göra utan stater) och läst i den nya kursens huvudbok. Den är rätt lättläst tack och lov, då kursen endast är på just under en månad. Tre böcker ska läsas under denna tid. Jo jo, visst läser man mycket som juridikstuderande, inte så mycket nöjesläsning dock. Även om det är rätt intressant det här också. Inte som en deckare av Stieg Larsson direkt men intressant.

Huvudvärken är hanterbar och faktiskt tillbaka på måndagens nivå. Det går åt rätt håll med andra ord.
Jag har en föreläsning per dag den kommande veckan, vilket jag längtade efter under Statsrättens sista veckor. Lite ordning och reda. Något som ser till att man kommer igång och ut om dagarna. Så jag får inte gnälla på det.

Nej nu ska jag göra annat. På återhörande.


Huvudvärk

I söndags fick jag en liten liten antydan till huvudvärk. Den var så liten att jag mest glömde bort att den faktiskt var där hela dagen.
På måndagen tilltog den lite grann men inte var det något att tänka på. Jag hade fullt upp med mitt. På eftermiddagen blev den dock så kraftig att jag la mig på soffan och sov en timme. Det lindrade lite och huvudvärken var hanterbar efter det.
Det blev tisdag och huvudvärken fanns tydligt där innanför skallbenet men jag klarade av att fungera med den. På kvällen tog jag mig en promenad (det var halvmörkt ute men i skogen var det riktigt mörkt så nu vågar jag inte gå där längre på kvällarna/mornarna). När jag kommit hem och varit hemma en stund tilltog det ännu mer. Redan klockan 22 gick jag och la mig i sängen för natten. Vilket är ovanligt tidigt då jag skulle upp vid 8. Jag somnade efter någon halvtimme och sov till klockan 4. Gick upp och drack lite vatten och somnade om. Vaknade 8 av klockan och ställde om den till 9.
Klockan 10 över 9 gick jag upp. Huvudvärken är hanterbar men varför vill den inte försvinna?! Jag behöver ju mitt huvud.


Utländska smycken

Jag har en liten dröm att någon gång i framtiden flytta utomlands en tid. Det hela problematiseras av att jag inte gärna lämnar J bakom mig när jag sticker. Som tur är vill ju även han flytta ut i världen en tid, så vi har iaf en delad idé. Även om jag tänker mig ett år eller så, och han ett par år.
Sedan hjälper det inte direkt att vi båda sitter på långa utbildningar som vi inte har någon vidare lust med att skjuta upp. Visserligen skulle jag kunna plugga utomlands sista året på utbildningen. Då jobbar J förhoppningsvis och om han nu kunde få jobba på annan ort skulle det funka. Men ni märker, det blir komplicerat och försvårat. Vi får se om det någonsin blir av.

Det är därför jag tycker det är så roligt med svägerskan som flyttat och pluggar i England numera. Hon har verkligen tagit det där steget och förverkligat en dröm.

En annan som gjort det är Bettan, eller Bettie som hon kallas i USA. Hennes blogg har jag snart följt i 2 år. Hon flyttade dit för kärlekens skull, så det blev inte lika knepigt som det skulle vara för mig. Hon har iaf en egen smyckestillverkning. Jag har kikat in där några gånger på alla namnsmycken. Varje gång blir jag så glad över att jag föredrar silver framför guld, för guld ska ju alltid vara dyrare. Idag kikade jag in igen, då Bettie tipsade på bloggen om två nya smycken och dessutom tipsade om att det var 10% rabatt. Så jag kikade lite och pang. Vissa saker träffar bara så rätt.
Den här hade jag inte sagt nej till:


Fast det ska ju stå Sara&Johan då.
Kostar 699kr inkl. frakt.

Ny header

Dags att uppdatera webläsaren genom att trycka F5. Jag har bytt ut bilderna i headern till några som passar mig bättre. Resten är som vanligt.

Första bilden är en bild som min kusins pappa tog juldagen 2004 på mig och J. Kvalitén är inte den bästa men det är första gången som J träffar min stora feta högljudda släkt och ett av de första korten på honom och mig tillsammans.
Andra bilden symboliserar min dagliga sysselsättning: studier. Så där ser jag helt enkelt ut om dagarna. Håret i en knut på huvudet, böcker och anteckningsblock framför mig och penna i högsta hugg.
Tredje bilden är på mig och J igen. Den togs 200...6? Så lätt att glömma, men jag tror det var andra sommaren. Det är den bästa bilden på J och mig enligt mitt tycke. Färgerna är så fina och vi likaså.
Två bilder på mig och J, för att J är mycket viktigare än så mycket annat. Vår kärlek är så mycket mer värdefull än mycket annat.
Fjärde bilden är det mål jag har. Mitt nya jag. Jag, som innan augusti 2009 inte hade cyklat på 7 år, har börjat cykla igen. Jag bestämde mig för att det ska vara roligt. Jag ska cykla helt enkelt. Så det får bli en påminnelse under vintern att när våren anländer så ska jag stiga upp på cykeln igen och utnyttja dess möjligheter så mycket det bara går!


Och nu då?

