Min kärlek


Grattis morfar!

Idag fyller min morfar 82 år!
Ett stort grattis till honom denna söndag.
Hipp hipp hurra!


Augusti förra året.

Halloween

Igår var vi bjudna på Halloween-middag hos Sa och F. Gud vad fint de hade gjort det och god mat bjöd de på! Vi blir bortskämda med trerätters hos våra fina vänner. Tack så mycket för allting!

Dukning och förrätt. Huvudrätt var Fondue med fläskfilé och kyckling med många olika såser, potatisgratäng och en halvt grekisk sallad. Efterrätt blåbärspaj med vaniljsås!



Uppkörning

Det är ganska många som vetat om att jag skulle köra upp denna vecka. Naturlig blir därför att om det inget står i de sociala medierna på internet har det inte gått vägen. Men jag ville motverka detta lite och bestämde mig för att berätta först under efterföljande helg här på internet hur det har gått. De som träffat mig personligen eller på annat sätt har den kopplingen till mig fick dock besked tidigare. Jag vill helt enkelt visa att det är en yta, en fasad vi har här i bloggvärlden. Jag kan sortera ut alla bra saker som händer i mitt liv, skriva om det här och verka ha det ouppnåeligt bra. Jag kan också välja ut de jobbigaste delarna av livet och sätta de på pränt och få en bild om hur jobbigt det måste vara att vara just jag. Men livet är varken svart eller vitt, utan en gråzon. Dock blir bloggen ofta mer ljus. Jag vill ju hellre minnas det bra än det dåliga. Dessutom är det mer acceptabelt att berätta något roligt som hänt mig eller någon nära, än om något tråkigt hänt. Jag skulle tex aldrig hänga ut någon med äktenskapsproblem (inte för att jag känner till några) men däremot skriver jag gärna om bröllop.

Nu till saken.

Jag har körkort.
(Villkor= linser/glasögon).

Frühstück

Oj oj oj vilken dag. Hade frukostdejt med min kära Sa. Möttes vid tbanan hos mig och gick tillsammans hit. Jag serverade frukost och sedan satt vi och tjötade i timmar, som en göteborgare skulle ha sagt. Vi flyttade oss senare till soffan, vår nya, som Sa verkade tycka om. Därefter blev det en lååång promenad. Stackars Sa med magen. Men hon överlevde det också. Sedan svajade vi runt, gick på banken och shoppade serpentiner. Vi stötte på vår gamla tysklärare från sjunde klass (hade henne enbart ett år för sedan blev hon gravid). Hon och jag fick genast ögonkontakt och kände igen varandra och sedan var vi fast. Vi gick alltså i hennes tyskagrupp skolår 01/02. Galet. Fick höra om våra gamla lärare, vad som hänt med dem, och henne förstås. Hur skolan har ändrats- massor! Dessutom fick vi bekräftat att det är den David Fjäll på Sporten som jobbade på vår skola när vi gick där. Riktigt roligt möte. Såg även Sas gamla granne (vuxen kvinna) på håll som gick med en tjej i 12 årsåldern. Med motvilja fick jag inse att den där "tolvåringen" nog var hennes lilla dotter på den tiden Sa och dem var grannar. Det är ju sjukt vad tiden går. Är jag så gammal?

Vi lunchade och satt sedan och tittade på folk och snackade om allt mellan himmel och jord. Sedan kom min mor och jag bytte sällskap. Mor köpte en klänning på Indiska att ha när hon åker utomlands med far om några veckor och lite presenter till födelsedagsbarnen i helgen. Sedan gick vi hem till mor och far. Jag måste ha gått en mil idag alltså. Hängde med föräldrarna ett tag innan jag åter for hem. Något plugg blev det inte av idag, men desto mer motiverad att plugga ordentligt imorgon blev jag. Man måste få ha en ledig dag någon gång ibland.

Veckouppdatering

Ledsen för dålig uppdatering men ni får "förklaringen" i helgen. Detta inlägg får lite spritt innehåll.

Skolan tuggar på. Var på första seminariet idag i kursen. Även om det kändes lite, ehm, annorlunda att "leka en lära-känna-varandra-lek" på universitetsnivån så var seminariet bra. Min lärare verkar bra också. Han delar för övrigt efternamn med mina dalar-släktingar. Mest intressant för mina dalar-släktingar att veta dock.

Vi orkade inte storhandla i helgen så nu är kylskåpet "helt" tomt. Får bli en komplettering ikväll. Dessutom får jag (om inte något händer...) frukostsällskap imorgon, så då gäller det att faktiskt ha något att bjuda på. Ska bli supermysigt iaf! Måste städa det sista ikväll också, så hon inte vänder i trappan.

J och jag hänger på Blocket om kvällarna. Möbelinköp har vi satt stopp för nu. Vi har det vi behöver, även om vi gärna byter ut omaka möblemang så småningom. Detta är dock inte orsaken till hängandet på Blocket. Men det får bli en följetång som ni får läsa mer om framöver.

Nu är det inte många veckor kvar till Harry Potter och Dödsrelikerna 1 har premiär på bio. Den ska jag minsann se!

Ja, jag känner att jag inte har så mycket att komma med just nu. Allting är lite "hemligt" eller också ointressant. Men kika gärna i helgen igen, så ska ni få lite mer att bita i.

Bankrånshjälpare

När man nämner att man studerar juridik är det påfallande många som säger "bra då kan du hjälpa mig om jag åker fast efter ett bankrån" eller liknande. Det är nästan som att folk går runt och funderar på bankrån och det enda som hindrar dem från att försöka är att de inte känner någon som kan hjälpa dem om de åker fast.