Jag fick en fråga om hur vi ska fortsätta nu när dieten är över. Den frågan har jag fått IRL några gånger också. Det är klart att vi inte kan gå tillbaka till de gamla vanorna helt och hållet. Isf har ju den här dieten varit ganska värdelös och vi kommer gå upp i vikt och mått igen.

Startskottet till dieten var faktiskt att J skulle gå ner till viktklassen under den där han låg nu, så att han hamnar i övre delen av den viktklassen när han tävlar istället för att vara mitt i klassen över och riskera möta de tunga herrarna. Idag ligger han ungefär ett kg över den viktklass han vill vara i, och det på kvällen, så när han väger in sig på morgonen innan frukost ligger han på rätt sida om strecket. När han började dieten hakade jag på för jag har ju märkt av en viktuppgång det senaste året och ja, klart man inte vill se sig själv som större än man tycker att man borde vara. Men det var bara att se sanningen i vitögat och göra något åt saken.


Det vi har lärt oss och kommer ta med oss "post diet" är att man inte behöver äta så stora portioner som vi har gjort. Jag måste lära mig att ta så mycket mat som jag vill ha, inte så mycket att det ser bra ut på tallriken- det blir för mycket. Vi kommer lägga undan mat innan vi tar för oss. Tex då vi lagat mat för 4 portioner så plockar vi undan hälften och äter det som finns kvar. Vi har alltid tyckt att portionerna i recepten varit så små, men det kanske var vi (framför allt J) som var glupska?

Vi kommer inte alltid servera mat med ris, pasta eller potatis. Pannbiff gick ju alldeles utmärkt att äta utan potatis. Kycklingen var supergott utan ris. Man måste inte ha den där billiga utfyllnadsmaten till varje måltid, om bara huvudrätten (kött/kyckling/fisk osv) finns i tillräcklig mängd och man kan fylla ut det med sås och sallad.

Jag kommer definitivt göra mitt bästa för att vi ska handla hem lika mycket frukt och grönsaker nu som under dieten. Det har varit jättebra för oss att äta mer sådant. J som inte ens har tyckt om grönsaker åt ju det till varje måltid under 3 veckor utan att gnälla. Han har nog fått upp ögonen för nyttan som dessa, inte alltid så goda (enligt hans tycke), gröna saker tillför kroppen.
Resultatet av detta kommer bli att vi kommer äta sallad som huvudrätt oftare nu, tex ost- och skinksallad, kycklingsallad osv...

Vi har vågat testa nya maträtter, ge oss in på nya outforskade områden och experimenterat. Det hoppas jag att vi fortsätter med. Det är ju också ett nyårslöfte för mig detta år.

Vi har ätit frukt
som komplement till frukosten, det borde vi fortsätta med trots att jag idag åt smörgås med ost och gurka på. J åt youghurt. Det har varit en bra start på morgonen med en grapefrukt, kiwi eller något annat sådant. Rekommenderas.Vi har ätit mer nötter och frön. Jag åt solrosfrön till bion i fredags, gick lika bra som en påse Gott och blandat. Jag har ätit morot- och gurkstavar framför tv, går lika bra som choklad. Det är tuggandet och plockandet som jag är ute efter, ofta inte själva smaken.

Jag har lärt mig att dricka ren mjölk. Förut hade jag alltid i chokladdryckspulver. Idag blev det ren mjölk till frukosten, obóyen fick stå kvar på hyllan. Den är faktiskt onödig. Det är väl inte någonting nyttigt i Obóy, eller?

Det är många småsaker som har ändrats och som vi ska försöka hålla kvar vid.
Påminn oss gärna om vi slinter och glömmer bort vad vi lärt oss.

Som tur är har jag ett mål till nästa sommar, som nog kommer se till att både jag och J äter rätt och rör oss ordentligt. Det är dock inte Beach 2010 som lockar utan något annat. Och då måste man ju vara sitt vackraste jag, tihi. Observera att vi inte ska gifta oss, kom på att det kunde låta som det. Nej, nej. Det här är något annat.

Dieten avslutad!

Nu är den över efter 20 dagar. Det var inte så jobbigt när man kom över de första dagarna. I slutet var det jobbigaste att inte kunna göra saker spontant som har med mat att göra. Tex har jag inte kunnat fika eller äta ute. Inte ens dryck har jag kunnat unna mig på stan då jag bara druckit vatten och mjölk.

Slutresultatet för J är minus 4 kg.
Slutresultatet för mig måttmässigt är (på 17 dagar):

Mage smalast -5 cm

Mage tjockast (över lovehandles) -5 cm

Höft -1 cm

Under byst -2 cm

Byst -1 cm

Stuss -3cm

Och för några dagar sedan drog jag på mig ett par jeans som jag inte använt så mycket då de inte alls är strechiga och på senaste tiden varit svåra att knäppa. De flög upp över höften på mig och knäppte sig utan problem. Efter några timmars användning syns knappt några märken alls över magen. Visst är det härligt?

Och belöningen blev alltså detta:

Fyll i-lista

Nämn något som gjorde dig glad igår: Att tala med en "utomstående" som förstår.
Vad gjorde du kl 08 i morse? Sov sött
Vad gjorde du för 15 min sedan? Var på toa.
Det sista du sa högt? "Okej, men säg till när du hittar något som verkar bra så får du berätta om det då så får vi se vad jag säger".
Det senaste någon sa till dig: "Mmm".
Vad har du druckit idag? Mjölk, körsbärslikör, Coca-cola med is och citron.
Vad var det senaste du åt? Riven mörk choklad som var över efter efterrätten.
Vad var det senaste du köpte? Köpte lite småsaker på Coop: mjölk, bröd(!), gräddfil m.m.
Vad är det för färg på din ytterdörr? Brun.
Vad är det för väder hos dig nu? 2 plusgrader och bläcksvart.
Godaste glassmaken? Choklad med chokladbitar.
Tror du på kärlek vid första ögonkastet? Ja.
Sover du tungt? Ja oftast numera.
Drömmer du mardrömmar? Nä, inte särskilt ofta.
Trivs du med ditt jobb? Pluggar, och jag älskar det.
Favoritklädsel? Jeans och T-shirt.
Favoritlåt just nu? Ingen speciell.
Vad ser du om du tittar till höger? Resten av vardagsrummet, en del av köket och trapphuset.
Vad gör dig glad just nu? Friheten och ron som jag känner nu. Har ju semester och det känns så skönt att få unna sig lite annat som faller bort i vardagen.
Vad ska du göra härnäst? Mysa vidare med J.
Höger eller vänsterhänt? Höger.
Humör just nu? Typ 8 på en skala på 1-10. Lite för mätt för att få högre betyg.
Favoritgodis? Choklad, så klart.
Kläder just nu? Myskläder.
Semesterplaner? Oj. Har en del hemligheter på lager här så det får vänta tills det är bestämt (dröjer ett tag).
Hur många kuddar sover du med? Ett stycke.
Morgon eller nattmänniska? Varken eller. Snarare dag.
Vad är viktigast för dig? Att trivas med mitt liv.
Är du kittlig? Nej.... okej, ja.
Snarkar du? Nä, men kommer göra när jag är svullen efter operationen.
Stjärntecken? Vädur.
Äckligaste insekten? Oj det varierar. Ibland är jag värsta mesen bara för en "långben"-spindel och ibland kan jag ta vad som helst utan att det rör mig.
Stökigt eller välstädat? Alltså. Jag vill ha välstädat, men det blir sällan så.
Vad längtar du mest efter just nu? Att bli mindre fullproppad i magen. Shit vad mätt jag är och då började jag ändå äta 18.45...

Fredag och lördag

Igår var det en ledig dag. Jag började dagen med att städa undan lite grann. Ville egentligen göra mer men det blev inte av eftersom jag sedan mötte upp Sa och sprang i affärer. Jag åt matlåda och frukt på McDonald, vilket det kändes som att man inte fick... Nåja, jag åt det iaf. Sedan åkte vi hem till Sa en stund och jag fortsatte vidare till mor och far. Var där en stund och snackade mest med fadern i huset. Åt blodpudding och åkte hem. Träffade J i en timme ungefär innan vi stack åt varsitt håll. Han till träning och jag för att möta Empan. Vi gick på bio och såg Flickan som lekte med elden. Innan bion träffade vi på Sa och hennes pojkvän F, som jag tidigare inte träffat. De skulle se Bröllopsfotografen.

Flickan som lekte med elden var en sevärd film. Tråkiga med att ha läst böckerna först är ju att man kommer på vad som händer innan filmen hinner dit. Men men, den var bra.
Tidningen Millenium såg jag med nya ögon. En del av tentan i torsdags var tryckfrihetsrätt, vilket gjorde att jag automatiskt började analysera vad som gäller. De diskuterade om de skulle ta in en viss artikel i nästa nummer och jag konstaterade att den som har ansvar för artikeln är utgivaren vilket senare framkom vara Mikael Blomqvist. En man begärde källskydd, och har därmed rätt till anonymitet. Jag rabblade automatiskt upp lagrum på lagrum.
Empan bredvid mig som ju är teaterapa (Empan är ju hon i Panta mera reklamen med det stora lockiga håret) tänkte på helt andra saker. Studerade namnen på regissören, och andra viktiga personer. Kollade hur välspelade scenerna var, hur de agerar.
Ja, visst påverkas man mycket. Sättet att se en film varierar uppenbarligen mycket per person.

Idag har jag börjat dagen med städning. Sedan blir det baka deg. Kanske ska möta upp mor som vill ha sällskap i sin jakt på diverse höst/vinterkläder. Sedan blir det kanske lite plugg. Jo jo, nästa kurs börjar på tisdag men ju bättre förberedd man är desto lättare blir det.

Middag idag är iaf då dieten upphör. Innan dess ska J väga sig och jag mäta mig för att få slutresultat.
Ikväll ser menyn ut så här:
Hembakad pizza, från grunden.
Vaniljglass med körsbärslikör.
Lite choklad.
Dryck: coca-cola.

Inget av detta har vi kunnat äta på tre veckor. Undrar vad magen säger. Undrar hur det smakar...