Men det är alltså först nu, i mitten på fjärde terminen, som vi i Sthlm läser straffrätt. Av någon anledning verkar alla (mig inräknat) något förtjusta i ämnet. Inte bara vi jurstuds för övrigt, alla vanliga dödliga tycker också att just straffrätt är intressant. Det är ju ofta som medborgare höjer sina röster för att klaga på rättsystemet. "Bara sex månaders fängelse för det där?!", "Va? Hur kan han bli frigiven, det är ju uppenbart att han gjorde det!" och "Samhällstjänst- allvarligt talat? Han borde sitta i bur.". Nu ska jag få en grundläggande förklaring till varför rättsystemet inte fungerar så som vi medborgare tycker alltid. Det är och ska bli intressant.


Källa

Trött trött trött

Undrar om det är normalt att vara så här trött en söndag vid middagstid. Känns som det är dags att sova ungefär och har varit trög och seg i huvudet hela dagen lång. Dessutom pratade jag i sömnen i natt, enligt J.

Förutom övningskörning på dagen har J och jag handlat och städat lite här hemma. Snart ska vi laga köttfärslimpa till middag och sedan blir det städa lite till, om vi orkar. Jag orkade knappt gå i mataffären idag, så trött var jag redan då. Denna lilla text tar flera extra minuter att skriva och jag har gäspat fem gånger under tiden.

Nåja. En bild på mig från kalaset igår får avsluta inlägget:

Lovis 3 år

Idag fyller världens finaste Lovis (min brorsdotter) 3 hela år!
Stort grattis till henne och tack för kalaset igår!
Hoppas din födelsedag blir kanon!


Straffrättsschema

Dagens gärningar får ni läsa om imorgon. Nu har jag skrivit in nya kursens schema i almanackan. Utan att veta det minsta om lärarna måste jag säga att jag överlag är nöjd med schemat. Bara en enda gång börjar jag klockan 8, och vid ett tillfälle har jag inte lunch mellan en föreläsning och ett seminarie. Men annars så! Den allra, allra bästa nyheten är att mina två sista lektioner innan jul är redan den 16 december! Sedan har jag ingenting förrän frågestunden inför tentan den 10 januari och tentan den 12 januari. Känns helt underbart. Förra året hade vi sista lektionen den 22 december, första lektionen den 4 januari och inlämning av grupparbete den 7 januari. Jag känner mig nästan lite bortskämd detta år. Men det är ju självklart inte studiefritt 17 december- 9 januari, jag kommer behöva plugga som en häst då. Men bara det att inte ha en massa lektioner känns verkligen skönt. I år kan jag alltså egentligen vänta med julklappsshoppingen till den 17 december om jag skulle önska. Jippi!

En viljans kväll

Det kändes tomt igår efter tentan. Från att ha för mycket att göra, till att inte kunna fylla tiden med något riktigt måste. Från att ha tagit tillvara på varenda tbane-/bussresa och femminuterspaus med att plugga körteori och varje längre lugnt uppehåll med att plugga fastighetsrätt- till att vara fri att göra vad än som faller mig in. På bussen på väg hem igår hade jag läst igenom tidningarna, Metro i pappersform och expressen och aftonbladet i mobilform, kollat facebook, twitter och mailen som knappt kunde vara mer dött än då. Vad skulle jag göra nu, med fem minuter kvar på bussresan?

Hem till J och när han stack till stan för att vara med kompisar såg jag på Lyxfällan på webtv. Sedan behövde jag bestämma vad jag skulle göra av kvällen. Vad vill jag göra? Inga måsten. Till slut bestämde jag mig för att köpa present till brorsdottern som fyller år nu i helgen i Vby. Men, jag skulle gå dit. En promenad på 40 minuter ungefär, om man inte gör som jag och går omvägen i skogarna. Backe upp och backe ner, tät skog och vatten. Mycket vackert, men flåset har jag tappat lite sedan i somras. Inte så konstigt dock. Lagom till att det blev för mörkt för att gå i skogen kom jag ut på asfalt och gick den sista biten på trottoar. Strax över en timme tog promenaden istället. Köpte present till L och kom på vad jag ville av kvällen.


Första snön i Sthlm igår.
Snöade massor på vägen till tentan,
även om de fina fallande snöflingorna inte fastande på bild.

Då ringde J och sa att han tänkte snart åka hem. Njaa... Han ingick inte i mina planer och han hade inga problem med det. Han stannade kvar och lekte några timmar till med kompisarna. Min plan var filmmys. J är inte alls lika sugen på att se film som jag kan vara och jag har ju fortfarande en hel del lånade filmer kvar att se. Jag hade köpt mörk choklad och mjölk att mysa med i soffan. Filmen för kvällen var A knight's tale. En superskön kväll med egen tid och inga måsten.

J och jag la oss slutligen vid 1-tiden och båda vaknade, pigga och alterta, klockan 6 imorse. Men efter en liten pratstund bestämde vi oss för att somna om.

Tjoho!

Jag kom, jag såg, jag... segrade? Ingen aning faktiskt men jag skrev tentan iaf och lämnade in. Så får jag se vad det leder till. J skrev också tenta idag och han tror det gick bra. Skönt! Nu har jag helg!

Som på vinst och förlust

Väskan är packad med lagtext för morgondagen. Kurslitteraturen är ställd i bokhyllan. Köksbordet gapar relativt tomt efter veckans stationering där. Nu finns det ingen återvändo.

Okej, så seriöst måste vi inte ta det. Det finns faktiskt en valmöjlighet imorgon. Att lämna in, och att inte göra det. Jag är emot principen att blanka så jag kommer till 98% säkerhet lämna in svar på frågorna. Dessutom ogillar jag starkt att göra omtentor.