Statsrättstentan bakom mig

Tentan avklarad och det känns jättebra och skönt. Känner mig nöjd med mina svar och att ha det bakom mig. Som vanligt hade jag god tid på mig. När det var en timme kvar hade jag skrivit klart. Gick då på toa, åt banan, drack lite vatten och sedan kollade jag igenom frågorna och mina svar. La till lite på några ställen, saker som jag kommit på allt eftersom. När det var 10 minuter kvar lämnade jag in tentan och fyllde i en kursutvärdering som jag lämnade in.
Så, gott om tid för mig med andra ord.

Sedan väntade jag in pluggkompisen S och vi åkte till tcentralen och gick därifrån till Stora Mossen, drygt 7 km. För en vecka sedan gick jag från Odenplan till Stora Mossen, precis 6 km. Så skönt att känna att man kan ta sig tid och göra sådant nu igen. Jag är fri!
Fredag till måndag är lektionsfria. Nästa kurs börjar på tisdag. Tänkte börja läsa lite av böckerna under dessa dagar, men annars ska jag njuta lite av det som får bli mitt höstlov.

Nej, nu blev jag trött. Ska vila lite en stund. Klockan stod på 7 imorse och det är jag inte van vid. Men Wake-up lighten fungerar så jag vaknade av ljuset lite före 7 istället. Mycket skönare. Satte mig i sängen. Ställde om larmet, släckte lampan och lät J ligga kvar utan att han hann vakna helt.

Jag efter sista C1an tentan. Helt överlycklig över att ha sommarlov.
Riktigt så glad är jag inte idag. Har ju tre kurser kvar denna termin= 3 tentor. Men det känns skönt iaf så klart.

Dan före dan

Kan inte fatta att imorgon är det dagen D. Som jag har längtat. Nästan som ett barn på julafton. Ska verkligen bli så skönt att ha detta bakom sig. Har gjort den näst sista ex-tentan och det började riktigt riktigt bra. Den femte och sista frågan däremot gick åt helskotta (kan bero på hunger, trötthet och irritation att behöva upprepa massa saker i varje tenta) och drog ner snittbetyget. Men vad är det de brukar säga? Om generalrepetitionen går dåligt går premiären bra?

Nu har jag lunchrast och därefter är det den sista tentan och sedan är det slut! Då finns det inte mycket mer att göra. Ikväll är det match och jag följer vår gamla mentors råd från förra terminen att göra något helt annat kvällen innan tenta. Jag brukar ta ledig kvällen innan faktiskt och det går ju bra ändå dagen efter.


Annars så har jag och J satt sluttid på dieten: lördag vid middag. Middagen innehåller alltså bra mycket mer kolhydrater än vi ätit på länge. På lördag kväll har dieten pågått i 20 dagar. Nästan 3 veckor med andra ord. Det har gått bra, gett resultat och vi mår bra. Men det ska bli så gott att få äta vissa saker igen. Vi pratar om det ibland. Jag har tröttnat på youghurten på morgonen och J förstår inte varför. Jag kan äta samma (okej, likadan) smörgås varje morgon i åratal utan att tröttna men tröttnade på youghurt efter två veckor? Japp.
Så frukostmacka, yummie!
Vi är sugna på pizza också. Så det blir nog middag på lördag. Efterrätt blir glass med likör, som J har gått och drömt om i ett par dagar nu. Och jag köper nog hem lite choklad och får se hur det smakar efter över 3 veckor utan. Och läsk, coca cola. Har inte varit utan läsk så här länge på.. länge. Otroligt.

Men eftersom vi faktiskt äter mindre portioner nu än vanligt så får vi akta oss så vi inte köper för mycket! Och att vi inte chockar magarna för mycket. Stackarna har ju vant sig vid dieten nu och så kommer vi och slänger i oss massa kolhydrater bara så där. Vi kommer dock i fortsättningen ta lärdom av dessa tre veckor och äta mindre ris/potatis/pasta till maten, mer sallad och frukt, ta mindre portioner och lägga undan till matlådor först och sedan ta mat själv osv...

Nej, lunchrast var det ja. Då måste man ju äta lunch också! På återhörande.

Tentamens tankar

Nu har jag lunchpaus här. Igår och idag sitter jag för ovanlighetens skull hemma och tentapluggar. Orsaken är så enkel att jag gör tentor som ligger på hemsidan och jag orkar inte skriva ut dem... Men jag är duktig och håller mig borta från leksidor, ex bloggen, när jag inte har lunchrast. Lunchrast är nämligen ofta den enda rast jag tar när jag tentapluggar. Denna tenta är 3 timmar lång. Så blir tre timmar på förmiddag med en tenta, sedan lunch, sedan tre timmar till med en andra tenta. Om det nu tar tre timmar att göra tentan, jag är alltid snabb så brukar vara klar i god tid innan. När jag gör gamla tentor brukar jag alltid få lägre betyg än när jag gör dem på riktigt. Så om trenden håller i sig kommer det här gå bra på torsdag. Nöjd med mina resultat hittills. Har en del luckor som jag behöver täppa till men det är ju en och en halv dag kvar att plugga på. Sedan behöver ju inte det området komma på tentan sedan heller...


Pluggbild. Så här sitter jag dock inte nu.

Annars så längtar jag verkligen till torsdag klockan 12. Ska bli så skönt att ha det bakom sig. Inte för att jag har någon direkt tentaångest (men man får spela med sina pluggkamrater ibland när de håller på att flippa ur. Om jag säger att det är lugnt och att jag sover bra och är trevlig här hemma, ja då flippar de ur ännu mer) men den här kursen är så seg! Den tar ju aldrig slut. Och om det är något man drabbas av är det dåligt samvete för att man inte sitter 10 timmar om dagen och råpluggar de här sista 2 veckorna innan tentan. Jag har kört på 4-6 timmar per vardag och oftast helt fria helger (pluggade denna helg några timmar, mest för att döva det dåliga samvetet). Så visst hade jag kunna lagt ner mycket mer tid. Jag hoppas det går vägen ändå. Mardrömsscenariot är att få underkänt (för mina pluggkamrater brukar B, godkänt, vara värst för då får man inte göra om) eftersom omtentan är några dagar efter min operation och jag inte kan skriva om den. Klarar man inte denna kurs får man inte läsa första kursen nästa termin...
Men att få U verkar lite väl pessimistiskt tänkt. Går ju rätt mycket bättre på de gamla tentorna än så så isf har jag verkligen mycket otur.

Nu ska jag återgå till min kycklingsallad och läsa lite på internet tills lunchrasten är slut.

Födelsedag!

Grattis Sandra på födelsedagen!
Hoppas helgen varit toppen och att din dag blir kalasbra!
Ett fyrfaldigt leve för Sandra,
hon leve, hipp hipp
hurra, hurra, hurra, hurra.
Tadadamdamdaa


Bye bye VM och värk!

Så var Sveriges chanser att gå till VM i Sydafrika minimala då. Förlust med ett mål mot Danmark. Två bortdömda mål mot oss. Ja. Vad ska man säga?
Nästa match är på onsdag. Kvällen innan tentan. Valet har varit solklart tidigare- självklart matchen. Men nu, det spelar inte så stor roll längre känns det som. Även om jag gärna gör något annat kvällen innan tenta än att plugga och ha ångest.

Jag ringde tandläkaren två gånger i fredags för att boka tid för min visdomstandsvärk. Fick inget svar. Ingen telefonsvarare heller. Visst är det dåligt?
Så jag nappade på ett annat tips jag fått. Corsodyl. Det var nämligen en kompis som varit hos tandläkaren i och med visdomstandsankomst och fått veta att det är bra med bakteriedödande medel. Hon har det som tandkräm för att få bort bakterier som annars skulle infektera tandköttet där bak. Jag köpte munskölj, eftersom tanden inte kommit upp än, bara en bit av tandköttet som öppnat sig. Och visst känns det skillnad. Strålningen upp mot örat var kvar längst av all smärta men jag kunde, när jag hade sköljt, röra vid tandköttet med tungan utan att det kändes alls! Helt revolutionerande. Så nu sköljer jag munnen morgon och kväll enligt apotekarens instruktioner och det känns toppen i jämförelse. När hela dagen/natten gått så kommer det tillbaka, men då är det snart dags att skölja igen och vips är det "borta" igen. Det var antagligen infekterat och jag hoppas det har löst sig inom 8 dagar, då man bara får skölja med denna i 10 dagar...
Iaf ett hett tips!


Kroppsmått efter 10 dagar

Vi började dieten vid middagen 28 september. Den 30e mätte jag mig på alla möjliga ställen mitt på kroppen. Nu är det 10 oktober och således har det gått 10 dagars diettid sedan jag mätte mig. Jag vägrade ju som sagt väga mig ännu. Senast var ju mellandagarna 2007 och jag vill inte ställa mig på vågen ännu.
10 dagar har det iaf gått. Inte kan det synas så mycket skillnad måttmässigt? Men jag kom fram till att jag ändå ville se om och vad för skillnad det var.

Jag skriver ut skillnaderna idag jmf med för 10 dagar sedan:

Mage smalast -3,5cm

Mage tjockast (över lovehandles) -2cm

Höft +1,5cm

Under byst -1,3cm

Byst -1,5cm

Stuss (ca 20 cm ner från naveln) -4.5cm

Var ju inte direkt tokigt på några dagar? Särskilt inte när man får äta hur mycket man vill och inte har något sötsug.

Någon som har den blekaste aning varför min höft ökade? Resten krymper men höften växer. Skumt.

Nåja.
Idag blir det middag hos min mor och far. Korvstroganoff med sallad. Se, inte så konstiga maträtter!

Det gör ont, så ont.

Ont, det gör ont men det går
Det gör ont en stund på natten
Men inget på dan
Du vet att det gör ont
Det gör ont men ändå
Jag har klarat mig rätt länge
Jag börjar blir van
Och alla omkring dom märker ingenting

Det gör ont, så ont
Det gör visst ont på dagen. Hela tiden. Och det gör ont flera stunder på natten.
Men annars stämmer det. Det gör ont, så ont, men det går. Jag har klarat mig rätt länge. Jag börjar bli van. Och ingen märker någonting.