Idag har plugget gått rätt bra. "Rätt" eftersom jag inte haft tid att faktiskt tentaplugga ordentligt. Jag har inte kunnat svara på tentafrågorna såsom jag ska göra imorgon. Inte någon koll på tid. Inte alltid bläddra i lagboken i jakt på svar. Den snabba vägen till facit är lockande när tiden är knapp.

Men överlag så. Om jag hade pluggat denna vecka varenda dag ungefär som idag hade det både varit och känts bättre. Men livet är som det är och förutsättningarna varierar. Är det något jag fått inpräntat i hjärnan sedan barnsben är det att det viktigaste är att göra sitt bästa. Så det ska jag imorgon. Sedan, vad det innebär, får vi veta om drygt tre veckor. Eller vi och vi, jag får iaf.

Nu blir det ett varmt och avkopplande bad. Frågan är om jag ska läsa i min deckare som jag läser sisådär fem-tjugo sidor i var tredje vecka (ungefär vad jag orkar och hinner med), eller om jag ska läsa någon tidning. Lutar åt tidning faktiskt. Skumbad, ansiktsmask, hårinpackning. Det är min tradition kvällen innan tenta. Det brukar funka, så jag hoppas det gör det nu också.

Denna helg ska bli totalt fri från plugg. Inte en chans att jag börjar plugga straffrätt redan i helgen. Men bilkörning ska det bli...

Morgonplugg har guld i mund

Gud så skönt att inte ha något annat än plugg inbokat. Det är verkligen stor skillnad på denna dag och på de andra där jag först varit tvungen att göra andra saker i timmar, innan jag kan börja tentaplugga. Idag skulle jag få sova ut till klockan 8.30 tänkte jag. Men 7.45 vaknade jag. Drömde om helt andra saker inatt också. Drog på mig mjukisar, strumpor och tofflor, en Mini Marathon-tshirt från 1998 och en munktröja. Håret är insnodd i en tofs. Så skönt att bara kunna vara. Jag behöver inte ens gå ut genom ytterdörren idag! Åt frukost och sedan var jag igång med tentaplugget. Det flöt på så bra. Jag är verkligen bättre på att plugga direkt på morgonen. Nu har jag en liten paus, men sedan är det full fart igen. Känns bara så jobbigt att det är tenta imorgon. Nu har jag ju äntligen kommit in i det.
Nåja, back to business.

Check!

Teoriprovet genomfört och godkänt. Skönt det iaf. Nu är det de två värsta momenten kvar. Tenta och uppkörning. Hualigen. Jag vet inte vad jag ska göra med mitt inre, och min hjärna är så seg nu. Kunde jag inte fått en vecka till på mig..?

Ett ljus för Tommy


Vi ses igen T, ha det bra tills dess.
Du är saknad.

Dröm

Inatt drömde jag, för första gången på länge, om något helt annat. Jag var i England, och drömmen var delvis på engelska. Den involverade smink också.
Så skönt att ha drömt om något helt annat. Det var det det.

Hemmaplugg

Eftersom bloggen mer eller mindre fylls på med plugg- och körnings-snack kan vi ju fortsätta lite till. Vägen är redan utstakad så att säga. Jag har ju alltid suttit på palatset och pluggat, och ni har tidigare fått se hur det ser ut där, fast det var ju förra terminen senast förstås. Tänkte iaf visa hur mysigt jag har det på matbordet här hemma nu. Det finns ingen plats för att äta där (fast jag har en "vattenflaska" och "vattenmugg"!), men å andra sidan låter jag bara mina böcker vara där så är de alltid tillgängliga. Enda problemet är att stolen är lite hård, så har lagt en kudde där...



Nu ska jag packa väskan för morgondagen. Vet fortfarande inte hur jag ska göra med min ofrivilliga håltimme, men det löser sig nog. Efter packningen blir det sovdags. Med tanke på att det är höst nu och snöblandat regn-varningar så får jag nog räkna med att tågen är försenade imorgon. Varför skulle de inte vara det, idag regnade det lite liksom och det var förseningar pga det...
God natt gott folk, eller god morgon om det är onsdag!

Ex-tentor

Intressant att göra gamla tentor. Jag har stött på värsta mardrömstentan. Kommer en sådan tenta så vet jag inte vad jag gör, fy så svår den var! Sedan stötte jag på drömtentan som jag väldigt gärna får själv på fredag. Hur kan det vara sådana skillnader? Är det verkligen bara mina egna luckor som orsakar nivåskillnaden? De försöker ju göra tentorna jämnsvåra och justerar poängsättningen i någon mån efter svårighetsgraden (lätt tenta kräver högre poäng för samma betyg). Nåväl, några dagar kvar och denna dag är inte slut ännu! En dusch bara (måste ju se skaplig ut i håret när jag ska ta foto för körkortet innan teoriprovet imorgon) sedan är jag tillbaka vid plugget igen.

Det ska bli så skönt när det är över. Det blir en väldans massa att läsa i straffrätten men visst verkar straffrätt vara kul? Kommer nog vara värt läsandet.