Den här nedrans värken i munnen alltså. Den har spridit sig och nu gör det ont om man trycker på undersidan av käkbenet också, och så strålar smärtan upp mot örat så det känns som jag har en öroninflammation fast jag inte har det (har oerhört fina öron faktiskt). Jag vaknar till någon gång under natten och kommer på att "ja, det gör fortfarande ont" och sedan somnar jag igen.

På dagen blir jag påmind varje gång jag sväljer, tungan nuddar, jag äter. Så fort något rör vid den där tandköttsbiten bakom sista tanden. Det är ju helt sjukt. Så här ont kan det ju inte ha gjort när man fick sina mjölktänder resp andra permanenta tänder? Isf skulle man ju inte bli glad när en tand var på väg fram heller. Detta är hemskt.

Enda gången sedan det började som jag glömt bort smärtan var i förrgår. Då bestämde jag mig för att gå från Studentpalatset (Odenplan) tills J kom ifatt mig på väg hem. Det visade sig vara i Stora mossen, 6 km bort.
Sådär en km innan Stora mossen fick jag kramp i baksida lår, höger ben. Men jag var under tidspress och körde på. Stödde mer på vänster och pinade på den korta sträckan som var kvar. Under den km hade jag mer ont i benet än i munnen och det var underbart i jämförelse. Min äldsta bror skojade med mig som liten och sa alltid att när man har ont någonstans ska man slå sig på ett annat ställe- för den nya smärtan kommer kännas mer påtaglig och du slipper den första. Och det är verkligen sant. Hellre hade jag kramp i låret än denna tandköttsvärk.

Dagen efter (och lite idag) hade jag sjukt ont i vänster rumpskinka, som ju fått jobba extra mycket under den sista km. Ont ont ont. Men inte så ont att munsmärtan "försvann". Nej, fick två smärtor istället. Mun och skinka.
Någon som vill byta med mig?

Ta Alvedon? Ipren? Tjena. Sådant ska det mycket till innan jag tar. Har redan ätit så mycket alvedon på sistone.
Hög feber sommaren 2006-alvedon. Influensa julen 2008-alvedon. Sprängande huvudvärk som vägrade försvinna under påsken 2009- alvedon som knappt hjälpte fast jag tog flera stycken om dagen-maxdos.
Och om en månad blir det operation- smärtstillande.
Nu får det baske mig räcka! Jag vill inte ta mer alvedon. Den här värken kommer inte döda mig. Jag kan leva med den. Än så länge.
Men jag måste få klaga. Om jag inte säger något är det ingen som vet.

Shoppat för pengar som inte är mina?

Jag har verkligen satt sprätt på pengar på sistone. Detta är den senaste veckans inköp:

- Synundersökning - 390kr
- Linser för 3 månader, linsvätska, hjälp med linsutprovning+ linser för 1 månad - 890kr
- Wake up Light (kom igår) - 740kr
- Påslakanset x2, 2 tröjor och 1 tunika/klänning (kom igår) - 509kr

Och imorgon kanske kanske jag ska kolla på skor. Har faktiskt bara köpt ett par skor i år och förra året blev det inte mycket heller. Mina vinterkängor håller i år igen, men stövlar behöver jag nya. Sönderslitna...
Kanske behöver jag köpa en vinterjacka i år. Har inte köpt någon vinterjacka på två vintrar. Jag köpte en kappa på rean i januari. Vinterkläder överlag behöver jag. Hade ju inte pengar att köpa sådant för förra hösten så det börjar bli dags...
Och så har vi den här nedrans värken i munnen på mig som aldrig släpper. Jag vill inte behöva gå till tandläkaren och betala. Var ju för sjutton där i augusti! Men vad gör man om det inte släpper..?


Därför blev jag väldigt rädd när jag fick mail från CSN om att de ändrat beslutet om mitt studiestöd. Vad nu?! Man skulle logga in med e-legitimation på deras hemsida och min e-leg (på fil) har jag hos mina föräldrar.
Efter en stund tänkte jag att jag försöker ladda hem en här också och ser om det funkar med två olika. Och se på tusan- det gick! Jag loggade in på CSN klickade på mitt nya meddelande. Fick klicka igen på en länk för att få upp meddelandet, och igen för att öppna ett dokument.
Jag läste.
Fattade nada.

Det stod i princip att jag var beviljad studiestöd hela 2009 (dvs även för i våras). Det hade jag ju redan fått veta? Snart kopplade jag dock att de räknat om studiestödet efter regeringens nya förslag på höjt studiemedel från 2010 och har beviljat mig studiestödet för den tid jag ansökt. Nu har jag ju inte ansökt för vårterminen 2010 så det var ingen skillnad alls för mig. Det stod inte ens några summor, bara att det var höjt (med en reservation för att det blir en sänkning igen om förslaget inte går igenom i riksdagen) och att fribeloppet sänks.

Kan jag säga att det var en lättnad? Trodde ju typ att de av någon anledning dragit tillbaka mitt studiestöd och att jag var återbetalningsskyldig. Har inte höga tankar om de som jobbar där...

Dietmat

Här har ni vår meny från torsdag till tisdag med låg kolhydratstänk. (Vatten till maten, ibland mjölk).
Middagen blir lunch dagen efter.


I torsdags åt vi tacotallrik. Dvs tacos utan bröd. Helt okej om man gillar tacokrydda, vilket jag ju inte gör. Men resten är gott. Detta åt vi även i lördags:


I fredags åt vi köttwok. Det såg så himla gott ut med massor av olika rotfrukter och grönsaker tillsammans med strimlat kött och toppat med sesamfrön. Så himla gott. Men det var inte alls gott. Eller, ätbart men inte mer än så. Jag blev så besviken. Allt detta jobb och all mat som vi gjorde, och så var det inte särskilt gott. Det var rättika i, har ni smakat det? Det luktade illa och det borde ju varit en förvarning tycker man...


I söndags gjorde jag pannbiffar (lite fusk pga havregrynen och potatismjölet), gräddsås, rivna morötter, stekt lök, saltgurka (råkade glömma lingonen). Potatis glömde jag ju inte, det uteslöt jag. Himla gott. Funkar bra utan potatis också.


Igår gjorde vi en kycklingsallad, jättegott.


Idag blev det blodpudding, vitkål och lingon. Inte optimalt alls för blodpuddingen innehöll 19% kolhydrater, men det får gå ändå. Går så snabbt och lätt att laga så det får vara värt det.

Imorgon blir det vår klassiska kycklingwok, men utan att serveras med ris. Hoppas det blir gott iaf.
På fredag skulle min mormor ha fyllt år så vi ska åka till kyrkogården (minneslunden) och sedan hem till morfar och äta och fixa där. Då blir det nog en räksallad för min del. Undrar hur Rhode Island står sig i förhållande till dieten?
Utvärdering:
Det känns bättre nu än när jag skrev senast. Jag har fått i mig lite protein och äter inte bara gröna saker. Magen hänger med bättre nu också. Den har vant sig vid den skumma maten. Den betedde sig lite underligt men jag går inte in på några detaljer om det nu. Den är... inte normal men bättre nu iaf.
Jag vägrar ju väga mig ännu, J vägde sig igår och hade då gått ner 2½-3 kg ungefär sedan förra måndagen. Då hade han tränat två gånger under veckan istället för vanliga 4-5 gånger.
Själv vet jag inte om det är någon skillnad på mig. Jag mätte lite kroppsmått förut så något har jag att jämföra med. Men inte kan det vara någon skillnad på det redan inte. Jag känner mig ganska normal. Har iofs inbillat mig att fettet på magen är mjukare nu än förut- men det låtsas vi att jag aldrig skrev.

Visdomen gör sig påmind

Igår kväll kom det och sedan har det hållit i sig. Längst bak i munnen, bakom sista tanden, där i tandköttet, ömmar det. Inte vid tanden, inte i kinden, inte någon annanstans än just i tandköttet där. Tyvärr råkar jag veta att jag har en visdomstand som legat där nere i käken (eller var den nu ligger) redo att eventuellt komma upp. Jag höll tummarna för att den skulle trivas så bra där att den ville stanna för gott, och när jag var hos tandläkaren i augusti så verkade ingen vandring ha påbörjats. Men nu befarar jag det värsta. Ja, jag vet ju inte för jag har aldrig fått någon visdomstand. Vet inte hur det känns eller så. Kanske är något helt annat. Men...
Tänk om jag håller på att få en tand...


En oktobersöndag

Nu har kvällen anlänt och jag gäspar. J gäspar dock inte. Vad har han tagit för något egentligen?! Han sover nog sött i natt...

Vi fick över Js farbror med familj en stund på förmiddagen. De bodde ju här på 90-talet och hade många minnen. De var faktiskt med och byggde till lägenheten. Slog ut det som skulle bli balkongdörren och gjorde köket. Valt tapeter och målat väggar och trapphuset. Tur att de var noggranna så att vi än idag kan vara här utan att ha falnade väggar. Modern i familjen berättade hur de haft möblerat i vardagsrummet. Det var ganska stor skillnad. Framför allt för att datorer inte var så centralt på den tiden. Där vi har skrivbordet med datorerna hade de bokhyllor och tvn. Så deras tvhörna tog mindre plats av rummet än vår dator- och tvhörna gör.
Jo, kul för dem att se hur det ser ut idag iaf och vi tyckte det var kul att prata med dem. Vi har inte setts sedan dopet av E under Kristi himmelsfärd.


Annars var jag en tur till optikern och ja. Jag vet inte vad det var med mig. Jag såg på klockan och insåg att här krävs det joggning för att hinna till tunnelbanan i tid. Jag joggade, och när jag var framme stängdes dörrarna framför ögonen på mig. Tåget hade kommit en minut för tidigt. Tio minuter till nästa tåg, jag hade som tur var siktat på ett tåg innan det jag måste ta, och jag sätter mig inne i värmen. Är dock glasdörrar ut till perrongen så man märker när tåget kommer. Så brukar det iaf vara.
Jag tycker mig höra tåget, ser upp- inget tåg. Kollar klockan, det hade bara gått två minuter. En stund senare hör jag tåget mot stan komma. Hör hur tåget mot stan stänger dörrarna, tittar upp lite snabbt. Tror ni inte att tåget från stan kommit samtidigt och står där på perrongen med öppna dörrar? Jo jo. Jag rusa upp och ut. Mitt framför näsan stänger föraren dörrarna på mig- igen.
Nästa tåg skulle komma en minut innan jag skulle vara hos optikern. Yey.