Lidande plugg

Jag är effektivast på förmiddagen, och i andra hand på sen eftermiddag/kväll. Detta gör livet något bekymmersamt för mig. Mina körlektioner har nämligen oftast legat på förmiddagen. Kommer hem vid 12.30-13.00-tiden och behöver då lunch. Sedan blir det matkoma. Och eftermiddagen är sååå seeeg och hjärnan hänger inte med i svängarna. Men ungefär nu börjar jag vakna igen, 15.22 är klockan. Så, fastighetsrätten blir något lidande av mina körlektioner. Fast jag vill egentligen inte gnälla idag. Körde ett 140-minuters pass och efteråt sa läraren att om jag kör som idag på uppkörningen så har jag körkort. Jag behöver inte köra bättre än så utan denna nivå räcker för att klara det. Känns så skönt att höra av honom. Själv har jag ju känt att jag ligger på tillräcklig nivå men sedan får jag inte till allting så bra som jag vet att jag kan det när jag väl har lektion. Men nu så fick han också se det svart på vitt. Bra för självförtroendet (som jag behöver jobba med)! Får plocka fram de ca 40 bästa minutrarna från idag och prestera dem på uppkörningen sedan.

Imorgon blir tentaplugget ännu mer lidande. Jag kvider nästan när jag tänker på det. På förmiddagen har jag teoriprov. Sedan har jag håltimme i ett par timmar och måste då lämna tillbaka böcker på ett bibliotek i stan. Efter det (och lunch någonstans) har jag körlektion i 140 minuter. Håltimmen är inte tillräckligt lång för att jag ska hinna plugga lite, men lite för lång för att kunna få till effektiv tid däremellan att göra saker. Körlektionen börjar klockan 13.10. Det blir en sen start med plugget imorgon, ajaj. Sedan är det dagen innan tentan och då brukar jag bara köra halvdag men det får nog bli lite mer denna gång. Får be om att få rätt frågor på tentan på fredag om det här ska gå vägen...

Imorgon begravs också min kusins pappa. Som ni förstår ska jag inte gå, men ska definitivt tända ett ljus för honom när jag är hemma från körlektionen igen. Hoppas cermonin är vacker...

Uppkörning

Vi får verkligen hoppas att det inte blir som för den här mannen (Expressens web-tv). Han genomförde ett godkänt körprov, skulle parkera utanför byggnaden och var inte riktigt nöjd. Bestämde sig för att snygga till parkeringen och gasar i tron om att backen ligger i. Bilen åker framåt, mannen får panik och trycker på gasen än mer och kör rätt in i byggnaden genom stora glasfönster/glasfasader.
Han fick inte sitt körkort...

När du får oväntat besök och inte har en tanke på Gevalia

Klockan ringde 8 på morgonen idag. Mitt i en dröm. Mina drömmar stressar mig. Ni kan få gissa vilka två saker mina drömmar mestadels handlar om numera. Rätt. J bestämde sig för att han ville ligga kvar. Han hade gått och lagt sig klockan 01 så var väl lite trött. Själv stegade jag upp, klädde på mig och gick på toa för morgonens bestyr. RING. Dörrklockan ringer. Va? Till oss? Nu? Kikade ut genom toafönstret som man egentligen inte brukar se något alls av vem som ståd där, för det ligger precis ovanför dörren och dörren har ett litet tak... Men nu stod en stor postbil utanför.

-Eh... älskling... det är posten...
-Va? Vad vill dem oss?
-Jag vet väl inte...
-Öppna då.

Gick ner med mitt morgonkalufs och öppnade.
-J.G.? frågade postmannen.
-Eh, ah. ÄLSKLING?!

J kom ner med tröja i handen och barbröstad.
-Ehm, ja?

Han fick skriva under och fick ett kyvert med denna text. Innehållet var däremot inte så skyndsamt som man kan tro...


Så började vår dag och J är nu uppe han också.
God morgon!

Only time will tell

Finns väl inte mycket att förtälja denna dag. Den går i samma spår som andra tentapluggs- och övningskörningsdagar. Idag döptes dock mitt kusinbarn L, men jag har inte närvarat. Mor och far har däremot skvallrat om att det var kanon så jag litar på deras omdöme.
Grattis på dopdagen L!

Annars gjorde jag av en slump en upptäckt här på internet för en stund sedan. Så nu får vi fundera på hur vi ska göra i framtiden... Ska vi göra som planerat eller ändra oss nu när vi har tid till det? Blir något att fundera på, men vi har ju som sagt tid, ingen panasonic.

Nu står middagen på spisen och efter den blir det lite mer plugg... Fast det får bli en längre, njutbar middag. Trots allt söndag och min frågestund inför tentan imorgon är först klockan 10.


Lite mellis tidigare idag.
Så kyligt numera så det var dags för säsongens första varma choklad som var gjord på spisen (godast så).

Livet består av två ting

Känns som det är mycket nu. Både teoriprov, uppkörning och tenta närmar sig med stormsteg. Jag har några körlektioner inbokade under tentapluggveckan och dessutom kör jag med far en del. Detta innebär att jag måste plugga hemifrån istället för på mitt kära palats. Annars kommer jag bara behöva sitta på tbanan hela tiden.

Min körlärare förstår att det är mycket nu och senaste lektionen sa han att jag skulle satsa på tentan och uppkörningen. Plugga ingen mer teori, sa han. Den tror jag du klarar men om du inte gör det är det bara 220 kr. Bättre att klara uppkörningen då, den är mycket dyrare. Han tror dock att jag kan greja både uppkörningen och tentan, fast då förstår han nog inte hur mycket jag pluggar. Tror inte han tror riktigt på mig när jag berättar hur mycket jag brukar plugga. Jag känner att jag inte kommer kunna tentaplugga i lika hög grad som jag brukar, trots att jag lägger teorin åt sidan. Men jag ska satsa ändå. Jag hoppas jag klarar uppkörningen. Klarar jag inte tentan så får det väl vara så då. Då blir det omtenta i november, men värre saker kan ju hända i livet än en omtenta. Å andra sidan brukar jag klara mina tentor mer än väl så jag har en grundtrygghet i att jag kan greja det, dock inga högsta-betyg-ambitioner. Uppkörningar har jag däremot ingen erfarenhet av alls och jag är rädd att jag inte kommer klara den första. Jag kör tillräckligt bra för det men en miss och det kan vara kört. Beroende på missen då förstås. Uppkörningar måste ju vara bland det värsta en människa kan utsätta sig för psykiskt, iaf i Sverige (och storstan).