När jag nästan var i Vby ringde optikern och frågade var jag var. Klockan var 5 över avtalad tid. Jag bad så mycket om ursäkt. Skyllde inte ens på att tåget var försenat eller körde långsamt. Sprang till optikern när jag kommit av tåget och hade fortfarande andan i halsen när jag kom fram.
Vi bestämde att jag ska köra med dessa linser. De känns inte hundra än för ögonen blir lite torra. Men det går förhoppningsvis över. Jag blev erbjuden att testa andra linser igen, gratis såklart. Men då måste jag ju tillbaka igen och kolla dem om 3-4 dagar och dessutom är de linserna dubbelt så dyra.
Jag tror det kommer funka med dessa. Jag köpte för tre månader.


Träffade upp mor och kollade lite i affärer. Hon försökte locka mig med korv utan bröd, räkmacka utan macka, hamburgare utan bröd och så vidare men jag vägrade. Alltså, det goda med en hamburgare är ju brödet, salladen och dressingen- inte köttet!
När vi skulle promenera öppnade sig himlen och det började spöregna. Vi åkte hem åt varsitt håll.


Hemma började jag direkt med matlagningen. Pannbiffar, lök, gräddsås, saltgurka och rivna morötter. Kändes konstigt att inte koka potatis och lägga upp det på tallriken men det funkade att äta ändå. Rätten är inte idealisk då den innehåller både havregryn och potatismjöl. Plus att gräddsåsen innehåller en del. Men som Js kompis som kör denna diet sa "äter man korrekt 15 gånger så får man fuska 5 gånger. Det kan vara okej med en pizza på fredagen då". Så lite havregryn efter en vecka måste ju vara okej med andra ord.
Det var jättegott för övrigt. Jättejättegott. Helt underbart gott.

Sedan pluggade jag lite lite. Imorgon då j*vlar. Denna vecka pluggvecka gånger hundra. Ska försöka hålla mig till 6-8 timmar om dagen, men det viktiga är vad jag faktiskt gör klart och hur noggrann jag är och inte hur länger jag sitter. Det får ta sin tid med andra ord.


Sedan har jag och J myst framför en tvserie. Nu har J en pluggpaus, och jag en bloggpaus.

Söndagssnack

Söndag idag då. Inte lätt att hålla koll på dagarna. Igår myste jag och J på förmiddagen och sedan städade vi mitt på dagen. Han stack på träning och på kvällen kom han till mina föräldrars hem där jag redan var. Det blev middag och tvtittande och annat mys och prat.
Vi kom hem och strax efter klockan 23 slocknade både han och jag. Vid 4 vaknade han och gick upp för att plugga. Jag gick upp strax före 8 och är jättetrött. Trodde J skulle somnat här nere men icke, han är superpigg.

Jag har kommit på en sak med vår diet. Jag gillar ju inte kött särskilt mycket. Jag brukar äta lite grann oftast (sedan finns det ju rätter jag kan äta hur mycket som helst av) och sedan ta mer av det andra som bjuds till. Vilket har gjort att jag ätit lite kött och massa frukt och grönt denna vecka. Jag känner mig nästan som en vegetarian. Kan det vara skillnaden på varför jag är jättetrött och J superpigg? Han äter ju gärna mycket kött. Jag är definitivt inte van vid den här dieten än. Men det blir max en månad så max tre veckor kvar. Men då måste jag bli piggare. Vill inte vara trött efter 9 timmars sömn.

Idag ska vi visa upp hemmet för Js farbror med familj. De brukade bo här för typ 10 år sedan. Sedan blir det optikern och kanske en promenad i kyliga höstvädret. Sedan plugg.
Jag gäspar redan nu. Hade velat haft en helt ledig dag. Inte behöva stoppa i linser, inte behöva lämna hemmet, inte behöva plugga.
Men det är mycket man vill.

Bloggtips: Utlandsstudier

Tycker ni det är roligt att läsa bloggar av svenskar som flyttat utomlands för att plugga? Jag tycker det är roligt iaf. Därför tänkte jag tipsa er om en nystartad blogg.
Min svägerskas.
Ni minns att jag skrivit att min svägerska J flyttat till England för att plugga nu i september? Jag frågade om hon inte kunde skaffa blogg och vips hade hon gjort det. Bra sätt för oss att hålla koll på flickebarnet där borta.
Det verkar som om det behövs. Tjejen har inte ens varit där i två veckor ännu och har redan skaffat brittisk pojkvän (tydligen inte ful så som man tänker om britter...).
Så om ni tycker det är kul att läsa om liknande livsöden, eller bara tycker det är kul för att hon är min svägerska så passa på att spana in henne och följ hennes resa från början!

Bloggen heter http://lookingnorth.blogg.se/ och (åtminstone de flesta) bilderna i headern har hon ritat själv!

Grattis Isabella!

Idag fyller min gamla kompis Bella 21 år!
Hipp Hipp Hurra för henne!


Bella, dumsnut som flyttar så långt bort. Saknar ju dig här!

RSS 2.0