Känns som jag äter, andas och drömmer om bilkörning och fastighetsrätt. Hela mitt liv kretsar runt det just nu. Gick upp tidigt imorse och åt frukost samtidigt som jag pluggade. Sedan blev det en halvdan lunch och då hade jag paus i en timme. Sedan diskade jag och körde sedan bil i 2½ timme på helt nya ställen på andra sidan stan. Alla möjliga nya platser, skylthänvisningar och ha koll på hastighetsgränsen. Tror det är en bra taktik för att lära sig avläsa bättre. På nya platser måste jag ju ha bättre framförhållning. Sedan möta J och direkt åka och veckohandla, och nu hemma och ska äta middag strax. Ikväll blir det mer fastighetsrätt. Skillnaden är helt enkelt att en vanlig lördag innan tentan pluggar jag till tentan 9-19 med en timmes rast sammanlagt. Nio timmar hinner jag inte klämma in som pluggtid nu...

Ska bli så skönt när det är över. När jag ska läsa straffrätt istället och när jag har körkortet i min hand. Hoppas hoppas det är snart...

Dyrt att vara student

Idag var jag en sväng till universitetet och passade på att köpa den mesta kurslitteraturen till nästa kurs: Straffrätt. Det var dyrt. Läste i våras om en undersökning som kom fram till att juridikstuderande har nästhögst litteraturkostnad (historia är dyrare). Inte alls förvånande. Till straffrätten var det några nya upplagor på böckerna (ibland går gammal upplaga bra), så två av böckerna har jag inte kunnat köpa ännu. Det saknas alltså två böcker innan kursens litteratur är inköpt till fullo. Vill bara förtydliga det. Båda dessa böckerna är i ny upplaga och ska köpas i ny upplaga. Ny upplaga= dyr upplaga.

Nu när det var klargjort tänkte jag visa en bild på den nu inköpta litteraturen för denna enda kurs:

De två blå tjockisarna kan man tro vara någon form av lagböcker. Så är inte fallet. De är båda en kommentar till Brottsbalken. Det är alltså en enda bok uppdelad i två delar. Första delen behandlar kapitel 1-12 och andra delen 13-24 i Brottsbalken. Alla böcker jag kunde köpa i äldre upplaga är köpta begagnade i äldre upplaga. Notan hamnade trots detta (och minus två nya böcker) på 2167 kr. Tvåtusenetthundrasextiosju kronor. För en kurs, minus två böcker.

Varför valde jag en utbildning med så sablans dyr kurslitteratur för?

Röd liten krabat

Igår, innan huvudvärken slog till, var J och jag på upptäcktsfärd. Han skulle nämligen peka ut platser i Jakan som han tyckte var jobbiga när han körde upp där. Tur att jag kan bli uppmärksammad på de konstigheterna så slipper jag kanske göra fel där. När vi var i krokarna svängde vi in på NetOnNet för att köpa oss en dammsugare. Ja, vi har ju kunnat dammsuga förr också, men vi har inte haft någon egen. Dessutom har vi inte mycket plats för sådant, vårt städskåp har tyvärr ingen plats att ställa till sitt förfogande. Men vi köpte en röd, söt liten dammsugare som uppfyllde våra krav och dessutom var billig. Den kan stå längst in i ena rummet, bakom ett skåp och under/bakom en gardin. Tror inte att den kommer antas vara ivägen där. Men det blir nog först efter våra tentor som vi inviger den...


Obs, inte dammsugarn som är inkopplad i uttaget.

Torsdag

Det är en bättre dag idag. Gick upp direkt när klockan ringde imorse och satte mig direkt med tentaplugg. Hade en skål med youghurt bredvid mig så var helt klart effektiv. Höll på i några timmar tills det blev dags för två timmar övningskörning med far i Jakobsberg. Det gick bra. Nu är jag tillbaka och lunch skulle inte sitta fel. Sedan blir det tentaplugg igen.

Läste nyss i tidningen att det snöar en del i Västerbotten. Svårt att tro här nere för vi har haft strålande sol och blå himmel idag (mycket irriterande sol när man kör bil). Far min nämnde dock (som för väderdagbok sedan ett stort antal decennier tillbaka) att det snöade i Sthlm denna dag förra året. Tänka sig, redan nu. Just nu är hösten som finast tycker jag. Alla löv skiftar i alla möjliga färger (okej, inte lila kanske), strålande sol och gula löv på marken. Men snart går det utför. Då får gärna vintern komma fort.

Ge mig den största hammare du äger

Men det är ju för typiskt. Idag satt jag där med böckerna i högsta hugg. Letade i lagtexter, kollade gamla anteckningar, läste i boken. Men det var inte en lång stund. PANG. Världens värsta huvudvärk. Jag kunde inte ens röra huvudet en millimeter utan att jag ville slå sönder huvudet med en hammare så jag skulle slippa smärtan. Jag drack massor av vatten, la mig på soffan (den nya är för övrigt inte alls lika skön att sova i som gamla- synd!) och vilade en stund. Försökte sova. Halvsov och vaknade till igen. Huvudvärken lika illa fortfarande. Drack mer, vilade mer på soffan. Huvudvärken blev värre. Jag fick ge upp. Jag gillar verkligen inte att ta smärtstillande, men den här kampen förlorade jag. Tog alvedon och la mig i sängen och tvingade mig att somna. Vaknade till senare, huvudvärken var lite bättre. Tog mer alvedon, för lite bättre var inte ens nära av bra. Tvingade mig att somna om igen. Vaknade och det var mörkt ute, huvudvärken i princip borta och nu är jag på fötter igen. Vågar inte tro ännu att den inte kommer tillbaka men jag hoppas det är över nu. Vilken rolig dag...

Kom igen nu...

För ovanlighetens skull har J och jag tenta samma dag. Då kan man ju tro att vi kommer motivera varandra att studera. Tyvärr gör vi nog tvärtom och hittar på ursäkter åt varandra för att slippa. Ingen av oss har någon vidare pluggmotivation just nu och det gör saken ännu värre för oss båda. Jag har iaf försökt få honom att plugga nu, men då satte han sig ändå och spelade spel via internet. Så, jag passar på att blogga då. Om han bara hade lyssnat och börjat plugga hade jag känt mig tvungen att plugga också. Typiskt.

Men det är skillnad på tentaplugg och teoriplugg. Teoriplugget kan jag motivera mig till och jag övar inför detta, idag tex fram till lunch. Förstår inte varför det är så svårt att få till det med tentaplugget. Så himla gott om tid har jag inte som jag verkar tro! Dessutom är det ju match ikväll, det får man ju inte missa... Kom igen, omtentan ligger lite olägligt till så jag vill egentligen klara denna tenta bra nu. Man ska ju inte skjuta upp saker, så sätt fart.

Tjejer...

Ikväll är vi bortbjudna på födelsedagsmiddag. Jag har gjort mig i ordning för detta och stod nyss och valde byxor. Tröjan var vald så behövde ett par passande byxor. Hm. Hittade bara ett par som passade men kändes inte hundra för tillställningen. Klagade lite för J (som sköter tvätten i hushållet) och han pekade på en stor tvättkorg han precis har tvättat och tagit med sig upp. Aha, sorry! Hittade inte vad jag var ute efter men såg ett par mörkblå jeans. Åh, dessa har jag inte haft på ett tag (tänkte typ ett par månader), de kanske funkar till tröjan, tänkte jag. Drog på mig byxorna och kollade in rumpan i spegeln. Vänta nu. Det här är inte de mörkblå jeansen som jag trodde det var. Helt andra bakfickor. De här har jag inte sett på minst ett år... Frågade J om den där tvättkorgen var tvättkorgen som han gått förbi och struntat i att tvätta sedan några månader. De kläderna var nämligen kläder som (av någon konstig anledning) hade hamnat i vårt förråd under trappen och som jag upptäckte vid min rensning där i somras. De verkade vara tvättade redan då, men har de legat i obestämd tid i ett mörkt utrymme med massa skräp under en trapp så kände iaf jag att de behövde tvättas... Det var ett kärt återseende vid städningen. Nu blev det ännu ett. Jeansen passar fortfarande och det känns som jag har fått ett nytt par utan att ha spenderat en krona.

Nygamla jeans, och en skymt av nya soffgruppen (ena fåtöljen).

Ett rop på hjälp

Min studiemotivation ligger på 0. Var har den gömt sig?! Behöver dig!
Måste. Fokusera.

Sandra 22 år!

Grattis på födelsedagen kära Sandra!
Hoppas din dag blir fantastisk!


Skål!

Söndagsstek, typ

Jag har sällan två supereffektiva dagar i rad. Det verkar som jag tar ut mig lite för mycket första dagen för att orka med den andra. Så idag har jag mest bara pluggat. Svärfar tog med sig vår gamla soffa till återvinningsstationen (just det ni har inte sett vår nya soffgrupp). Men det ska bli en middag som heter duga idag iaf. Den står och puttrar på spisen sedan ett tag och ska stå ett tag till. Men för att ni ska kunna se ens lite vad det är i den fick jag röra om lite snabbt innan jag kunde fota med mobilen. Dagens middag:

Boeuf Bourguignon!

Ni kanske får se slutresultatet sedan också. Det är helt klart första gången vi lagar denna maträtt. Vi kan knappt uttala rätten korrekt. Vi stod i affären förut och såg att Fransyska var billigt, slog upp på våra high tech-mobiler vad man har sådant kött till och voilá- Boeuf Bourguignon. Att vi dessutom hade en halv flaska rödvin hemma gjorde att det inte alls verkade jobbigt att laga maträtten. Det ska bli väldigt spännande att se hur det smakar för det verkar vara gott.

Effektiv lördag

Gav mig själv sovmorgon idag. Sedan upp och plugga juridik och avbröt studierna för en dusch. Sedan kom mor och far och hämtade mig. Idag skulle min mormor ha fyllt 80 år så vi var några stycken i släkten som skulle ses på Skogskyrkogårdens minneslund och gratta tillsammans. Sedan vet jag några som var där tidigare och någon som åkte dit senare. Bror P skulle följt med oss men han var på närakuten pga öroninflammation. God bättring!

Självklart fick jag köra och det var första gången jag körde längre mot stan än Brommaplan. Vi bestämde att jag skulle köra dit genom stan för att testa på stadskörning och sedan hem via Södra länken och Essingeleden. Var mycket bra övning. Mycket bilar, trafikregler, filbyten, heldragna linjer, högerregeln och utfartsregeln, människor, rödljus, rondeller, övergångsställen, bussar, bilar som ska parkera samt ut från parkering vid vägen, blockeringsregeln, vägskyltar och avläsning, pilar i marken, parkera och ut ur parkering själv, olika hastigheter och krypkörning, tunnlar, broar, skarpa svängar och längre raksträckor. Och säkert ännu mer. Väldigt bra övning!
Jag körde dock inte hem utan längre ut i förorten och mötte upp J för veckohandling. Nu ska vi tillaga lunchen och sedan blir det mer plugg.

Väl på Skogskyrkogården mötte vi L, M, M och P. Minneslunden var jättefin idag verkligen. Så fint med alla blommorna där.

Minneslunden förra året, den 9 okt.

Hörde att kusin M mår sämre och det var tråkiga nyheter. Hoppas det vänder.

Juridik, körteori, "uppkörning"

Igår kväll blev det en kompromiss. Jag la mig tidigt men pluggade körteori genom ett program på iphonen. Jag gjorde två teoriprov (65 frågor styck) och klarade godkändgränsen på båda- känns skönt! Sedan la jag ifrån mig telefonen och läste fastighetsrättshistoria ett tag, tills J kom hem och la sig. Kunde iaf sova gott efter det.

På morgonen läste jag juridik och till lunchen pluggade jag körteori i en timme, då via Js dator. Sedan bar det av på en fejkad uppkörning. Utbildningskontroll heter det. Vet inte om andra bilskolor har sådana men det är iaf något min har. Jag träffade en ny lärare som jag aldrig haft förut, vi hälsade och satte oss i hennes bil (likadan som min lärares). Sedan körde vi iväg och hon bara satt där och sa "sväng vänster nästa", "hitta plats att vända", "kör mot Solna", "kör mot Posten" osv. Ingenting annat i 40 minuter. Så det påminde nog en del om en uppkörning, och jag var lite nervös- dock troligen inte alls i närheten av så nervös som jag kommer vara på uppkörningen. Hon sa efteråt att hon medvetet försökte göra mig nervös, men att hon kunde varit ännu värre också. I vanliga fall har de denna utbildningskontroll ca en vecka innan uppkörningen, men pga mitt schema hade jag den redan nu så det är några veckor kvar att åtgärda problemen. Problemen visade sig vara precis de jag kände till och redan försöker arbeta med, så det var inga nyheter. Mer uppmärksam på högerregeln och bättre avsökning, exempelvis. Känns ganska bra. Helhetsbedömningen var "ok". Men jag behövde bättre självförtroende sa hon. Jag kan ju köra bil, det är inte så hemskt att köra bil. Måste tro på mig själv. Så sa hon. Får arbeta på det.

What to do, what to do?

Jag är lite i valet och kvalet. J är i stan med kompisar så jag är ensam hemma. Jag är jättetrött, så ska jag:
  1. Gå och lägga mig redan och satsa på en tidig morgon?
  2. Gå och lägga mig men läsa lite fastighetsrättshistoria (inte klar med den boken än...)?
  3. Sätta mig med teoriplugg vid Js dator?
Den som det visste. Jag ska iaf inte sitta och häcka framför min dator. Ett glas vatten blir nästa steg sedan får vi se vad som händer...

Tal förr och nu

Idag var det dags för återbesök hos logopeden. Få svar svart på vitt huruvida talet har ändrats efter de två förgående operationerna. Spelade in ord, knäppa meningar och en rolig historia in i en sådan där ljudisolerad bunker. Min logoped M är en snäll person som verkligen passar att arbeta med människor. Tillmötesgående, rolig och ärlig. Söt är hon också men det är ju en parantes.

Jag frågade om jag kunde få spela in lite gamla klipp och lite från det nya på min mobil som jämförelsematerial åt mina kompisar. Det fick jag. Hon hade bara en inspelning med mig dock och det från 2007. Jag undrar var alla andra hamnat. Säkert i något arkiv någonstans. Så nu har jag suttit och klippt och klistrat lite för att få till en bra ljudslinga. Tex läste hon upp de knäppa meningarna nu som jag skulle repetera efter henne, medan 2007 läste jag själv dem från ett papper. Sedan verkar några meningar och ord ha tillkommit.

I början hörde jag skillnader men nu har jag hört klippen så många gånger att jag nästan inte gör det. Jag tänker liksom bort både det nasala och bakgrundsbruset som jag ofta/jämt hade vid tal tidigare. Så nu är det upp till er att avgöra, är det någon skillnad?


Måndagskväll

Ikväll har jag pluggat körteori. Kände inte alls för juridik idag så gjorde bara det jag behövde för morgondagens och onsdagens lektioner. Nu ser jag dock på Felix stör en ingenjör och han är denna gång i Kina. Gillar det programmet. Synd att det går så sent, tror de går miste om stor del av målgruppen. Trodde de ville locka fler att läsa tekniska utbildningar, men då kan man ju inte ha program som slutar hur sent som helst på måndagskvällar. Nej nu började programmet igen efter reklamen.
God natt!

Sömntuta

Vi hade inlämning av PMet imorse klockan 8. Detta innebär att jag måste åka hemifrån före klockan 7, för att inte riskera komma försent. Uppe innan tuppen klockan 6 alltså. Så kändes det iaf. Jag gillar inte sådana dagar. Efter inlämningen hade vi tre timmars föreläsning i sakrätt, och då var man ju pigg och mottaglig förstås? Nja. Sedan hem och äta och fortfarande trött, trött. När man sedan sätter sig och läser efter detta är man fortfarande lite för trött för att orka ta in det man läser. Då måste man sova, det sa de tom under Riskettan för körkortet. Men då går man ju miste om delar av dagen. Nej, jag gillar inte att gå upp så tidigt, hela dagen blir mindre effektiv. Turligt nog så börjar jag klockan 10 imorgon, då är jag förhoppningsvis tillbaka i gängorna igen.

Bella 22 år i Uppsala

Uppsala är en fin stad, men var sjutton har de papperskorgarna? Alldeles för få! Många cyklar fortfarande där. Iofs var vädret jättebra igår, men staden verkar faktiskt vara mer cykelvänlig än Sthlm. Synd att det inte är lika lätt att cykla här.

Vi blev fem personer, pga sjukdom och annat laga förfall. Efter att ha spanat in Bs nyinköpta etta gick vi en promenad till affären. På vägen tillbaka gick vi en annan väg och hon visade delar av universitetet, tex där hon skrev tenta i veckan. Det visade sig att B skulle bjuda på trerätters (det trodde ni nog inte ni som läste konversationen på fb igår)! Vi körde därför lite inspelningar med tema "halv åtta hos mig". B i affären, B på väg hem, B förbereder efterrätten, jag kommer som gäst, Ma kommer som gäst (de andra vägrade låta sig filmas just då), B berättar om maten som vi precis ska äta, osv osv. Vi avslutade med poänggivning i bilen hem, precis som det ska gå till. Dessa filmer kommer vi ha väldigt roligt åt i framtiden kan jag lova...

Det blev champagne till fördrink, bruschetta till förrätt, nötfärsrullader (kanske?) till huvudrätt med svampstuvning och potatis och pannacotta till efterrätt. Mycket gott B!

Förrätt

Efterrätt
Och vi var proppmätta!

Mi, vi hade jättetråkigt för din skull!

Eller nej, det hade vi inte...





Men de andra bilderna får ni leva utan, dem får bara vi gotta oss med...
Klockan halv tre parkerade vi bilen här hemma igen. J har Sprite i glaset, såsom förare bör.

Hoho?

Min blogg var lite död där ett tag, men nu är den vid liv igen! Vet inte vad blogg.se hade för strul men jag hoppas det inte händer igen. I'm back!

Uppsala roadtrip

För er som inte uppfattade det så ska jag till Uppsala imorgon. Min kära B har flyttat dit för att studera så nu har vi andra en riktig ursäkt att ta oss dit.

Mina tidigare turer till Uppsala är som följer:
  • Åka genom Uppsala på väg till norrland.
  • Åka genom Uppsala på väg från norrland.
  • Stanna till i Uppsala vid någon av mackarna i den där korsningen med en mack i varje hörn, på väg till eller från norrland.
  • Åka förbi Uppsala på den nya vägen som gör att man inte längre åker igenom, på väg till eller från norrland.
  • Och slutligen, vara i Uppsala för att svärmor tog läkarexamen där.

Så jag ser verkligen fram emot att åka till Uppsala för att fira B och se hur hon bor osv osv. Självklart för att träffa B också såklart! Hon är den stora magneten! Ska bli superskoj och ett skönt avbrott från studierna. J ska också med och vi åker bil. Vi lånar min pappas bil, och det är första gången J kör den då. Jag har ju tyckt att den varit svår för den skiljer sig verkligen från de tidigare bilar jag kört. Ska bli spännande att se vad J tycker om den.

När B och jag färgade håret mörkt på varandra hösten/vintern 2008.

Home makeover

Som student får man leva smart för att leva billigt. Jag nämnde ju att vi var på IKEA i veckan som var. Vi köpte inget onödigt eller som vi inte funderat på att skaffa länge. Anledningen till att vi åkte dit var för att J på lunchen såg att det fanns ett snyggt skåp på Fyndhörnan med 55% nedsatt pris. Han fotade den och visade mig möbeln. Vi åkte till IKEA för att köpa detta skåp. Vi visste var vi ville ha det och hur vi skulle lösa platsbristen. När vi ändå var där passade vi på att kolla efter en annan möbel som, främst, jag ville ha. Vi fann en liknande den jag tänkt mig men till mycket bättre pris! Sedan köpte vi två genomskinliga plastlådor med lock, den ena för att ha städprodukter i i badrummet och den andra (lägre modell) för att ha tidningar i om man vill läsa på toa. Sedan köpte vi batterier och "tassar" att ha under möbler så de inte gör märken i golvet. Det var allt det!

Nej just det. I fyndmöbeln saknades en lite hyllplupp, så ena hyllan kan inte sättas upp för då blir den sne. Vi gick direkt till reklamation och de hade ingen sådan inne utan ska skicka en sådan plupp på posten till oss. Detta kostade oss två kronor. Vilket skämt.

Väl hemma satte vi fart på en gång. Fyndmöbeln ska stå där halva skrivbordet stod, detta innebar att vi behövde skruva loss halva skrivbordet. Vi tog även bort en av bordsskivorna i vårt matbord så det blev mindre. Mindre golvyta upptagen, mycket mer förvaringsutrymme.


Fyndmöbeln bredvid det mindre skrivbordet.

Den andra hyllmöbeln i stängt, resp. öppet tillstånd.
Spegel i locket och sex lådor.

I vår "gamla" hyllmöbel bereddes mer plats också.
Vi vet knappt vad vi ska fylla alla utrymmen med!


När vi ändå höll på satte jag upp lite fotografier. Mer ska upp, vi har ramar till det men har inte tagit oss för att skriva ut bilderna ännu. Men det kommer!

Om vi inte hade haft sådan otur hade vi idag kunnat göra ytterligare ett fynd i möbelväg. Men vi ska hålla ögonen öppna för nästa gång chansen visar sig så kniper vi den!

Grattis Isabella!

Idag är det Bellas födelsedag!
Supergrattis till dig, kära Bella!
Vi ses i Uppsala imorgon och firar ;-D

Bella förra sommaren när vi hade grillning+övernattning.
Supermysigt och vill ha igen!


Idag får man ha vinterdäck!

RSS 2.0